Profit brut de 1 milion de dolari pentru "Bega Tehnomet" Timişoara

RALUCA UNGUREANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie 2004

Societatea "Bega Tehnomet" Timişoara, specializată în producerea de construcţii metalice şi părţi componente, a re-a-lizat anul trecut investiţii în valoare de aproximativ 250.000 de euro, pentru creşterea capacităţilor de producţie şi pentru a răspunde exigenţelor pieţei. "Investiţiile au fost destinate achiziţiei de echipamente performante, cu comandă numerică (centre de ştanţat, perforat şi decupat, «Trumatic», piese de îndoit «Abkant»), care au capacitatea să execute perforaţii şi ştanţări complexe precum şi în-doiri multiple de înaltă precizie, la preţuri competitive", ne-a declarat Dragoş Vasii, director de marketing al societăţii.

Produsele "Bega Tehnomet" sînt îm-părţite în următoarele gru-pe: elemente de logistică indus-tria-lă (cărucioare pentru flori); utilaje avicole şi agricole; cabluri mecanice tip Bowden; table perforate, ţesături, împletituri.

Compania a preliminat pentru anul 2003 o cifră de afaceri de 262,3 miliarde de lei, nivel apropiat celui realizat în 2002.

Din producţia realizată, aproximativ 50% este valorificată la export, pe pieţele din Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia. Cărucioarele pentru flori sînt fabricate exclusiv pentru export, principalul client extern fiind compania TIV NV. Gama produselor care fac obiectul exportului s-a lărgit prin încheierea, în luna martie a acestui an, a unui contract de furnizare construcţii metalice cu o societate din Slovenia.

Societatea deţine 40% din piaţa internă a utilajelor avicole

Utilajele avicole produse de "Bega Tehnomet" sînt comercializate numai la noi în ţară, cota de piaţă deţinută fiind de 40%. Principalii concurenţi ai societăţii la această grupă de produse sînt companiile "Big Dutchman" şi "Roxell".

"Producţia de cabluri mecanice tip Bowen este absorbită în totalitate de piaţa internă, procentul de dominare pe piaţă a produselor din cadrul acestei divizii fiind de aproximativ 70%", ne-a spus Dragoş Vasii. "Vînzările de cabluri înregistrate de societate în anul 2003 se ridică la valoarea de 48 miliarde de lei şi se datorează în special faptului că «Bega Tehnomet» este singurul producător autorizat de «Automobile Dacia Group Renault», precum şi calităţii şi diversităţii sortimentelor", a adăugat domnul Vasii. Principalii concurenţi ai întreprinderii în ceea ce priveşte comercializarea de cabluri sînt: "Stefirar" Piteşti, "Precizia" Săcele, "Direct Autorom" Piteşti, "Geoart" Piteşti, "Conex" Iaşi.

Vînzările de tablă perforată s-au cifrat în anul 2003 la nivelul de 15,3 miliarde de lei, cota de piaţă deţinută de societate la această categorie fiind de 50%. Cifra de afaceri înregistrată de "Bega Tehnomet" anul trecut din vînzarea de ţesături a fost de 28,5 miliarde de lei, procentul de dominare pe piaţă fiind de 60%.

Societatea se aprovizionează cu materii prime în special din Ungaria, aceasta întrucît furnizorii autohtoni din sectorul metalurgic practică preţuri superioare celor care pot fi obţinute pe pieţele externe.

"Bega Tehnomet" a preliminat la 31 decembrie 2003 un profit brut de 33,7 miliarde de lei (circa 1 milion de dolari), în creştere faţă de 2002 cînd nivelul acestui indicator a fost de aproximativ 2 miliarde de lei.

Creanţele societăţii s-au majorat anul trecut cu aproape o treime, la 60,9 miliarde de lei. Plăţile restante au înregistrat, în aceeaşi perioadă de timp, un ritm de scădere de circa 26,7%.

Reducerea numărului de personal a dus la creşterea productivităţii

Numărul mediu de salariaţi la sfîrşitul anului 2003 a fost de 538 persoane, în scădere faţă de anul anterior cu 18,2%, urmare a restructurărilor colective fă-cute din lipsă de comenzi. Politica de personal adoptată de conducerea "Bega Tehnomet", deşi are implicaţii sociale negative, a condus la o creştere a productivităţii muncii în condiţiile în care cifra de afaceri a înregistrat o scădere în termeni reali.

"Bega Tehnomet" are un capital social de 35,4 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 25.000 lei. Acţionarul majoritar este "Bega Comerţ", cu o participaţie de 72,4% din capitalul social. O poziţie semnificativă deţine SIF "Banat Crişana", care se află în posesia a 11,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb