PROIECT AMBIGUU: BURSA ROMÂNĂ A CEREALELOR Nu avem şanse să redevenim "Grânarul Europei"

Nataşa Negru
Ziarul BURSA #Materii Prime / 24 iunie 2008

Nu avem şanse să redevenim "Grânarul Europei"

Înfiinţarea unei Burse Româ­ne a Cerealelor, poate şi a unei Burse Internaţionale a Cerealelor cu sediul în ţara noastră, este o necesitate stringentă, şi nu doar pentru producătorii autohtoni de cereale sau comercianţi, dar chiar şi pentru cetăţeanul de rând, care în fiecare zi se confruntă cu aceeaşi întrebare: Cât o să dea pe pâine? Există o legătură directă între o Bursă a Cerealelor şi preţul final al pâinii, deoarece mecanismul bursier creează un preţ transparent al cerealelor, preţ ce se va reflecta în produsul final destinat consumării.

Proiectul de înfiinţare a unei Burse a Cerealelor este mai vechi, iar oraşele unde se doreşte amplasarea acesteia variază între Brăila, vechi centru comercial, care a şi găzduit o asemenea bursă, şi Constanţa, oraş portuar. Însă nu oraşul, unde se doreşte înfiinţarea acestei Burse, măcar şi naţională, este de interes major, ci avantajele, dificultăţile, dar şi riscurile pe care le presupune un asemenea proiect.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură din judeţul Constanţa, ne-a declarat: "Am acestă idee, pe care de altfel am făcut-o publică la Târgul de Agricultură de la Constanţa. Sunt ferm convins că România ar putea fi gazda unei Burse a Cerealelor, chiar şi internaţionale, căci avem structura Bursei Române de Mărfuri. Pe de altă parte, nu avem un cadru legislativ propice înfiinţării acesteia". Domnia sa a adăugat că Guvernul este dator faţă de agricultura românească, în general, şi faţă de producătorii autohtoni agricoli în particular, să emită un act normativ care să reglementeze tranzacţionarea cerealelor pe piaţă.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a completat: "Noi am avut o Bursă a Cerealelor, dar iniţiativa actuală de creare a unei Burse este o simplă declaraţie politică. Binenţeles, putem înfiinţa o Bursă a Cerealelor, suntem avantajaţi de faptul că ţara noastră dicta în trecut pe piaţa cerealelor, însă acest lucru nu mai este valabil la ora actuală. Primul pietroi de care s-ar izbi acest proiect este faptul că România nu va deveni un mare producător de grâu în viitor, cu toate că am avut baftă în acest an (n.r. pentru anul în curs, în ţara noastră se preconizează o producţie record de grâu)".

Potrivit spuselor domnului Minea, o condiţie pentru ca "preţul să fie creat cu ajutorul tău" este să fii un mare producător de cereale. "Avem potenţial, suntem a doua ţară din Europa după mărimea suprafaţei agricole, însă acest potenţial este nevalorificat", a menţionat domnia sa, adăugând că mai există o mare problemă - sistemul de irigaţii, care "e pus la pământ".

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Marcel Cucu, ne-a spus că înfiinţarea unei Burse a Cerealelor în ţara noastră ar fi de bun augur, deoarece "este foarte greu să te raportezi la Bursele de peste hotare". Domnia sa a adăugat că "binenţeles, o Bursa de Cereale înfiinţată în ţara noastră nu va fi de mărimea celor din alte ţări".

Pe de altă parte, Viorel Matei, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), consideră că proiectul de înfiinţare a unei Burse de Cereale (la Brăila) este încă în fază incipientă, după zece ani de când s-au făcut primele demersuri. Şi Culiţă Tărâţă, directorul SC "Trei Brazi" din Insula Mare a Brăilei, consideră că în viitorul apropiat nu se întrevede o înfiinţare efectivă a unei Burse a Cerealelor.

Vrem Bursă a Cerealelor, dar nu avem spaţii de depozitare a "producţiei record"

În jurul viitoarei Burse a Cerealelor gravitează o mulţime de interese ale marilor comercianţi, care urmăresc împiedicarea înfiinţării acesteia, consideră Culiţă Tărâţă. Pe de altă parte, producătorii agricoli nu s-au solidarizat încă şi nu au conştientizat beneficiile unei Burse a Cerealelor.

Pe fondul numărului mic de depozite deţinute sau administrate de producătorii agricoli, unde şi-ar putea depune recolta de cereale, comercianţii stabilesc un monopol al preţurilor. Ori, o condiţie esenţială a existenţei unei Burse a Cerealelor este tocmai numărul mare de depozite: "Atât timp cât producătorii nu au depozite unde să preia producţia de cereale recoltată, pentru a o putea vinde mai târziu, când piaţa şi nivelul preţurilor se reglează, nu este posibil să înfiinţezi o Bursă a Cerealelor", ne-a declarat domnul Tărâţă.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură din Constanţa, este de altă părere: "Nicio Bursă nu se poate lăuda cu imobiliare, ori nu acest lucru este cel mai important, căci la o Bursă nu se vând cerealele pe masă, ci certificate de depozit".

Dacă va fi Bursă internaţională sau naţională de Cereale, înfiinţată la Brăila sau Constanţa, cu spaţii de depozitare sau fără, nu se ştie, însă cert este că mecanismul bursier este cea mai solidă modalitate de fixare a unui preţ al cerealelor, care şi în prezent se stabileşte în funcţie de interese şi depinde de capacitatea fiecărui producător agricol de a-şi valorifica producţia agricolă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca ne unim cu Ungaria si Bulgaria in efortul de a crea o bursa comuna pentru cereale, axata pe Dunare.(Budapesta-Constanta)

    Dar ce se mai intimpla cu bursa de metale pretioase si semipretioase? (Era vorba sa se infiinteze in mai-iunie a.c.) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb