PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE SIBEX - SIBIU STOCK EXCHANGE Noi soluţii tehnice de tranzacţionare şi servicii post tranzacţionare în contextul parteneriatului Sibex-Athex Group

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 septembrie 2014

Beneficiind de know-how-ul partenerilor eleni şi avand în vedere necesitatea alinierii la noile reglementări europene privind serviciile de compensare decontare, Sibex va oferi participanţilor un nou sistem de tranzacţionare iar serviciile de compensare-decontare pentru instrumentele financiare derivate vor fi asigurate de ATHEXClear. În plus, investitorii vor avea acces la un serviciu de tranzacţionare pentru pieţele externe complet integrat în noua platformă de tranzacţionare şi folosind aceeaşi infrastructură post-tranzacţionare utilizată şi pentru tranzacţionarea pe piaţa de instrumente financiare derivate administrată de Sibex.

Avantajele noii infrastructuri tehnice sunt multiple pentru investitori, cuprinzând atât accesul facil la o gamă variată de produse româneşti şi internaţionale cât şi soluţii noi de management al riscului implementate de ATHEXClear.

În ceea ce priveşte tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate, avantajul major rezidă în versatilitatea lor: utilizând contracte futures, opţiuni sau diverse combinaţii ale acestora, se pot modela poziţii sintetice care să răspundă tuturor necesităţilor investiţionale (speculaţie, hedging, arbitraj) şi care pot fi implementate şi adaptate pentru orice tip de trend (în creştere, scădere sau neutru).

Tranzacţionarea derivatelor generează astfel noi oportunităţi care prezintă beneficii comparativ vizibile faţă de investitorii care aleg, din diverse motive, să nu le utilizeze în strategiile adoptate.

Turbulenţele de pe pieţe, cauzate atât de criza financiară, cât şi de conflictele geopolitice, din ultima perioadă, accentuează necesitatea investitorilor să se protejeze împotriva riscului.

În întreaga lume, contractul futures este unul din cele mai populare instrumente de acoperire a riscului, asigurând investitorii împotriva unei eventuale evoluţii nefavorabile a pieţei şi a preţurilor.

În acest context, contractele futures şi options tranzacţionate pe bursa sibiană, prima bursă de derivate din ţara noastră, reprezintă instrumente demne de luat în considerare.

Oferta Sibex pentru produsele financiare derivate se referă la contractele futures pe acţiuni româneşti (SIF-uri, bănci, acţiuni BVB, companii), futures pe acţiuni internaţionale (Apple, Adidas, Bayer, BMW, Deutsche Bank, E.ON, Facebook, Google, McDonald's, Visa), futures pe aur şi petrol, futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, futures pe perechi valutare.

Instrumentele financiare derivate fiind tranzacţionate în marjă şi având comisioane scăzute, necesită imobilizarea unor sume reduse de capital pentru realizarea operaţiunii de hedging, de regulă un procent de 5-10% din valoarea activului suport.

Rolul marjelor este de a proteja stabilitatea financiară a pieţei şi de a asigura părţile contractului că, dacă la închiderea acestuia, diferenţa de preţ este favorabilă unuia dintre participanţi, acesta va încasa banii de la cealaltă parte. În acest sens, ATHEXClear va gestiona riscul participanţilor asigurând funcţiile de compensare, garantare şi decontare a tranzacţiilor încheiate pe piaţa Sibex la termen.

În concluzie, tranzacţionarea instrumentelor financiare derivate prezintă avantaje incontestabile. Un nivel ridicat de flexibilitate, sume imobilizate mai reduse, rezultate amplificate, comisioane mici, folosirea lor în strategii inovative, reprezintă doar câteva dintre particularităţile instrumentelor financiare derivate, care le asigură o eficienţă sporită faţă de celelalte instrumente financiare. Combinate cu accesul facil pe piaţa la termen administrată de Sibex, toate asigură premisele necesare unor investiţii profitabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb