Profitul net al BCR a crescut în primele trei trimestre ale anului la 845,8 milioane de lei

S.B.
Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2020

Profitul net al BCR a crescut în primele trei trimestre ale anului la 845,8 milioane de lei

BCR a înregistrat un profit net de 845,8 milioane de lei în primele nouă luni din acest an, de două ori şi jumătate mai mare faţă de 348,8 milioane de lei în primele nouă luni din 2019, în timp ce venitul operaţional a crescut cu 1%, la 2,618 miliarde lei, potrivit unui comunicat al băncii.

"BCR a înregistrat un profit net de 845,8 milioane de lei (175,2 milioane de euro) în primele nouă luni din 2020, faţă de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019 pe baza unui rezultat operaţional mai mare şi a unui avans semnificativ al creditelor noi, parţial compensate de costuri cu riscul mai mari. Profitul net din 2019 a fost afectat de constituirea unui provizion excepţional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinţe în trimestrul al doilea din 2019", se arată în comunicatul băncii.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 5,7% până la 1,778 miliarde de lei (368,5 milioane de euro) în primele nouă luni din 2020, de la 1,683 miliarde de lei (355,2 milioane de euro) în primele nouă luni din 2019, favorizat de volume mai mari de credite atât pe segmentul de clienţi retail, cât şi pe cel de corporate, parţial compensat de impactul din dobânzi mai scăzute pe piaţa monetară.

Venitul net din comisioane a scăzut cu 13,3% până la 501,7 milioane de lei (103,9 milioane de euro) în primele nouă luni din 2020, de la 578,9 milioane de lei (122,2 milioane de euro) în perioada similară din 2019, determinat de un volum mai redus de comisioane din retrageri de numerar şi de eliminarea comisionului de retragere de la alte ATM-uri decât cele ale BCR în aprilie şi mai, ca măsură de sprijin în perioada stării de urgenţă, potrivit comunicatului BCR.

Profitul net al Erste Group s-a redus la jumătate în primele nouă luni din cauza pandemiei

Grupul bancar austriac Erste Group a raportat azi un profit net de 637 milioane de euro în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 47,9% comparativ cu 1,223 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în contextul dificil al pandemiei, informează un comunicat de presă al acţionarului majoritar de la Banca Comercială Română, citat de Agerpres.

"În situaţia de criză fără precedent, profitabilitatea Erste Group se menţine la un nivel satisfăcător: profitul net înregistrat în primele nouă luni ale anului 2020 este de 637 milioane de euro, cu un trimestru trei foarte puternic. Venitul operaţional a scăzut doar cu două procente faţă de anul trecut, provizioanele pentru pierderi din credite s-au ridicat la 70 de puncte de bază, iar cheltuielile au scăzut faţă de anul precedent prin menţinerea unei discipline a costurilor. Aceste rezultate confirmă că avem un model robust de business şi o bună capitalizare, şi dovedesc rezilienţa pieţelor din Europa Centrală şi de Est în care activăm. Perspectivele economice pentru 2021 depind de evoluţia pandemiei de Covid-19", a declarat Stefan Doerfler, CFO al Erste Group.

În perioada ianuarie - septembrie 2020, venitul net din dobânzi al Erste Group a crescut, în principal în Austria, dar şi în România, cu două procente până la la 3,589 miliarde de euro. Venitul operaţional a scăzut cu 2% până la 5,285 miliarde de euro în timp ce cheltuielile administrative generale au scăzut cu 1,2% până la 3,123 miliarde de euro. Per ansamblu, profitul operaţional a scăzut cu 3,2% până la 2.162 miliarde de euro.

Alocările de provizioane pentru credite, dar şi pentru angajamentele şi garanţiile acordate, au crescut pe toate pieţele principale. Această creştere a alocărilor de provizioane a fost determinată în principal de deteriorarea perspectivelor macroeconomice ca urmare a Covid-19. O contribuţie pozitivă a avut-o venitul ridicat înregistrat din recuperarea unor credite deja scoase în afara bilanţului în România. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a îmbunătăţit la 2,4%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 95,5%.

Poziţia "alte rezultate operaţionale" s-a îmbunătăţit la minus 213,6 milioane de euro, de la minus 397,2 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, grupul bancar austriac precizând că în perioada ianaurie-septembrie 2019 indicatorul "alte rezultate operaţionale" a inclus alocările pentru un provizion în valoare de 150,8 milioane de euro pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri luate de o instanţă supremă privind activităţile comerciale ale unei subsidiare româneşti.

În ceea ce priveşte perspectivele, managementul Erste Group se aşteaptă ca, în contextul condiţiile unei activităţii economice mai reduse, venitul operaţional să scadă. Concret, venitul net din dobânzi va rămâne stabil în 2020 însă venitul din taxe şi comisioane va scădea uşor ca urmare a reducerii activităţii economice. În 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi.

"Presupunând că măsurile de sprijin luate de state vor rămâne în vigoare şi că vom avea o recuperare macroeconomică tangibilă, Erste Group se aşteaptă la o uşoară scădere a costurilor de risc în 2021. În absenţa unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul "alte rezultate operaţionale" ar trebui să se îmbunătăţească în 2020 faţă de 2019,când a fost afectat puternic de efecte cu caracter excepţional.Rata impozitelor va creşte aproape sigur, deoarece ne aşteptăm ca profitabilitatea să scadă în ţările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne aşteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020", subliniază grupul bancar austriac.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul lui 2018, Erste Group deţinea active totale în valoare de 236,8 miliarde de euro, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro, precum şi un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.

Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group. BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 21 de centre de afaceri şi 22 de birouri mobile dedicate companiilor şi 431 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. Banca are o reţea naţională de peste 2.000 de bancomate şi 15.300 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb