Profit în scădere, pe fondul creşterii afacerilor "Cemacon"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2017

Producătorul de cărămidă "Cemacon" a obţinut, în 2016, un profit net de 5,84 milioane lei, în scădere cu 30% faţă de 2015, pe fondul unor venituri din vânzări de 86,9 milioane de lei, mai mari cu 28% decât anul anterior, potrivit unui raport preliminar transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Compania a înregistrat, anul trecut, un profit din exploatare de 11,1 milioane de lei, cu 82,86% mai mare decât în 2015, în timp ce a avut o pierdere financiară de 4,6 milioane de lei, faţă de un câştig de 4,49 milioane de lei, în 2015.

Liviu Stoleru, Director General şi Preşedinte al Consiliului de Adminis-traţie Cemacon, consideră că 2016 a fost cel mai bun an din istoria companiei: "Am atins nişte vârfuri importante, în toate aspectele business-ului: am dublat ţinta de creştere estimată pentru acest an, cu un avans de 28% a cifrei de afaceri, în urma fructificării unor contexte interne şi de piaţă, avem o EBITDA de 19%, în creştere cu 3 procente faţă de anul trecut, şi un rezultat net de peste 5 milioane de lei, rezultat neafectat de restructurarea financiară.

În condiţiile unei evoluţii pozitive a pieţei, estimate la 8-10%, Cemacon a crescut cu 28% volumul de blocuri ceramice vândute. Ne-am îmbunătăţit, astfel, poziţia la nivel naţional, iar statutul de lider al pieţei din Transilvania este puternic consolidat".

Potrivit companiei, veniturile operaţionale au crescut cu 16%, componentele principale fiind vânzarea de produse finite şi cea de marfă, unde s-a inregistrat o dinamică puternic pozitivă: "Ambele facilităţi de producţie au funcţionat la capacitate 100%, iar operarea fabricii de la Zalău timp de 12 luni în 2016, faţa de 9 luni în 2015, a contribuit substanţial la expansiunea afacerii, generând totodată şi creşterea cheltuielilor operaţionale cu 12%".

Pentru 2017, Cemacon a anunţat că îşi propune consolidarea business-ului şi a poziţiei de jucător de top pe piaţa materialelor de construcţii prin creşterea cu 5% a cifrei de afaceri, menţinerea poziţiei de lider al pieţei de cărămidă din Transilvania, realizarea de investiţii pentru susţinerea creşterii şi continuarea valorificării activelor aparţinând Cemacon Real Estate.

Liviu Stoleru a precizat că societatea are în plan proiecte de investiţii care să susţină creşterea pe termen mediu.

La finalul lunii octombrie, acţionarii "Cemacon" au aprobat dobândirea propriilor acţiuni, prin ofertă publică de cumpărare, în baza unui prospect simplificat, aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru un număr maxim de 5.699,511 acţiuni.

Acţionarii "Cemacon" mai sunt convocaţi, pe 20 februarie, să aprobe revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie şi alegerea unora noi, la propunerea SSIF BRK Financial Group, acţionar care deţine 14,61% din acţiunile societăţii.

"Cemacon"a trecut, în ultimii ani, printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost trans ferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Fondul deţine acum 27,9% din "Cemacon".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pogo ,Pogo cu 1(euro)ai primit acțiuni de 12 milioane euro si D NA doarme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb