Profit în creştere cu 20% pentru Fondul Proprietatea

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 16 ianuarie 2014

Profit în creştere cu 20% pentru Fondul Proprietatea

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Listarea Romgaz şi Nuclearelectrica au contribuit la creşterea VUAN"

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat anul trecut cu un profit de 682,15 milioane lei, cu 20,3% mai mare faţă de 2012, pe fondul vânzării participaţiei de 15% din Transgaz, pentru 303,4 milioane de lei (172 lei/acţiune).

Valoarea unitară a activului net (VUAN) al "Fondului Proprietatea" (simbol FP) a crescut, în 2013, cu 13,29%, până la 1,2436 (aproximativ 0,2773 euro), potrivit unui comunicat al companiei. Creşterea preţului din piaţă al acţiunilor Fondului, de anul trecut, a întrecut avansul VUAN, urcând cu 61,34%, potrivit aceluiaşi comunicat.

Acţionarii Fondului au impus "Franklin Templeton", administratorul societăţii, în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), ţinută la sfârşitul lunii noiembrie, ca discount-ul dintre preţul acţiunilor şi VUAN să fie sub 15% drept condiţie pentru păstrarea în funcţie.

În momentul de faţă, discount-ul dintre preţ şi VUAN este de 32,98%, conform datelor oferite de companie.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", ne-a spus că VUAN-ul Fondului a crescut datorită listărilor unor societăţi din portofoliul FP ("Romgaz" şi "Nuclearelectrica") şi datorită impactului pozitiv avut de răscumpărările de acţiuni proprii.

Domnul Mureşian crede că discount-ul dintre VUAN şi preţul din piaţă va rămâne la un nivel scăzut.

Directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest" ne-a mai declarat: "Cred că preţul acţiunilor FP va rămâne sus, investitorii acestei companii sunt încrezători şi preferă să nu iasă din acţionariat. Şi vânzătorii, şi cumpărătorii sunt în aşteptare. Ne putem gândi la lucruri de bine, într-un orizont de timp".

Un alt broker din piaţă apreciază creşterea VUAN-ului ca fiind una nespectaculoasă, şi remarcă evoluţia acţiunilor FP, care a crescut în ultimul an. Potrivit brokerului, discount-ul dintre preţul din piaţă şi VUAN se va continua să se micşoreze.

Domnia sa se aşteaptă ca Fondul să mai vândă din portofoliu, pentru a reuşi să atragă bani, pe care sa-i distribuie acţionarilor, sub diverse forme.

Brokerul consideră că vânzarea pachetului deţinut la "Transgaz" a mărit profitul companiei.

Expunerea FP pe acţiuni listate este de 54,91%, iar pe acţiuni nelistate, de 42,46%, acestea fiind, în proporţie de peste 99% pe companii din ţara noastră, se mai arată în comunicatul citat.

Cea mai mare expunere a Fondului este pe acţiunile "OMV Petrom" (SNP), unde deţine 18,99% din capitalul social al societăţii petroliere, şi care reprezintă 33,67% din deţinerile FP, potrivit comunicatului. De asemenea, participaţia Fondului la "Hidroelectrica" reprezintă 14,92% din deţineri, iar cea de la "Romgaz" (simbol SNG) reprezintă 13,16%. Cumulat, acestea însumează 61,75% din deţinerile "Fondului Proprietatea".

De asemenea, FP mai are expuneri semnificative pe "ENEL Distribuţie Banat" (3,82%), "ENEL Distribuţie Muntenia" (3,15%), "GDF Suez Energy România" (2,69%), "ENEL Distribuţie Dobrogea" (2,53%), "E.ON Moldova Distribuţie" (2,3%), "Complexul Energetic Oltenia" (2,14%) şi "Nuclearelectrica" (2,04%), se mai scrie în comunicatul companiei.

La finele lunii decembrie, Fondul avea investiţii în titluri de stat de 213,63 milioane lei, cu 53% mici faţă de plasamentele de la sfârşitul anului precedent, de 454,73 milioane lei.

În acelaşi timp, sumele din depozitele bancare au coborât cu 26,8%, de la 317,3 milioane lei la 232,11 milioane lei.

În acţionariatul "Fondului Proprietatea" sunt acţionari instituţionali străini, în proporţie de 54,89%, persoane fizice române, cu 20,71%, acţionari instituţionali români, cu 8,69%, persoane fizice nerezidente, cu 5,69%, Ministerul Finanţelor Publice, cu 0,02%, potrivit comunicatului. De asemenea, 10% din acţiunile FP sunt deţinute de către companie, acestea proveniind de pe urma programelor de răscumpărare de acţiuni proprii.

Acţionarii Fondului au votat, în cadrul AGA din noiembrie, pentru începerea unui al treilea program de răscumpărare de acţiuni proprii.

Cei mai mari acţionari ai Fondului sunt "Elliott Associates", care deţin 14,955 din capitalul social şi "Morgan Stanley", cu 5,14% din acţiunile companiei.

Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb