PROIECT AL MINISTERULUI FINANŢELOR PUBLICE: "Plăţile anticipate în contul impozitului pe veniturile persoanelor fizice vor fi eliminate"

V.D.
Macroeconomie / 11 martie 2018

"Plăţile anticipate în contul impozitului pe veniturile persoanelor fizice vor fi eliminate"

Plăţile anticipate în contul impozitului pe veniturile realizate din activităţi economice de persoane fizice vor fi eliminate urmând să fie instituit un singur termen de plată, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Alte modificări cuprinse în proiectul de act normativ vizează excluderea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală din sfera veniturilor din activităţilor independente, dar şi faptul că opţiunea privind redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit către entităţi non-profit poate rămâne valabilă doi ani fiscali consecutivi.

De asemenea, este prevăzută reducerea numărului de declaraţii depuse de persoanele fizice care realizează activităţi economice sau unele categorii de venituri de la 7 formulare la unul singur, respectiv Declaraţia unică, care va cuprinde toate informaţiile necesare privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate.

Declaraţia unică se depune până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a veniturilor, termen până la care se efectuează şi plata impozitului, în majoritatea cazurilor. Prin excepţie, pentru anul în curs termenul de depunere este 15 iulie.

Proiectul citat prevede şi un sistem de bonificaţii pentru depunerea online a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale până la 15 martie 2018, constând în acordarea unei reduceri de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019. De asemenea, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat, plătit integral până la data de 15 decembrie 2018.

Documentul aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte veniturile din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală în cazul cărora se trece de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de către organul fiscal prin decizie de impunere, la un sistem în care calculul contribuţiei este efectuat de către persoana fizică prin Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Noua Ordonanta contine aberatii fiscale. Daca incepi o activitate in cursul anului, plafonul de plata la CASS se stabileste pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului. Daca cumperi actiuni la Bursa in august si le vinzi in noiembrie ai plafon minim la CASS de 2x1900 lei si nu de 12x1900 cum era in vechea varianta, raportata la veniturile din 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb