PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE ADMIRAL MARKETS Cum să-ţi protejezi portofoliul de acţiuni FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

Cum să-ţi protejezi portofoliul de acţiuni FP

Şansele sunt să fi avut un an bun pe bursă.

În ciuda problemelor economice la nivel global şi a riscurilor politice şi geopolitice, portofoliul tău arată profituri solide în 2014. Fondul Proprietatea a câştigat peste 6% anul trecut, iar în medie piaţa locală a avansat cu 9%.

Pe parcursul ultimilor 6 ani am asistat la umflarea bulelor financiare şi în ciuda predicţiilor că ar putea exploda oricând, au continuat să se extindă. Însă, la fel cum s-a întâmplat în 2001 şi 2008, toate bulele financiare se sparg la un moment dat şi cauzează suferinţă în toate domeniile de activitate.

În 2015, pieţele financiare sunt mai vulnerabile ca oricând, iar un colaps de proporţii este mai probabil decât în anii trecuţi.

Acest lucru impune o întrebare: ar trebui să marchezi profiturile acum sau să păstrezi acţiunile în speranţa continuării trendului?

Este dilema oricărui investitor care stă pe un portofoliu profitabil. Nu vrei să vezi profiturile risipite, dar nici să vinzi prematur.

Din fericire, există o soluţie la această problemă. Se numeşte HEDGING.

Prin HEDGING înţelegem o strategie în urma căreia portofoliul devine statistic neutru prin deschiderea unor poziţii de sens contrar pe instrumente corelate.

Să presupunem că portofoliul tău are în componenţă acţiuni Fondul Proprietatea şi crezi că ar putea suferi scăderi într-o anumită perioadă, sau doreşti să blochezi preţul acţiunilor din portofoliu la un anumit nivel.

Una dintre cele mai eficiente şi convenabile metode de protecţie este să vinzi contracte pe indicii bursieri foarte corelaţi cu preţul acţiuni. De exemplu, principalul indice european Stoxx50 şi FP arată o corelaţie de 93,22% în ultimii 3 ani, cu un beta de 0.36.

Atunci când crezi că urmează o perioadă critică din punct de vedere economic, ce ar putea provoca o corecţie, vinzi contracte derivate pe indici prin intermediul unui broker, precum Admiral Markets. Închizi poziţiile când consideri că trendul ascendent se va relua. Reprezintă o opţiune chiar şi pentru protecţie împotriva evenimentelor zilnice.

Avantajul ultilizării indicilor bursieri ca protecţie a portofoliului este marja redusă şi accesul facil.

Indicele european STOXX50, unul dintre cele mai lichide din lume, necesită o marjă imobilizată la broker de aproximativ 30 EUR, în funcţie de preţul curent (1% din valoare).

Datorită corelaţiei de 93.22% şi a coeficientului de variaţie de 0.36, pentru un portofoliu FP de 10.000 RON (2200 EURO) este necesară o expunere în valoare de aproximativ 8.000 EURO pe indicele compus din cele mai lichide 50 de companii europene, cotat la aproximativ 3000 de puncte. Adică, în jur de 2,6 contracte.

Dacă preţul acţiunilor FP corectează 36%, indicele STOXX50 corectează 10%, iar profitul obţinut din vânzarea short a contractelor derivate acoperă declinul temporar al portfoliului (drawdown).

Fiind vorba de contracte pe diferenţa de preţ, este recomandat ca în contul de tranzacţionare să fie menţinută o sumă de câteva ori mai mare decât marja imobilizată. De exemplu, dacă te aştepţi la o corecţie de aproximativ 30-40% a preţului acţiunii FP şi implicit în jur de 10% a indicelui, ar trebui să ai în cont aproximativ 300 EUR pentru fiecare contract vândut.

Pentru mai multe detalii vizitaţi

www.admiralmarkets.ro/Fondul-Proprietatea

Tel.+40 756 038 038, +40 21 315 15 13 | info@admiralmarkets.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb