Profitul "Petrom" din primul semestru a crescut de 5,5 ori

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 august 2005

"Petrom" a obţinut performanţe deosebite care se reflectă în rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2005. Profitul net înregistrat pentru primul semestru al anului 2005 a atins valoarea de 601 milioane RON (164 milioane euro), comparativ cu nivelul de 109 milioane RON din primele şase luni ale anului trecut. Profitul înainte de dobînzi şi impozitare (EBIT) a cunoscut o creştere semnificativă cu 226% în prima jumătate a anului 2005, ajungînd la valoarea de 860 milioane RON (235 milioane euro). Cifra de afaceri a atins valoarea de 4.612 milioane RON (1.259 milioa-ne euro) în prima jumătate a anului 2005, faţă de 3.971 milioane de RON în primele şase luni din anul trecut. Principalii factori care au condus la aceste rezultate sînt preţurile ridicate ale ţiţeiului şi, implicit, preţurile mai mari ale produselor petroliere, precum şi creşterea eficienţei şi a controlului costurilor în activitatea desfăşurată.

Creşterea EBIT de la 263 milioa-ne RON în primul semestru al anului 2004, la 860 milioane de RON în perioada similară a anului curent a fost determinată în principal de preţurile favorabile şi într-o măsură mai redusă de vîn-zările mai mari din segmentul Marketing.

O creştere uşoară a cantităţilor vîndute, împreună cu preţurile mai ridicate au determinat o creştere cu 16% a cifrei de afaceri, în timp ce veniturile totale au cres-cut doar cu 13% ca urmare a scăderii înregistrate de variaţia stocurilor şi a altor venituri din exploatare. Cheltuielile de explorare au înregistrat o reducere uşoară de circa 1%. Cheltuielile financiare au influenţat negativ profitul net, datorită pierderilor neînregistrate mai ridicate, din diferenţele de curs valutar, ca urmare a aprecierii monedei naţionale faţă de euro. Activele totale ale companiei au crescut cu 44% în primele şase luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal datorită creşterii semnificative a activelor circulante de la 3.477 milioane RON la 7.073 milioane RON. De asemenea, capitalul propriu a crescut cu 21% în prima jumătate a anului 2005 faţă de primele şase luni ale anului 2004, ca urmare a unei creşteri de 47% a capitalului social în urma procesului de privatizare. La sfîrşitul lunii iunie 2005, numărul de salariaţi al "Petrom" se ridică la 49.350, cu 2,4% mai mic decît numărul înregistrat la sfîrşitul lunii iunie 2004. "Am obţinut rezultate bune. Cu toate acestea, trebuie să parcurgem un amplu proces de modernizare pentru a susţine activităţile Petrom. În ceea ce priveşte o serie de indicatori de referinţă, ne situăm sub media europeană. Trebuie să recuperăm această diferenţă şi vom depune toate eforturile în acest sens. Ne confruntăm cu un mediu extrem de competitiv în regiune şi dorim ca Petrom să fie cel mai bun", a afirmat Gheorghe Constantinescu, Director General Executiv al "Petrom". Pentru a elimina diferenţele faţă de standardele internaţionale, "Petrom" începe un proces de modernizare. Acest proces are ca obiectiv îmbunătăţirea poziţiei companiei în ceea ce priveşte costurile şi performanţa. Cadrul economic intern şi extern au fost factori care au influenţat rezultatele societăţii. Astfel, preţul ţiţeiului a continuat să crească şi în al doilea trimestru al anului 2005, atingînd valoarea de 60 USD/baril, în timp ce rata de schimb a dolarului american a fost mai scăzută comparativ cu valorile atinse în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata medie de schimb a dolarului a scăzut cu 14% în prima jumătate a anului 2005 comparativ cu primul semes-tru al anului 2004, de la 3,31 RON pînă la 2,85 RON. Moneda euro a avut aceeaşi evoluţie, deşi într-un ritm mai redus, rata medie scăzînd în S1/05 cu 10% în comparaţie cu primul semestru a anului trecut, de la 4,06 RON pînă la 3,66 RON. De la începutul anului, leul românesc (RON) s-a apreciat cu 9% faţă de euro. Cele două rafinării, "Arpechim" şi "Petrobrazi", au procesat ţiţei în cantitate de 3.147 mii tone, cu 4% mai puţin faţă de cantitatea prelucrată în semestru I 2004, cauzată în principal de revizia instalaţiilor de petrochimie.

Cota de piaţă a fost de circa 30% conform estimării privind piaţa totală. Investiţiile "Petrom" s-au ridicat la 43 milioane RON, înregis-trînd o reducere de 45% faţă de primul semestru 2004 şi fiind des-tinate în principal construirii şi modernizării de staţii de distribuţie. Investiţiile din anul curent au fost mai reduse decît cele din perioada similară a anului trecut, însă pînă la finele anului cuantumul acestora va depăşit 400 de milioane de euro, în timp ce pentru anul viitor suma investită se va situa la acelaşi nivel.

"Petrom" este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, precum şi comercializare. "Petrom" are rezerve de petrol şi gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate de rafinare de 8 milioane tone şi circa 600 staţii de distribuţie carburanţi. În anul 2004 veniturile din vînzări ale "Petrom" au fost de 2.143 milioane euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobînzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 28 milioane euro. Începînd cu decembrie 2004, OMV, grupul lider în industria de petrol şi gaze din Europa Centrală, deţine 51% din acţiunile "Petrom". Statul român deţine 40,74% din acţiunile "Petrom", "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" 2,03%, iar 6,23% aparţin acţionarilor minoritari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb