PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE BURSA DE VALORI BUCUREŞTI Să investesc pe piaţa de capital din România?

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2013

Să investesc pe piaţa de capital din România?
  • document ataşat PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE BVB
    apasă aici pentru a descărca.

    Majoritatea românilor au auzit despre piaţa de capital prin prisma "cuponiadelor" din 1992 şi 1995, prin care toţi românii care împliniseră la cel moment 18 ani au primit cupoane nominale prin care puteau achiziţiona acţiuni. Cei mai tineri de 35 de ani au văzut la televizor sau pe telefoanele mobile afişate cotaţii bursiere şi, în ultimii ani, au învăţat schematic la orele de economie din liceu, în doar 7-8 pagini, ce înseamnă tranzacţiile bursiere şi care este rolul bursei. Au mai auzit sau citit in mass-media că diverse personalităţi au câştigat sau au pierdut sume importante de bani pe piaţa de capital. Informaţii sumare, insuficiente şi incomplete pentru a lua iniţiativa de a căuta o companie de brokeraj şi a de a deveni investitor activ la bursă.

    În prezent, există 9 milioane de acţionari la societăţile tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, însă doar câteva mii sunt preocupaţi de soarta portofoliilor lor şi sunt investitori activi.

    Ce înseamnă de fapt a deveni investitor? Înseamnă în primul rând a avea încredere în companiile listate pe piaţa de capital, în managementul lor şi în planurile de dezvoltare ale acestora. "Dacă nu ai structura necesară pentru a-ţi dezvolta propriul business, poţi totuşi câştiga dacă ai capacitatea de a vedea potenţialul de dezvoltare al afacerilor concepute si conduse de alţii," a declarat Matei Filipidescu, Director, Banking & Corporate Finance, BCR, în cadrul unui eveniment de promovare a ofertei publice iniţiale de vânzare de acţiuni AdePlast către piaţa de retail, desfăşurat la sediul Bursei de Valori Bucureşti.

    "Mesajul pe care vrem să-l dăm investitorilor este să vină alături de o companie 100% românească în procesul nostru ambiţios de dezvoltare," a afirmat Marcel Bărbuţ, preşedinte şi acţionar majoritar al AdePlast, prima companie privată românească ce a ales să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital în ultimii ani.

    "Mulţi dintre angajaţii Nuclearelectrica, în momentul derulării ofertei publice iniţiale, ştiau puţine sau nu ştiau deloc despre piaţa de capital. Dar cunoşteau compania, au cumpărat acţiuni pentru că aveau încredere în companie," a declarat Mihai Chişu, Sales & Tradingal Swiss Capital, la BVB Focus Investitori, întâlnirea lunară organizată de BVB cu scopul de indentifica împreună cu comunitatea bursieră modalităţi viabile de dezvoltare a pieţei de capital.

    Pe lângă beneficiile directe pe care investitorii le pot obţine din plasarea economiilor în companii solide financiar de pe piaţa de capital din România, există şi un avantaj indirect, rezultat din susţinerea dezvoltării pieţei locale din perspectivă macroeconomică.

    "Cu banii proveniţi de pe piaţa de capital, AdePlast va demara construirea unei fabrici producătoare de vată bazaltică şi va creea numeroase locuri de muncă," a spus Nicu Grigoraş, Head of Front office şi Analist Investment Banking, Intercapital Invest.

    În acelaşi timp, "companiile listate la bursă sunt pregătite să deschidă uşile investitorilor", după cum afirma Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucureşti, vorbind despre nivelul de transparenţă solicitat companiilor de pe piaţa de capital. "Companiile din România au nevoie să simtă presiunea acţionarilor minoritari," a declarat Gabriel Dumitraşcu, director pentru privatizare al Departamentului de Energie, în cadrul conferinţei de presă de lansare a ofertei publice Nuclearelectrica.

    În România, economiile populaţiei sunt atrase în majoritate de sistemul bancar. Pentru mai multă siguranţă financiară, diversificarea tipurilor de plasamente este una dintre regulile implicite, un model în acest sens fiind SUA, unde 70% dintre economiile populaţiei sunt plasate pe piaţa de capital.

    "În această perioadă, în România se desfăşoară cel mai amplu program de privatizare prin bursă din Europa. Companii private româneşti au început să vină către piaţa de capital pentru finanţare. Aveţi şansa de fi primii care investiţi. România poate deveni o poveste de succes, din care veţi face parte", după cum afirma Ludwik Sobolewski, la o conferinţă de presă.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb