Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 206/2008 privind măsurile de sprijin financiar acordat companiilor statului, din venituri din privatizare, în vederea depăşirii efectelor crizei economice financiare mondiale. Acest ajutor de stat este direcţionat către companiile din subordinea ministerului şi AVAS.
Potrivit notei de fundamentare, bugetul cumulat pentru alocarea ajutoarelor de stat de restructurare nu poate depăşi echivalentul în lei a maxim 600 milioane euro, din care maxim 180 milioane euro pentru ajutorul de stat alocat pe schema de restructurare şi maxim 420 milioane euro pentru ajutoarele de stat de restructurare individuale.
De asemenea, bugetul cumulat al ambilor furnizori de ajutor de stat, AVAS şi Ministerul Economiei, pentru alocarea ajutoarelor de stat de salvare nu poate depăşi echivalentul în lei a maxim 110 milioane euro, din care maxim 30 milioane euro pentru ajutorul de stat alocat pe schema de salvare şi maxim 80 milioane euro pentru ajutoare de salvare individuale.
Ministerul Economiei şi AVAS au obligaţia să reconstituie veniturile din privatizare, în termen de 30 de zile calendaristice de la data scadenţei împrumuturilor acordate prin hotărâre a Guvernului, din sumele rambursate de operatorii economici cărora le-au fost acordate creditele res-pective. La cererea justificată a operatorilor economici din portofoliul celor două instituţii, pot fi acordate, ca ajutor pentru restructurare, pentru creanţe proprii şi creanţe fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare, înlesniri la plată, constând în eşalonări pe o perioadă de maximum cinci ani, după caz, cu o rată a dobânzii cel puţin comparabilă cu cea acordată pentru creditele către societăţi sănătoase şi, în special, cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană.
Schemele de ajutor de stat sau ajutoarele de stat individuale vor fi acordate cu respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare în materie, după ce Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care măsurile de sprijin sunt declarate compatibile cu piaţa comună.