PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Recrutarea conducerii CEC Bank urmează să fie oprită

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 martie 2017

Recrutarea conducerii CEC Bank urmează să fie oprită

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect legislativ care exceptează CEC Bank şi Eximbank de la aplicarea Ordonanţei privind guvernanţa corporativă

Surse apropiate procedurii: "FMI şi BNR au recomandat exceptarea instituţiilor de credit de sub incidenţa OUG 109/2011, întrucât acestea sunt deja reglementate de Banca Naţională a României"

Statul va achita serviciile prestate, până acum, de compania de recrutare Transearch

Procesul de recrutare a membrilor Consiliului de Administraţie din cadrul CEC Bank va fi oprit, dacă Guvernul va aproba proiectul de Ordonanţă de Urgenţă postat, ieri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Acesta exceptează instituţiile de credit cu capital de stat, respectiv CEC Bank şi Eximbank, de la aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, aprobată prin Legea 111/2016.

Surse apropiate procedurii ne-au spus că, atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat adoptarea acestei modificări, întrucât băncile sunt deja reglementate de Banca Centrală. "BNR supraveghează şi reglementează activitatea băncilor şi nimeni nu poate intra în procesul de modificare a conducerii acestora în afara Băncii Centrale", ne-au precizat sursele citate.

Menţionăm că instituţiile financiare şi cele de credit nu au fost prevăzute în textul OUG 109, acestea fiind introduse sub auspiciile acestei reglementări odată cu aprobarea Legii 111.

Sursele noastre ne-au precizat că nici textul Legii 111/2016 nu conţinea, iniţial, în forma adoptată de Guvern, niciun articol care să vizeze implementarea guvernanţei corporative la instituţiile care funcţionează sub coordonarea BNR, Ordonanţa 109 fiind modificată printr-un amendament de către parlamentari, în cadrul procesului de aprobare a Legii 111: "A fost introdus un amendament în Parlament. Iniţial, în textul de lege scria că OUG 109 nu se aplică şi acestor instituţii, iar prin amendamentul respectiv s-a tăiat cuvântul «nu»".

Ceea ce ridică semne de întrebare este faptul că, în timp ce instituţiile de credit sunt scoase de sub auspiciile legii, instituţiilor financiare li se aplică OUG 109, chiar dacă funcţionează în baza aceleiaşi legi (OUG 99/2006).

Concret, proiectul legislativ postat, ieri, pe site-ul MFP, menţionează: "Art. V. - Alineatele (2) şi (3) ale articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.111/2016, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

«(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi la:

a) instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a inves-tiţiilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă Rasirom, Compania Naţională Romtehnica SA şi instituţiile de credit prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare»".

În Legea 111/2016, cele două articole menţionau:

"Art. 1 (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică întreprinderilor publice, persoane juridice române.

(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi la:

a) instituţiile de credit, instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de adminis-trare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;

b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă «Rasirom» şi Compania Naţională «Romtehnica» - SA".

Iniţial, în textul OUG 109/2011, se arăta: "Art. 1 (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică întreprinderilor publice, persoane juridice române.

(2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă societăţile financiar-bancare şi de asigurare şi reasigurare, precum şi societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de interes naţional cu specific deosebit pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională".

Conform surselor noastre, instituţiile financiare sunt entităţile nebancare, cum ar fi, de exemplu, fondurile de garantare.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care urmează să fie pus în discuţie, astăzi, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social de la MFP, subliniază: "Potrivit concluziilor misiunii de consultare a Fondului Monetar Internaţional din data de 17.03.2017, instituţiile de credit trebuie excluse din sfera de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, deoarece acestea sunt deja supuse unei legislaţii specifice.

Având în vedere că instituţiile de credit au o reglementare specifică, respectiv Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, iar dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2016, nu au fost corelate cu cele ale OUG nr.99/2006, creând, pe de o parte, o serie de disfuncţionalităţi, iar pe de altă parte, contradicţii, este necesar a se excepta de la aplicarea dispoziţiilor OUG nr.109/2011 instituţiile de credit.

Neadoptarea în regim de urgenţă a măsurii poate conduce la perturbări majore în activitatea instituţiilor de credit".

Nota de fundamentare precizează că, întrucât legislaţia specifică, aplicabilă instituţiilor de credit, cuprinde norme şi etape procedurale pe care OUG nr.109/2011 nu le-a avut în vedere, se crează un conflict de legi cu consecinţe în ceea ce priveşte inclusiv respectarea normelor Băncii Naţionale a României în baza cărora funcţionează: "Cu titlu de exemplu semnalăm prevederile art. 52 din OUG nr. 109/2011, potrivit cărora întreprinderile publice au obligaţia publicării elementelor esenţiale ale tranzacţiilor care ating anumite praguri de valoare, în timp ce art. 111 din OUG nr. 99/2006 stipulează obligaţia legală a instituţiilor de credit de a păstra confidenţialitatea în relaţiile dintre aceasta şi clienţii săi.

Documentul arată că, la data intrării lui în vigoare, "încetează de drept" procedurile de selecţie a membrilor Consiliului de Adminis-traţie sau ai Consiliului de Supraveghere la instituţiile de credit, declanşate conform OUG 109, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane.

Plata serviciilor prestate până la data intrării în vigoare a prezentei reglementări în cadrul contractelor încheiate cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, în legătură cu procedurile de selecţie se face de către contractant, în condiţiile legii, concluzionează proiectul legislativ.

La jumătatea lui februarie, compania de recrutare Transearch deja finalizase lista candidaţilor la poziţia de membru al Consiliului de Administraţie din cadrul CEC Bank. Conform informaţiilor apărute în presă, pe listă s-ar afla preşedintele ASF Mişu Negriţoiu, economistul Lucian Isar, actualul preşedinte al băncii de stat Radu Gheţea, dar şi Magdalena Manea, membru în CA şi fost director al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Potrivit surselor noastre, a fost remarcat un interes semnificativ pentru conducerea CEC Bank, pe listă înscriindu-se în jur de 80 de candidaţi.

La finalul lunii ianuarie, reprezentanţii MFP ne-au transmis, răs-punzând unei întrebări adresată de ziarul BURSA, în urma unor informaţii potrivit cărora ministerul de res-ort ar fi avut în vedere oprirea procesului de recrutare a membrilor conducerii CEC Bank în baza OUG 109: "Ministerul Finanţelor Publice nu are informaţii referitoare la exis-tenţa unui proiect de ordonanţă care ar privi blocarea proceselor de recrutare a membrilor Consiliului de administraţie/Consiliului de supraveghere în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/2016 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi a Hotărârii de Guvern nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din OUG nr. 109/2011. Totodată, facem menţiunea că orice proiect de act normativ iniţiat de MFP se regăseşte pe pagina de internet a instituţiei, la secţiunea Transparenţă Decizională".

Acţionarii CEC Bank au făcut nominalizări, în urmă cu circa doi ani, pentru schimbarea conducerii băncii. Enache Jiru, secretar de stat în MFP, a fost nominalizat să preia funcţia de director general - preşedinte al Consiliului de Administraţie, deţinută în prezent de Radu Graţian Gheţea. AGA CEC Bank îl nominalizase pe Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe funcţia de director - prim-vicepreşedinte, membru al Consiliului de administraţie al CEC Bank. Domnul Anghel a anunţat, însă, la jumătatea anului 2015, că nu doreşte să meargă la CEC şi că va rămâne în Grupul BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb