PROIECT DE LEGE APROBAT TACIT DE SENAT Metalele preţioase, exploatate numai dacă sunt procesate în ţara noastră

A.T.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 februarie 2013

Metalele preţioase, exploatate numai dacă sunt procesate în ţara noastră

Statul, obligat să fie acţionar în companiile care exploatează resursele

Un proiect de lege privind explorarea resurselor naturale cu conţinuturi de metale preţioase a fost aprobat tacit de Senat şi va intra în vigoare dacă va fi avizat de Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede ca exploatarea metalelor preţioase să se facă numai de societăţi mixte, în care statul este acţionar. O altă condiţie impusă de proiectul de lege este ca procesarea acestor metale să aibă loc în ţara noastră.

Senatorul Sorin Bota, unul dintre iniţiatorii actului normativ, ne-a declarat: "Ideea este ca firmele private care exploatează metalele preţioase să nu exporte tot şi să lase compania înregistrată în România cu datorii sau alte probleme de mediu. De aceea este importantă prelucrarea în ţara noastră. Firma care extrage aurul trebuie să asigure această prelucrare în România. Aurul are un proces de prelucrare primară şi unul de prelucrare secundară prin care purificarea lingourilor ajunge şi la un proces de 98%. Ţara noastră şi-a pierdut dreptul de purificare şi certificare a aurului din anul 2000 pentru că nu am mai prelucrat, de atunci, minim 10 milioane tone pe an".

Proiectul de lege prevede ca aliajul de aur şi argint şi alte metale rare să fie prelucrat la Regia Autonomă Monetăria Statului Român, în vederea obţinerii de lingouri de metale preţioase fine, cu parametri înscrişi în standardele internaţional acceptate şi conforme cu certificatul de garanţie "good delivery". Banca Naţională a României are drept de preemţiune asupra cumpărării tuturor lingourilor de metale preţioase produse în ţara noastră.

Instituţiile statului au obligaţia de a lua toate măsurile necesare în vederea reprocesării sterilului rezultat şi al valorificării acestuia în utilizări adiacente, în vederea minimizării riscurilor asupra mediului înconjurător şi a refacerii biodiversităţii zonale.

Statul va distribui către autorităţile publice locale din zonele de exploatare un procent de minim 5% din dividendele sale.

La autorizarea exploatării miniere şi a depozitelor de deşeuri, sunt obligatorii garanţiile materiale certe pentru refacerea mediului şi protecţia împotriva dezastrelor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si diferenta dintre aceasta si un stat socialist este...iluzia libertatii?

    Se comporta si statul roman ca un stat al romanilor, nu al strainilor, ca in ultimii 4 ani!

    o idee buna si un articol de tinut minte

    1. Ideia de prelucrare in tara este f.bine venita. Ar trebui extinse si la alte metale ,nunumai la metale pretioase. De ce sa dam noi minereul de cupru sa-l prelucreze alti din afara . Statul ar trebui sa le acorde investitorilor care ar extrage aceste metale , locatii si suprafete pentru implementarea tehnologiilor de prelucrare .De ce sa nu creem un lant materie prima-produs finit (valoarea adaugata mai mare) Asa am facut si cu masa lemnoasa.Am taiat padurile intr-o veselie si "nesimtire" si am exportat materie prima si apoi am inchis fabricile de mobila .Pur si simplu era o CRIMA nationala . De ce statul nu sa implicat sa facem mobila in tara,indiferent in ce conditii de "privat strain ,autohton" .Sa exportam mobila in Rusia in sistem BARTER contra gaz metan.. E un exemplu...sunt atatea de explicat . Numai asa putem creste PIB-ul,valorificand ce ne-a dat Dumnezeu... Rusine tuturor ce lor care nu se implica in asa ceva. Speram ca acum in al 12-lea ceas le mai vine cate-o initiativa...

      Ai perfecta dreptate

    Sterilul e uneori mai pretios decat aurul, mai ales daca contine foarte multe metale rare. Exemplul cel mai elocvent este Rosia Montana, unde miza nu e aurul, ci metalele rare pe care le contine sterilul si de care aparent nu e nimeni interesat si este lasat nereglementat, neimpozitat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb