Programul "Recicleta" al Asociaţiei Viitor Plus a atins ţinta de un milion de kilograme de materiale reciclabile, salvate de la groapa de gunoi, au anunţat iniţiatorii campaniei, la un eveniment în care s-au marcat 13 ani de existenţă, potrivit Agerpres.
"În cei aproape 13 ani de existenţă, programul "Recicleta" al Asociaţiei Viitor Plus atinge ţinta de un milion de kilograme de materiale reciclabile salvate de la groapa de gunoi. Dacă în toate oraşele din România ar fi implementat un astfel de sistem de colectare a hârtiei, până în 2030 am putea salva de la tăiere 530 de hectare de pădure, o suprafaţă de mărimea oraşului Ploieşti, echivalentă cu 7.500 de stadioane de fotbal", au menţionat reprezentanţii asociaţiei de profil.
Potrivit sursei citate, în acest program s-au implicat 600 de scări de bloc şi 30 de şcoli partenere din Sectorul 2, precum şi 200 de firme din Bucureşti, de la care Recicleta colectează pentru reciclare.
"Cetăţenii au nevoie să înţeleagă azi despre modalităţile responsabile în care să ne purtăm faţă de resursele planetei, pentru a avea un viitor mâine. Ne bucurăm să atingem primul milion de materiale reciclabile colectate în Bucureşti de la cei peste 60.000 de beneficiari, majoritatea din Sectorul 2, transportate spre reciclare fără să polueze străzile oraşului. Mulţumim Kaufland România şi Primăriei Sectorului 2 pentru susţinerea acestui program şi pentru implicarea în tranziţia către o economie circulară", a declarat Teia Ciulacu, preşedintele Viitor Plus.
Reprezentanţii campaniei au precizat că, în ultimul an, prin concursul la scările de bloc, "Recicleta" a reuşit să salveze 14.500 kilograme de materiale pentru reciclare. "Scara cea mai harnică, din Strada Luntrei numărul 3, bloc 10, scara 1, care a colectat cea mai mare cantitate de hârtie în cele 3 luni de concurs, a fost premiată cu 25.000 lei pentru investiţii verzi în energie solară regenerabilă. Decizia asociaţiei de proprietari s-a realizat printr-un amplu şi inedit proces de facilitare, organizat de echipa Recicleta pentru asigurarea unei consultări participative a tuturor locatarilor", au subliniat activiştii de mediu.
În ceea ce priveşte activitatea din unităţile de învăţământ, anul şcolar 2021-2022 a fost marcat de educaţie pentru mediu în 30 de şcoli din Sectorul 2, cu accent pe consum responsabil şi pe schimbări climatice. Astfel, comunitatea profesorilor a putut participa atât la sesiuni de pregătire online unde au primit tot pachetul educaţional necesar de la echipa Recicleta, cât şi la un concurs susţinut cu finanţarea Primăriei Sectorului 2.
De asemenea, peste 4000 de elevi au participat la orele de educaţie pentru mediu, iar "Recicleta" a reuşit să colecteze peste 12.000 kilograme de materiale reciclabile, în ultimul an.
"Recicleta" este un serviciu de colectare autorizată a materialelor reciclabile uşoare nepericuloase. Programul a fost lansat ca o iniţiativă de economie socială şi verde în anul 2009 de Asociaţia Viitor Plus, ca o nevoie de a asigura un serviciu de transport ecologic şi transparent bucureştenilor - angajaţi companii, locatari scări de bloc şi elevi.
Asociaţia Viitor Plus este o organizaţie non-profit cu o experienţă de peste 16 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educaţie pentru mediu, voluntariat şi infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea şi Biroul Eco.