PROFIT ÎNJUMĂTĂŢIT FAŢĂ DE 2013 Ieftinirea petrolului a afectat rezultatele "Petrom"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 20 februarie 2015

Ieftinirea petrolului a afectat rezultatele "Petrom"

Acţiunile SNP, în scădere cu 2,22%

Scăderea preţului petrolului şi-a pus amprenta pe rezultatele financiare ale OMV Petrom (SNP) din 2014, aşa cum, de altfel, se aşteptau analiştii din piaţa de capital.

Profitul net al "Petrom" s-a redus anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), compania înregistrând pierderi de 307 milioane lei în ultimul trimestru (primul rezultat negativ începând cu trimestrul III 2010), potrivit reprezentanţilor companiei.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că rezultatele financiare anunţate de OMV Petrom sunt cele anticipate de piaţă: "Preţul petrolului a influenţat în mod direct performanţele companiei şi implicit preţul acţiunii SNP".

Analiştii NBG Securities se aşteptau, miercuri, ca societatea să reducă dividendul pe acţiune cu aproape 50%, la 0,015 lei/unitate, în urma raportării unor pierderi pe ultimul trimestru.

Acţiunile SNP au închis şedinţa de ieri la 0,3750 lei/unitate, în scădere cu 2,22% faţă de miercuri. Cotaţia SNP înregistrează o scădere de 18,59% în ultimele şase luni.

Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, a declarat: "În 2014 am continuat eforturile de stabilizare a producţiei, înregistrând al doilea an consecutiv de creştere marginală a producţiei de hidrocarburi din România comparativ cu anul precedent. În explorare am efectuat cele mai ample investiţii onshore şi offshore de după privatizare şi am înregistrat o rată de succes de 60% în activitatea de explorare clasică (excluzând zona offshore de mare adâncime). Am reluat activitatea de forare în blocul Neptun, săpând două sonde noi, Domino-2 şi Pelican South-1; în 2015 vom continua programul de explorare conform planificării. În G&E (gaze şi energie), dificultăţile au persistat, din cauza scăderii cererii pe piaţa gazelor şi a marjelor negative care au condus la un rezultat deteriorat al centralei electrice Brazi. În R&M (rafinare şi marketing) am finalizat cu succes modernizarea rafinăriei Petrobrazi, care a generat creşterea planificată de 5 USD/baril a indicatorului marja de rafinare, contribuind la rezultatul anual bun şi la consolidarea valorii integrării companiei".

Vânzările OMV Petrom s-au redus anul trecut la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro), de la 24,1 miliarde lei în 2013.

Producţia de ţiţei şi gaze a Petrom a fost de 65,82 milioane barili echivalent petrol, cu 1% mai mică faţă de 2013, ca urmare a scăderii producţiei în Kazahstan. În România, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a atins nivelul de 62,57 milioane barili echivalent petrol, în uşoară creştere.

Producţia internă de ţiţei a fost de 27,98 milioane barili echivalent petrol, cu 2% mai mică faţă de 2013, din cauza lucrărilor de reparaţii capitale planificate şi a condiţiilor meteo.

Producţia de gaze a fost de 34,58 mil. bep (baril echivalent petrol), cu 2% mai mare faţă de 2013.

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a scăzut cu 21%, 3,25 milioane bep, ca urmare a unor constrângeri de natură tehnică.

La 31 decembrie 2014, volumul total de rezerve dovedite de ţiţei şi gaze din portofoliul OMV Petrom era de 690 milioane bep (din care 671 milioane bep în România), iar rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze înregistrau valoarea de 977 milioane bep (din care 930 milioane bep în România).

În trimestrul al patrulea din 2014, vânzările Petrom s-au redus cu 11% faţă de precedentele trei luni, la 5,34 miliarde lei. Compania a avut în octombrie-decembrie pierderi de 307 milioane lei, faţă de un profit de 1,02 miliarde lei în precedentele trei luni. Rezultatul a fost influenţat de elemente speciale în valoare de -755 milioane lei determinate în principal de ajustarea de depreciere a centralei de la Brazi, înregistrată în trimestrul al patrulea, potrivit raportului OMV Petrom.

Petrom a anunţat totodată că va distribui dividende pentru 2014.

Petrom a generat anul trecut 52% din câştigul OMV

OMV Petrom a generat anul trecut un profit în valoare de 1,16 miliarde de euro, adică 52% din profitul OMV, faţă de 50% în 2013, însă câştigurile grupului austriac au fost afectate de scăderea preţului la petrol şi de problemele din Libia şi Yemen.

Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării, a scăzut anul trecut cu 15%, de la 2,64 miliarde euro la 2,23 miliarde de euro, potrivit unui raport publicat joi de grupul austriac, acţionar majoritar la Petrom, citat de Mediafax.

Petrom a adus o contribuţie de 1,16 miliarde de euro la profitul grupului austriac, în declin cu 15% comparativ cu 2013, de la 1,36 miliarde de euro.

"Am obţinut un rezultat solid în 2014, în pofida unui an tumultuos pentru industrie, cu scăderea preţurilor la petrol cu aproximativ 50% în a doua jumătate a anului şi cu situaţia instabilă din Libia şi Yemen. Am reuşit să ne creştem producţia cu 8% în 2014, în principal datoriă contribuţiei activelor deţinute în Norvegia", a declarat Gerhard Roiss, directorul executiv general al OMV.

Câştigul înainte de taxe şi dobânzi al OMV a scăzut cu 59% în 2014, de la 2,6 miliarde de euro în urmă cu un an la 1,05 miliarde de euro, iar Petrom a adus o contribuţie de 740 de milioane de euro, în scădere cu 45% comparativ cu 1,3 miliarde de euro în 2013.

Profitul net ajustat al grupului austriac, atribuibil acţionarilor a urcat anul trecut cu 2%, de la 1,11 miliarde de euro în 2013 la 1,13 miliarde de euro.

Vânzările OMV au scăzut cu 15% anul trecut faţă de 2013, de la 42,4 miliarde de euro la 35,9 miliarde de euro.

OMV Petrom va reduce investiţiile

OMV Petrom va reduce cu 20-35% investiţiile programate pentru acest an, în special ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, programul actual fiind estimat în intervalul 800 milioane euro - 1,1 miliarde euro, din care circa 85% va viza proiectele din explorare şi producţie.

"Având în vedere mediul volatil şi o probabilă menţinere a condiţiilor de piaţă deteriorate, ne reducem planurile de investiţii pentru 2015 şi ne intensificăm programele de optimizare a costurilor, menţinându-ne totodată proiectele cu potenţial de creştere din Marea Neagră", a declarat într-un comunicat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

Investiţiile OMV Petrom au totalizat anul trecut 6,23 miliarde lei (1,4 miliarde euro), iar în 2013 circa 5,3 miliarde lei.

OMV Petrom va demola instalaţii ale rafinăriei Arpechim

Compania OMV Petrom (SNP), din grupul austriac OMV, va demola o parte din construcţiile şi instalaţiile aflate pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti, pentru a construi depozite de carburanţi şi produse petroliere.

"Ce este sigur este că avem un dialog permanent cu autorităţile în privinţa Arpechim. Nu avem niciun cumpărător pentru această rafinărie. Noi vrem să o transformăm într-un depozit de carburanţi, iar pentru asta este nevoie să fie demolate unele active. Am înaintat deja o cerere în aces sens autorităţilor competente", a declarat joi Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

Rafinăria Arpechim este închisă din 2011, la acea dată conducerea OMV Petrom considerând că opţiunea vânzării nu era fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea unităţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa excluderea posesorilor de hartii de valoare hibride so a actionarilor minoritari Este de aprox 357 milioane de Euro.Profitul net Petrom atribuibil actionarilor la un curs al Euro de 4,5 ar fi de 467 milioane Euro:-):-):-) Parafrazand pe comandant as spune ca actionarii OMV trebuie sa apuna domnului Roiss SLAVA DOMNULUI. Relativ la doamna Gheorghe am o propunere pentru depozitul cu deschidere la Mare.Haideti sa ne mai gandim ce vreti sa puneti in el :-) deoare i. Interviul in engleza al doamnei Director se precizeaza WE HAVE CRUDE WE HAVE OIL. Asadar pentru ce il folosim? Sau poate a gustat so doamna din tzuiculitza care la facut pe domnul reporter de la Standard sa postuleze ca la 10 ani anivwrsare Petrom OMV A INVESTIT 7 SAPTE MILIARDE EURO IN BULGARIA. Pupici so covrigi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb