Profiturile SIF-urilor îşi vor încetini ritmul de creştere

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2004

Teodor Mihăescu: dividendele BCR şi BRD ar putea fi mai mici în acest an Cele două bănci asigură jumătate din dividendele încasate de SIF "Muntenia"

SIF "Muntenia" nu va mai obţine anul acesta aceleaşi rezultate, în termeni reali, ca cele de anul trecut. "Sursele importante de venit ale societăţilor de investiţii vor începe să se reducă", ne-a declarat ieri Teodor Mihăescu, preşedintele "Muntenia Invest". Domnia sa crede că dividendele acordate de bănci, în special de BCR şi BRD, ar putea fi mai mici: "Atît BCR cît şi BRD se află în curs de trecere la sistemul contabil internaţional care implică anumite retra-tări în minus ale unor conturi. IFC şi BERD care vor deveni acţionari cu 25% din BCR au de la APAPS procură să conducă managementul băncii şi au cerut o provizionare pentru acest an foar-te mare (în jur de 7%). Aceasta ar conduce la o scădere a dividendelor acordate de BCR".

SIF "Muntenia" primeşte, anual, dividende de aproximativ 10 milioane de dolari din care jumătate sînt reprezentante de cele acordate de BCR şi BRD. Teodor Mihăescu crede că la SIF "Muntenia" şocul diminuării dividendelor primite din sectorul bancar va fi mai mic, acesta fiind atenuat în timp, de beneficiile pe care le va primi în urma investiţiilor realizate la unele societăţi din portofoliu.

Un alt motiv de reducere a profiturilor SIF este dat de dobînzile bancare care îşi vor continua trendul descrescător. De aceea, Teodor Mihăescu consideră că este mai bine să investească lichidităţile de care dispune SIF "Muntenia" decît să le constituie ca depozite bancare. Scăderea vînzărilor de active ale SIF este un alt factor negativ care va conduce la diminuarea veniturilor SIF. Societăţile de investiţii financiare au reacţionat, pînă acum, la cererile pieţei, răspunzînd ofertelor publice de preluare obligatorii ale acţionarilor majoritari.

Teodor Mihăescu ne-a precizat că SIF Muntenia intenţionează să transfere anumite societăţi de pe Rasdaq la Bursa de Valori şi abia după aceea va încerca să îşi vîndă acţiunile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb