Profit net cu 197% mai mare pentru BancaTransilvania

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 octombrie 2008

Profit net cu 197% mai mare pentru BancaTransilvania

Banca Transilvania a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net cu 197% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului 2007, din care: profit net operaţional de 173,54 milioane lei, iar profit net excepţional de 223,08 milioane lei - rezultat din vânzarea participaţiei deţinute la "Asiban".

Robert C. Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, spune în legătură cu situaţia internaţională: "Sistemul bancar românesc nu va fi foarte afectat de tot acest context. Ca argument, soliditatea sistemului bancar poate fi simplu reflectată dacă ne gândim numai la totalul rezervelor minime obligatorii pe care instituţiile bancare le deţin la BNR. În ceea ce priveşte Banca Transilvania, nu există expunere de business pe internaţional, fiind o companie cu capital majoritar românesc; avem un nivel al rezervei minime obligatorii depozitate la BNR, de 850 milioane EUR. Acţionarii sunt alături de noi, inclusiv acţionarul semnificativ, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care deţine 15% din capitalul social şi care ne-a susţinut în permanenţă, cu capital şi programe de finanţare, şi în acest an. Având în vedere soliditatea băncii noastre, vom urmări cu atenţie orice oportunităţi care pot apărea în actuala conjunc­tură şi care pot adăuga valoare instituţiei".

În cursul aceastei săptămâ­ni, Banca Transilvania va semna cu IFC (International Finance Corporation), divizie a Băncii Mondiale, un contract de credit cu structura A-B, pentru o valoare de cel puţin 30 de milioane EUR, având scadenţe de 7 şi 10 ani. Suma va fi destinată susţinerii sectorului IMM - prin credite de investiţii, respectiv clienţilor retail - pentru credite ipotecare.

Activele bilanţiere au ajuns la sfârşitul lunii septembrie a.c. la un nivel de 16.469 milioane lei, în creştere cu 18,69% faţă de 31 decembrie 2007, când înregistrau o valoa­re de 13.876 milioane lei. Faţă de obiectivele stabilite pe întregul an 2008, nivelul activelor a fost realizat în proporţie de 85%.

Indicatorii financiari arată o structură bilanţieră foarte bună, astfel solvabilitatea se situează la un nivel de peste 12%, iar raportul credite/depozite este subunitar, de 0.93, ceea ce denotă că există resurse acoperitoare, chiar din depunerile clienţilor.

Pe de altă parte, structura de plasamente este foarte echilibrată şi atent construită, existând plasamente în titluri de stat în valoare de 550 milioane lei, reprezentând peste 87% din totalul plasamentelor în titluri cu randament fix.

BT şi-a consolidat şi în acest an oferta, lansând produse şi servicii dedicate diferitelor categorii de clienţi, pe cele 4 segmente de business BT: persoane fizice, IMM-uri, companii mari, respectiv medici. În ceea ce priveşte reţeaua de unităţi a Băncii Transilvania, în primele 9 luni ale acestui an au fost deschise 66 de unităţi, la 30 septembrie a.c. BT având 521 de locaţii. În mod normal, o unitate nouă intră pe profit după aproximativ un an de activitate.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, care a avut loc la data de 1 septembrie a.c., a hotărât modificarea valorii nominale a unei acţiuni BT, de la 0,1 lei/acţiune, la 1 leu/acţiune. Pentru ducerea la îndeplinire a acestei horărâri, trebuie urmate o serie de proceduri legale. Astfel, potrivit Legii nr. 31/90, termenul procedural pentru contestarea acestei decizii este de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial - pentru acţionari, respectiv de 30 de zile - pentru alte persoane interesate. Acest termen procedural se va împlini în 19 octombrie a.c., după care, dacă nu vor fi contestaţii, urmează proceduri legale de înregistrare a modificării Actului Constitutiv la ORC Cluj, obţinute de la CNVM - OEVM, a certificatului care atestă noul număr de acţiuni rezultat din consolidarea valorii nominale de 1 leu. Certificatul OEVM, împreună cu dovada înregistrărilor la ORC Cluj şi cu registrul consolidat al acţionarilor vor fi depuse la Depozitarul Central pentru încărcarea în registru şi punerea tuturor acţiunilor în piaţă, pentru tranzacţionare la cota întâi a BVB. Toate aceste demersuri procedurale, prevăzute de lege, prealabile reluării tranzacţionării acţiunilor TLV (la valoarea consolidată la 1 leu) pot şi vor fi startate începând cu data de 20 octombrie a.c. şi vor dura 15 - 30 de zile, în funcţie de înregistrările/certificările primite de la ORC Cluj, OEVM.

Aşteptări ridicate pentru rezultatele Băncii Transilvania

Investitorii şi analiştii se aşteptau, la sfârşitul săptămînii trecute, ca rezultatele BT să fie bune, în principal datorită vânzării participaţiei din Asiban, dar şi datorită faptului că nu a fost, încă, afectată de noile norme de creditare impuse de Banca Naţională a României.

Pe termen lung, rezultatele băncii ar putea fi în creştere, însă, într-un ritm mai lent, din cauza reducerii volumului de credite acordate de către instituţia bancară.

Antonela Badea, analist la "Vanguard", ne-a explicat: "Ne aşteptăm ca Banca Transilvania să obţină rezultate bune la nouă luni, deoarece noile norme BNR, intrate în vigoare de la începutul lui octombrie, nu îşi vor lăsa amprenta asupra lor. Rezultatele raportate vor fi impulsionate şi de înregistrarea câştigului rezultat din vânzarea participaţiei de 25% din Asiban, plus o diferenţă de preţ din vânzarea BT Asigurări, pentru care preţul final al tranzacţiei este în curs de stabilire (cea mai mare parte din sumă fiind încasată anul trecut."

În urma vânzării participaţiei de 25% din Asiban, "Banca Transilvania" a obţinut 87,5 milioane euro, echivalentul a circa 329 milioane lei, adică de aproape trei ori mai mult decât profitul net din primul semestru al anului.

Doamna Badea consideră că "profitul net din operaţii continue o să se situeze la circa 170-180 milioane lei, în creştere cu 50-60% faţă de primele nouă luni din 2007, în timp ce profitul net raportat ar putea depăşi 440 milioane lei".

După primele nouă luni ale anului trecut, banca a obţinut un profit net de 133,51 milioane lei, în timp ce anul acesta a obţinut, doar în primele şase luni ale anului, 111,46 milioane lei.

"Pentru anul în curs, tendinţa este de aşteptat să fie pozitivă, în principal în urma startului foarte bun. Tendinţa pentru anii următori va fi de asemenea de creştere însă într-un ritm mai lent, dat fiind că atât criza financiară extinsă în Europa ar putea îngreuna accesul la lichidităţi şi scumpi şi mai mult creditul. Înăsprirea condiţiilor de creditare este de aşteptat să aibă de asemenea un impact asupra portofoliului de clienţi de retail", opinează analistul de la "Vanguard".

Doamna Badea ne-a spus că, "din păcate, recentele probleme ale unor bănci europene fac ca sectorul bancar să rămână unul dintre cele mai afectate la Bursă, cu atât mai mult cu cât veştile negative iau investitorii prin surprindere", adăugând că "TLV nu va face excepţie, deşi statutul de bancă locală o fereşte de probleme de acest gen, afectând-o însă indirect".

Prin urmare, reacţia investitorilor va fi în cel mai fericit caz moderată, atâta timp cât rezultatele vor fi la nivelul aşteptărilor, sau mai bune, opinează doamna Antonela Badea.

Paul Brendea, analist financiar la SSIF "Prime Transaction", ne-a spus că aşteaptă "cu interes rezultatele pe trimestrul al treilea la toate băncile, pentru a vedea dacă şi în ce masură au fost afectate de efectele crizei financiare din Statele Unite ale Americii şi Europa, dar şi de măsurile BNR de restrângere a creditării".

Totuşi, în ultima vreme rezultatele financiare ale companiilor nu mai influenţează cotaţia titlurilor de pe bursă, investitori fiind mai atenţi la ceea ce se întâmplă pe pieţele externe.

Domnul Brendea ne-a explicat: "Nu mai sunt rezultatele atât de mult luate în seamă acum. E criza financiară care captează toată atenţia, iar la TLV mai e şi acea consolidare a valorii nominale, operaţiune care de obicei perturbă intenţiile iniţiale ale vânzătorilor şi cumpărătorilor, într-un sens sau altul. Evident, dacă rezultatele vor aduce surprize, vor avea un impact ridicat asupra preţului".

Recent, acţionarii "Băncii Transilvania" au decis, răscumpărarea unui număr maxim de 529,84 milioane titluri TLV, reprezentând aproximativ 5% din capitalul social al băncii, precum şi modificarea valorii nominale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 1 leu.

Ana Săbiescu

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai stimata redactie citim despre crize finciare, falimente si noi intre ape furtunoase iar in acest context ,din partea stanga a ecranului ar vrea sa ne zambeasca doua picioare cu dantela in prim plan . Face-ti va rog un trining de stil in fotografie cu autorul pozei in care sa invete ca femeea nu are doar picioare are si cap si ca de multe ori acesta este mult mai lucid decat al multor barbati (in plus domnisoara este defavorizata la votul calendarului pentru ca nu i se pune in valoare portetul dragut ,ramas din pacate in fundal )

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb