Profesorii din Buzău: "Greva aceasta nu este un eşec, este un semn al libertăţii noastre"

ANA FELEA
Miscellanea / 7 iunie 2023

Profesorii din Buzău: "Greva aceasta nu este un eşec, este un semn al libertăţii noastre"

Greva profesorilor continuă şi la Buzău, iar astăzi sute de angajaţi din Educaţie au protestat, din nou, în faţa Prefecturii, după ce aceştia au refuzat ultima ofertă venită de la Guvern, prin care salariile au fost majorate cu 1000 de lei brut de la 1 iunie. Dascălii refuză promisiunea unei creşteri etapizate, în decursul a trei ani şi solicită ca salariile să fie majorate acum, conform revendicărilor.

Potrivit liderului S.Î.P Buzău, Ionel Dobre, 82% din cei peste 4500 de membri de sindicat sunt în continuare în grevă, iar sute dintre ei au venit la protestul organizat astăzi, în a treia săptămână de la întreruperea activităţii.

"Greva asta nu este un eşec. Este un semn al libertăţii noastre", au strigat, la microfon, profesorii care au luat cuvântul în faţa Prefecturii.

Ionel Dobre, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (S.Î.P) Buzău, a reclamat că asupra cadrelor didactice s-au făcut presiuni pentru a renunţa la grevă, dar dascălii sunt hotărâţi să continue protestul până ce rezultatul negocierilor le va fi favorabil.

Pe de altă parte, sunt şi dascăli care au renunţat la proteste şi au revenit la catedră. Potrivit S.Î.P, este cazul cadrelor didactice din şcolile din Bisoca, Săruleşti, Movila Banului şi Glodeanu Sărat.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău susţin că faţă de ziua precedentă, numărul greviştilor a scăzut cu circa o sută de persoane.

"Astăzi mai sunt în grevă 2.700 de profesori şi 450 de angajaţi, personal nedidactic. Faţă de ieri numărul persoanelor aflate în grevă a scăzut cu o sută de persoane. În general, au renunţat la grevă angajaţii din mediul rural, astfel sunt mai multe şcoli care şi-au reluat activitatea în comunele Murgeşti, Scorţoasa, Puieşti. În mediul urban, cele mai multe şcoli au cursurile încă suspendate din cauza grevei", a declarat Daniela Palcău, inspector şcolar judeţean IŞJ Buzău.

Petiţie online, semnată de mii de părinţi şi elevi

Pe măsură ce trec zilele creşte şi îngrijorarea părinţilor şi elevilor care anul acesta sunt în clasele a VIII-a şi a XII-a. Aceştia au lansat o petiţie prin care cer cer susţinerea examenelor de Evaluare Naţională, respectiv Bacalaureat, la datele stabilite de Ministerul Educaţiei.

"Părinţii elevilor din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a si a XII-a, respectă dreptul cadrelor didactice la grevă, dar cer susţinerea examenelor de Evaluare Naţională, respectiv Bacalaureat, la datele stabilite de Ministerul Educaţiei. Vă rugam, spuneţi STOP şantajului emoţional. NU folosiţi elevii ca monedă de schimb!", este textul petiţiei online.

Până acum, petiţia a strâns 8000 de semntături de la părinţi şi elevi din toată ţara. Au fost şi persoane din Buzău care au semnat-o şi au cerut reluarea cursurilor. Părinţii şi elevii spun că această grevă este un abuz şi cer respectarea caledarul examenelor.

"STOP abuzului faţă de elevii de clasa a VIII-a şi a XII - a, nu-i mai folosiţi ca scut pentru interesele cadrelor didactice! Celor ce nu le convine să părăsească sistemul, asta este realitatea în orice domeniu!", "Doresc susţinerea examenelor la datele stabilite", "Doresc să se ţină examenele la datele stabilite, şi să se termine cu greva. Să nu se recupereze zilele pierdute că nu sunt elevii vinovaţi de nebunia profesorilor. Dacă vor bani mai mulţi să-şi găsească altă meserie", sunt doar câteva dintre mesajele lăsate de cei care au semnat petiţia online.

La Buzău, profesorii au protestat şi în cursul zilei de marţi. Unii dintre ei au venit la protest cu fluturaşul de salariu tocmai pentru a arăta cât căştigă şi că nu sunt mulţmiţi de creşterile oferite în urma negocierilor. Profesorii din Buzău sunt pregătiţi să meargă din nou la Bucureşti la protestul ce va fi organizat în următoarele zile şi unde sunt aşteptate 20.000 de persoane.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. De ce nu a-ți manifestat în cele 5 zile libere ?

    De ce nu o faceți în cele 3 luni de vacanță ? 

    1. Se scrie ați.

    Nu e nici in semn al libertății.E un semn de bani mai mulți.

    In Buzau cate persoane ati format din cele 400.000 care muncesc in sectorul de videochat? Un esec sunt rezultatele muncii dumneavoastra!

    muncitorimea nu stie economie!!!

    crestere de 1000 lei brut e 500 si cv plus minus net! 

    1 kg orez si kg fasole …. faceti calcul la marire… intra destule kg … 

    problema e in alta parte; unde guvernul nu vorbeste inca ca sa nu loveasca in speculatori: 

    problema e la costu creditelor/ ratelor MARITE la cetatenii din clasa “muncitoreasca” - rate marite ca bancile sa isi acopere gaurile creditate deja speculatorilor imobiliari (vedeti sutele de macarale la orizontul romaniei = inflatie; macarale disparute = deflatie). 

    Unde e doamna cu “80% din credite au rate fixe?!” - au rate FIX”eeee TIZER (cu timer bomba declansare)!!! 

    Sunt deja sute de persoane si familii din clasa muncitoreasca cu rate sarite pana in gat - problema nu e mancarea ieftina (inca) de gatit; problema e Guvernul Hot ce fura prin detineri monopol (gaz energie taxe etc) ca sa isi compenseze datoria ca procent din pib si bancherii ce ii fura pe oameni din calicie si specula ca sa compenseze ce au dat credit speculatorilor imobiliari. 

    Pe romaneste Gov si banci fura ciclic populatia de avutie si o baga iar in saracie cand speculatori sar caul. 

    Sunt cazuri reale cu familii ce si-au bagat in gazda oameni pentru ca nu se mai descurcau cu ratele! 

    Au dat aia credite la supraindatorare de 40-45 si chiar mai mult; in 3 ani au sarit ratele la unii de sunt pana in gat - in timp ce salariile nu le-au crescut; sau au crescut putin - unde mai pui ca au crescut mai violent si utilitatile mancarea etc… 

    Cica “popor de proprietari” - la banci poate! 

    Avem milioane milioane de ipoteci - nu se poate numi popor de “proprietari”…. peste 40% din forta de munca activa este in ipoteci… la un stranut se clatina castelul. 

    Iar bancile cu acces in anaf in calicie maresc ratele oamenilor cand vad ca le creste venitul - unde este protectia consumatorului?! bancile speculeaza mulgere de flux bani populatie… 

    Normal ca “plang” oamenii pentru mariri salarii - nici gov nu are voie sa le dea cat cer - nu poti sa le maresti exagerat cu dobanzi reale ipotecare pozitive - da de balamuc piata intr-o speculatie si mai mare; va dati seama buluc de banet din cadran muncitoresc varsat prin consum exact in buzunarul capitalistilor?! - e buna treaba - la cum s-au bucurat muncitorimea pe termen sucr de banet asa vor plange in fata iar cand toate custurile se vor catapulta cu un multiplu si mai mare in fata; pe romaneste joaca cu banii poate parasuta costu traiului si al datoriei speculative in tavan / pe alt platou de lasa pe altii lesinati financiar in urma sau aruncati pe platoul din fata. 

    economia este ca un batalion de lupta, ea incetineste cand cei raniti raman in urma. 

    Veniturile nete in grame aur - arata ca oamenii au destul venit discretionar si ca gov si bancheri incaseaza de la oameni destul “aur”. Deci sa nu se forteze elevarea caliciei in piata! - chiar daca asta se intampla in momentul acestui coment!  

    E bula zdravana financiara de cost/chirii prin restrangeri artificiale din partea: gov bancheri speculatori comercianti …. 

    Se acutizeaza situatia cel putin pana in. 2026! 

    s c cret 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb