Profitul "Transgaz" a coborât cu 26,8% în 2012

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 februarie 2013

Profitul "Transgaz" a coborât cu 26,8% în 2012

Brokerii: Deşi profitul companiei s-a aflat în scădere, această tendinţă se încadrează în limite normale

"Transgaz" Mediaş (simbol TGN) a raportat un profit net preliminat de 281 milioane lei în 2012, în scădere cu 26,8% faţă de 2011, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cifra de afaceri a consemnat o reducere de 8,9 milioane lei în 2012, faţă de 2011, fiind de 1,32 miliarde lei.

Carmen Arsene, "SSIF Broker": "Rezultatul slab al Transgaz, explicat de creşterea cheltuielilor operaţionale pe fondul unor venituri în scădere uşoară"

Rezultatul slab înregistrat de "Trans-gaz" în anul 2012 este explicat de creşterea cheltuielilor operaţionale pe fondul unor venituri în scădere uşoară, este de părere Carmen Arsene, analist senior în cadrul diviziei Clienţi Instituţionali a "SSIF Broker".

Domnia sa a completat: "Veniturile din transportul intern al gazelor au scăzut pe fondul reducerii cantităţilor transportate, evoluţie compensată însă, în proporţie ridicată, de evoluţia pozitivă a veniturilor din tranzitul internaţional, susţinută de devalorizarea leului".

Astfel, cifrele raportate de "Trans-gaz" pentru anul 2012, conform standardelor internaţionale de contabilitate, arată o reducere faţă de anul precedent atât a profitului net, cât şi a rezultatului operaţional, a indicat Carmen Arsene.

Domnia sa ne-a mai spus: "De asemenea, s-au încasat sume mai mici decat în 2011 din penalităţi pentru întârzieri la plată, aplicate clienţilor < Transgaz >. În privinţa costurilor, creşterile au fost în principal la nivelul cheltuielilor salariale şi al amortizarii activelor".

În ciuda rezultatelor slabe, piaţa nu a reacţionat negativ, ţinând cont de faptul că acest profit preliminar raportat sugerează un posibil randament al dividendului de 10-11%, cu preţul curent al acţiunii şi o rată de dis-tribuire a profitului sub formă de dividend la nivelul celei din anul precedent, ne-a mai spus Carmen Arsene.

Domnia sa a explicat: "În privinţa evoluţiei preţului acţiunii de la începutul anului până în prezent, cel mai mare impact negativ a venit din aprobarea de către Guvern a noilor taxe din domeniul energiei şi resurselor naturale, care vor afecta şi "Transgaz", şi, în mai mică măsură, din amânarea vânzării secundare pentru luna aprilie a acestui an".

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "2012, an de consolidare pentru Transgaz"

Rezultatele "Transgaz" au fost conform aşteptărilor, per total compania arătând că anul 2012 a fost unul de consolidare, fără un impact puternic asupra rezultatelor financiare, ne-a declarat Mihai Mureşian, director tranzacţionare al "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a precizat: "Comparaţia cu anul anterior nu este una potrivită, deoarece standardele contabile sunt diferite în 2012 faţă de cele din anul anterior. Putem observa că cifra de afaceri a ramas aproape neschimbată".

Mihai Mureşian este de părere că impactul evoluţiei cheltuielilor şi a veniturilor în rezultatul final poate fi considerat insignifiant, el dato-rându-se unor cauze curente.

"Chiar dacă, per total, profitul companiei a scăzut, putem considera aceas-tă contracţie în limitele normale, fără a exista o cauză de îngrijorare", a mai spus Mihai Mureşian.

În condiţiile în care cea mai mare parte a reducerii profitului net s-a datorat majorării impozitului pe profit (cu 45%) faţă de anul anterior, în condiţiile în care profitul brut a scăzut cu 15%, putem trage concluzia că cea mai mare parte a scăderii profitului net are cauze mai degrabă contabile decât economice, a explicat domnia sa.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Scăderea preţului acţiunilor, strâns legată de oferta publică programată pentru luna aprilie"

Scăderea preţului acţiunilor este în strânsă legătură cu ultimul anunţ privind oferta publică pe care statul ar urma să o lanseze în aprilie, consideră Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

Domnia sa a completat: "În aşteptarea unui discount, investitorii au vândut acţiuni TGN, în ideea că în ofertă vor găsi un preţ mai mic decât cel din piaţa principală".

"Transgaz" a raportat rezultate în scădere comparativ cu anul precedent în urma reducerii cantităţii de gaze transportate, ne-a precizat Simion Tihon.

Domnia sa a adăugat că rezultatele au fost raportate conform IFRS, una dintre diferenţe fiind modul în care a fost tratată înregistrarea impozitului pe profit, chestiune ce explică avansul impozitului pe profit în condiţiile unor rezultatele inferioare.

Veniturile totale ale "Transgaz" au coborât cu aproximativ 3% faţă de 2011, în principal din cauza scăderii cantităţii de gaze transportate, iar cheltuielile au avansat cu 3,14%, la 1,02 miliarde lei în 2012.

Veniturile din serviciile de tranzit au înregistrat o creştere de 30,9 milioane de lei.

Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a estimat că până la finele lunii aprilie, va avea loc vânzarea pe bursă a unui pachet de 15% din acţiunile transportatorului naţional de gaze.

Compania este deţinută în proporţie de 73,5% de stat, Fondul Proprietatea având o participaţie de 14,98% din titlurile TGN.

Preţul acţiunilor "Transgaz" a coborât cu 8% de la începutul anului până ieri, la 205,4 lei/unitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb