Profitul BRD a scăzut la 367 milioane de lei, sub estimările analiştilor

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 august 2010

Guy Poupet, preşedinte-director general al "BRD Groupe Société Générale"

Guy Poupet, preşedinte-director general al "BRD Groupe Société Générale"

Acţiunile BRD s-au scumpit cu peste 4%

"BRD Groupe Societe Generale", a doua bancă autohtonă după nivelul activelor, a raportat, în primul semes­tru al anului, un profit net de 367 milioane de lei, sub aşteptările analiştilor care estimau, la finele săptămânii trecute, că banca va înregis­tra un profit net de 388 milioane de lei. Pentru comparaţie, în primele şase luni ale anului trecut, "BRD" a raportat un profit net de 425,2 milioane de lei.

"Rezultatul brut din exploatare a crescut cu 16,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1.067 milioane lei. Cu toate acestea profitul net a scăzut cu 13,7% din cauza creşterii cu 53,9% a provizioanelor constituite de bancă, acestea ajungând la 628 milioane lei, de la 408 milioane lei, în perioada similară a anului trecut", a subliniat, pentru ziarul BURSA, Magda Sîrghe, analist financiar la "Tradeville".

Guy Poupet, preşedinte-director general al "BRD Groupe Société Générale", a explicat profitul în scădere prin faptul că activitatea băncii a suferit din cauza crizei economice. Domnia sa a declarat: "Activitatea băncii este afectată de prelungirea crizei economice, care se traduce în mediul bancar printr-un ritm scăzut al cererii de produse bancare, respectiv printr-un nivel ridicat al costului net al riscului. Eficienţa operaţiunilor BRD a fost susţinută de măsurile interne de control al cheltuielilor, care au contribuit la obţinerea unui foarte bun raport cost-venit. Rentabilitatea activităţii bancare, în general, a rămas la un nivel superior mediei sistemului bancar, iar performanţele operaţionale - creşterea venitului net bancar - reprezintă o dovadă a faptului că modelul de business al băncii este unul viabil, care dă rezultate chiar în circumstanţele unei crize economice prelungite".

În primele şase luni ale anului, venitul net bancar al BRD a ajuns la 1.750 milioane lei (422 milioane euro), cu 7% mai mare decât la 30 iunie 2009, iar rezultatul brut din exploatare a înregistrat o creştere de 16,1% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 1.067 milioane lei (257 milioane euro), potrivit informaţiilor prezentate, ieri, de instituţie.

"Deşi mediul economic a rămas dificil în prima jumătate a anului, volumul total al creditelor a crescut cu 7,1% faţă de 30 iunie 2009, pe seama creşterii cu 5% a creditelor acordate persoanelor fizice şi cu 9,2% a celor acordate persoanelor juridice. În schimb, totalul activelor, deşi a crescut cu 4,9% faţă de sfârşitul anului trecut, este în scădere cu 1,6% faţă de 30 iunie 2009", a mai spus Magda Sîrghe, adăugând: "Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) este 16,1%, peste media sectorului bancar, dar în scădere faţă de sfârşitul anului 2009, când era 19,5%".

Deşi banca a raportat un profit în scădere, acţiunile BRD au închis, ieri, şedinţa cu o apreciere de 4,35%, la 12 lei/acţiune.

Cum au evoluat acţiunile bancare pe Bursa de la Bucureşti

"Faţă de o scădere, în ultimul trimestru, a indicelui general al pieţei cu 12,8% şi a indicelui BET cu 11,9%, titlurile emitenţilor bancari locali au scăzut mai mult: titlurile BRD - GSG (BRD) au înregistrat o scădere cu 20,7%, în timp ce tilurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 34,7%", a precizat Magda Sîrghe, analist financiar la casa de brokeraj "Tradeville". În schimb, titlurile Erste Group Bank (EBS), care se tranzacţionează la categoria internaţional a BVB, au scăzut cu doar 5,2%.

Analistul citat este de părere că titlurile bancare locale au fost influenţate mai degrabă de contextul extern volatil. "Incertitudinile legate de revenirea economiilor globale au avut ca primă ţintă sectorul bancar, în timp ce contextul intern şi publicarea rezultatelor financiare au contat mai puţin", a mai spus doamna Sîrghe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb