Guvernul a aprobat proiectul de lege privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, a anunţat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul şedinţei de guvern, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.
Se reglementează, astfel, procesul de evaluare, certificare, monitorizare şi control a furnizorilor de servicii sociale pentru asigurarea calităţii în acest domeniu. "Prin acest proiect de lege se urmăreşte crearea unui sistem unitar şi coerent (cadru de reglementare şi construcţie instituţională) care să permită o evaluare corectă şi echitabilă a calităţii serviciilor sociale, un acces cât mai facil al furnizorilor în sistem, o recunoaştere a performanţei în domeniu şi o monitorizare reală a respectării legislaţiei în domeniu, prin introducerea unor standarde, criterii şi indicatori de calitate", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Noile reglementări vizează simplificarea procedurii de acreditare a furnizorilor de servicii sociale. Acreditarea furnizorilor de servicii sociale se va face pe baza unor criterii simple, care pun în evidenţă capacitatea solicitanţilor de a înfiinţa, administra şi acorda servicii sociale, precum şi îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, demonstrate prin documente care se vor transmite prin poştă sau electronic. Furnizorul este acreditat pe perioadă nelimitată, cu obligaţia de a înfiinţa servicii (dacă nu există deja) licenţiate în termen de 3 ani de la acreditare. De asemenea, furnizorul trebuie să notifice orice modificare survenită care schimbă condiţiile ce au condus la acordarea certificatului de acreditare.
Prin aplicarea noilor reglementări se preconizează rezultate pozitive precum: simplificarea procedurii de acreditare, transparenţa şi claritatea acesteia, eliminarea suprapunerilor şi inechităţilor actuale din sistem care utilizează seturi de standarde diferite pentru evaluarea aceloraşi servicii, recunoaşterea şi încurajarea performanţei serviciilor sociale, prin încadrarea în nivele de excelenţă, realizarea evaluării şi monitorizării în domeniu pe criterii echitabile şi transparente, precum şi introducerea unor sancţiuni clare în caz de încălcare a prevederilor legale, coordonarea şi monitorizare unică a condiţiilor de asigurare a calităţii de către o structură de specialitate din cadrul MMFPS.
În prezent, în ţara noastră funcţionează, conform Registrului electronic unic al serviciilor sociale, un număr de 2.871 furnizori acreditaţi care asigură un număr de 6.177 servicii sociale.