Producătorul de gaze naturale şi electricitate Romgaz Mediaş (SNG) a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro), a anunţat, ieri, compania.
Analiştii spun că rezultatele Romgaz sunt peste aşteptări.
"La Romgaz, ţinând cont că preţul acţiunii practic nu a crescut în ultimele şase luni, mă aşteptam la un profit net preliminar mult mai mic", ne-a spus Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest". Domnia sa a continuat: "Şi nici astăzi (n.r. ieri), la anunţul privind creşterea acestuia cu 44% şi deci la posibilitatea de creştere importantă a dividendului pe 2014, preţul acţiunii SNG nu s-a îmbunătăţit.
Cauzele pot fi multiple: 1. Pot fi vânzători cu deţineri mari care au hotârât să iasă de pe acest titlu în perioada aceasta din diferite motive. 2. Faptul că Fondul Proprietatea are o deţinere importantă la Romgaz şi în acest fel cumpărătorii mai aşteaptă achiziţia de titluri SNG în speranţa că Fondul Proprietatea va vinde curând. 3. Dividendul care va fi distribuit să fie mai mic decât cel aşteptat.
Răspunsul îl vom afla probabil în perioada următoare".
Acţiunile SNG au închis şedinţa de ieri la 33,7 lei/unitate, în scădere cu 0,91% faţă de marţi. În ultimele şase luni, titlurile SNG s-au depreciat cu 3,93%.
Evoluţia vânzărilor Romgaz a fost susţinută de creşterea cantităţii gazelor proprii livrate şi a preţului, de majorarea tarifelor serviciilor de înmagazinare şi de suplimentarea cantităţii de energie electrică livrată şi a volumului serviciilor specifice din sectorul energiei electrice, potrivit Mediafax.
Astfel, veniturile din activitatea de înmagazinare au crescut cu 16,7%, la 425,83 milioane lei, iar cele din sectorul de energie electrică sunt estimate la 324,6 milioane lei.
Pe de altă parte, afacerile au fost influenţate negativ de reducerea cantităţii de gaze achiziţionate din import şi livrată ca marfă, din cauza scăderii cererii de consum pe piaţa de gaze naturale şi a prevederilor unui ordin ANRE conform căruia producătorii de gaze naturale nu mai au obligaţia să livreze gaze în amestec intern cu import.
Anul trecut, Romgaz a produs 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale şi avea (la 30 septembrie) o cotă de 47,4% din vânzările de gaze provenite din intern, celălalt mare producător din domeniu fiind OMV Petrom, din grupul austriac OMV. Producţia de energie electrică a companiei a reprezentat 2,4% din totalul la nivel naţional.
Cheltuielile cu investiţiile au însumat anul trecut 1,08 miliarde lei, fiind mai mari cu 28% comparativ cu cele din 2013.
Compania avea la finele anului trecut datorii de 1,07 miliarde lei, creanţe de o valoare apropiată şi stocuri de 392 milioane lei.
Ministerul Energiei deţine circa 70% din acţiunile Romgaz.