Programul de finanţare "InvestALIM, un succes REI Grup

A.D.
Comunicate de presă / 10 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

REI Grup una dintre cele mai active companii de consultanţă specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus cu succes, proiecte de investiţii în valoare de peste 1,2 miliarde de lei prin programul de finanţare "InvestALIM". Acest program a fost gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, transmite compania într-un comunicat la redacţie.

Sesiunea 1 a programului de finanţare "InvestALIM" s-a desfăşurat între 27 octombrie - 27 decembrie 2023 şi a pus la dispoziţia potenţialilor beneficiari circa 150 milioane euro pentru investiţii.

In luna septembrie, AFIR a publicat prima lista actualizată a solicitanţilor eligibili, acolo unde, dintr-un total de 37 de companii - opt sunt proiecte gestionate cu succes de echipa REI, valoarea totală a investiţiilor depăşind pragul de 1,2 miliarde de lei. Din totalul celor peste 1,2 miliarde RON cât reprezintă proiectele de investiţii ale celor opt companii din portofoliul REI, peste 750 milioane de lei reprezintă valoarea ajutoarelor de stat solicitate.

Clienţii REI sunt companii specializate în industria alimentară, în sectoare precum producţia de panificaţie, procesarea cărnii, a laptelui sau a trestiei de zahăr.

Valoarea totală a investiţiilor prognozată de cele 37 companii eligibile la finanţare se ridică la peste 4 miliarde RON (peste 800 mil. EUR), în timp ce valoarea ajutoarelor de stat solicitate se ridică la peste 2,3 miliarde RON (peste 450 mil. EUR).

Deşi iniţial autorităţile au anunţat acest program de finanţare cu un sprijin nerambursabil total de numai 150 milioane euro pe an - timp de trei sesiuni distincte, în prezent, au fost transmise notificări privind selectarea la finanţare a tuturor companiilor declarate câştigătoare. "Felicităm pe această cale şi Ministerul Agriculturii pentru iniţiativa şi deschiderea de a finanţa în mod susţinut industria de prelucrare din România, atât prin programul

InvestALIM, cât şi pentru realocarea a 500 milioane euro pe DR-22, axă destinată tot prelucrării produselor agricole, sectoare în care România are sold negativ în bălanţa comercială", a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.

Schema de ajutor de stat "InvestALIM" are ca obiectiv dezvoltarea regională prin înfiinţarea sau dezvoltarea capacităţilor de producţie din industria alimentară, prin acordarea ajutoarelor de stat necesare stimulării investiţiilor cu impact major în economie.

Activităţile eligibile pentru care se va acorda finanţare prin intermediul schemei de ajutor de stat "InvestALIM" sunt:

prelucrarea şi conservarea cărnii, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre;

fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre);

prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor;

prelucrarea şi conservarea cartofilor;

fabricarea sucurilor de fructe şi legume;

prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor;

fabricarea uleiurilor şi grăsimilor;

fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor;

fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie;

fabricarea zahărului.

Potrivit REI Grup, în ultimul trimestru al acestui an sunt disponibile axe de finanţare ce pun la dispoziţia companiilor între 50.000 euro (Start-up Nation) şi 57,75 milioane euro (HG 702 - Schemă de ajutor de stat destinată industriei prelucrătoare).

Start-up Nation acordă granturi de 50.000 euro antreprenorilor la început de drum.

Pentru a depune cu succes proiectul este esenţială înscrierea la cursurile de antreprenoriat întâi şi abia apoi înfiinţarea companiilor, în timp ce antreprenorii care deţin deja companii sunt depunctaţi cu 10 puncte.

Potrivit comunicatelor companiei, pentru punctaj maxim, antreprenorii trebuie să creeze două noi locuri de muncă, să solicite fonduri în domenii în care România este deficitară - soldul să fie negativ în balanţa comercială, ca de exemplu producţie panificaţie, prăjituri, patiserie, săli de fitness, cluburi sportive, activităţi foto-video, grădiniţe, afterschool, restaurante, baruri, catering etc.

Sunt eligibili să beneficieze de cursuri atât tinerii 18-30 ani (pilonul 1 - ce dispune de o alocare de 300 milioane euro), cât şi 30-35 sau peste 35 ani-defavorizaţi, întorşi din Diaspora (pilonul 2 - cu o alocare de circa 150 milioane euro).

Ministerul Agriculturii va redeschide în luna noiembrie a două sesiune pentru panouri fotovoltaice destinate agriculturii şi industriei alimentare. Bugetul alocat sesiunii se ridică la 150 milioane euro.

Electric-Up (2) este un program gestionat de Ministerul Energiei care acordă granturi de 150.000 euro companiilor care doresc să instaleze maximum 200 kw, staţii de reîncărcare, baterii de stocare. Alocarea totală pe această sesiune se va ridica la circa 90 de milioane euro.

Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) - alocare de 150 milione euro - este o altă schemă aprobată deja, destinată parcurilor fotovoltaice care sunt deja în execuţie şi care vor putea avea process verbal de punere în funcţiune maxim în T2 2025.

Pentru "Investiţii în sectorul legume şi/sau cartofi" exista o alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% grant, respectiv 300.000 euro pentru legume-achiziţie simplă şi 700.000 euro/cartof sau 2 milioane euro în cazul proiectelor cu componentă de construcţii - hala de depozitare, procesare etc;

Mai mult, pentru "Investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor Agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare", altele decât cele prevăzute în Anexă 1 a Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene va fi o alocare de circa 150 milioane euro, maxim 65% finanţare nerambursabilă, maxim 10 milioane euro grant în cazul construirii unor fabrici de la zero, în domeniul panificaţiei şi 3 milioane euro în cazul extinderii sau diversificării activităţii;

"Sunt punctate suplimentar activităţile din clasele CAEN 1071, 1072, 1073, eficienţă energetică, adoptarea soluţiilor digitale, proiectele propuse de cooperative sau grupuride producători. Pentru DR 16 şi DR 23 sesiunile sunt estimate a se deschide în

noiembrie-decembrie, motiv pentru care invităm potenţialii clienţi să demareze procesul de selectare consultanţă şi proiectare, tehnolog, servicii pe care REI le poate oferta cu success, cu garanţia contractuală a unor proiecte implementate fără corecţii financiare", a precizat Roxana Mircea, Managing partner REI Grup.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb