Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus în dezbatere publică un proiect de regulament care relaxează regulile privind conflictul de interese între funcţii pe piaţa de capital, astfel încât vor putea accede la conducerea burselor şi membrii consiliilor de administraţie ale emitenţilor.
Un proiect pentru eliminarea dispunerii privind cumulul de funcţii a mai fost în dezbatere, în trecut, însă fără vreun rezultat concret.
ASF aşteaptă propunerile şi observaţiile cu privire la proiectul de regulament, până pe data de 25 octombrie 2015, înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), unde se va decide trecerea la sistemul dualist de conducere.
De altfel, între amendamentele propuse a fi aduse Regulamentului CNVM nr. 2/2006 se numără introducerea posibilităţii administrării unui operator de piaţă în sistem dualist, cu detalierea condiţiilor ce trebuie îndeplinite pentru o astfel de administrare în privinţa responsabilităţilor şi condiţiilor ce trebuie îndeplinite de organele de conducere, similar condiţiilor impuse în cazul administrării în sistemului unitar.
Potrivit proiectului ASF, numărul de funcţii de conducere pe care le poate deţine un membru al consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere al unui operator de piaţă în orice entitate juridică, ţine seama de situaţiile specifice şi de natura, amploarea şi complexitatea activităţilor operatorului de piaţă.
Astfel, "membrii consiliului de administraţie/consiliului de supraveghere respectiv directorii/membrii directoratului ai unui operator de piaţă nu deţin în acelaşi timp poziţii care să depăşească mai mult de una dintre următoarele combinaţii: (i) o funcţie de conducere executivă cu două funcţii de conducere neexecutive;
(ii) patru funcţii de conducere neexecutive", se arată în proiectul citat.
Funcţiile de conducere executive sau funcţiile de conducere neexecutive deţinute în entităţi din cadrul aceluiaşi grup sunt considerate ca fiind o singură funcţie de conducere, conform actului.
Totodată, ASF propune reguli privind avizarea acţionarilor burselor.
Proiectul de regulament precizează: "Un acţionar al unui operator de piaţă poate deţine procentul de 20% din drepturile de vot ale operatorului de piaţă, cu îndeplinirea următoarelor condiţii, cumulativ:
a) persoanele care deţin controlul direct sau indirect asupra acţionarului să nu fi făcut în ultimii 5 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au încheiat cu sancţiuni sau interdicţii ori care fac în prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri;
b) acţionarul să aibă o bună reputaţie;
c) acţionarul să aibă resursele necesare pentru a susţine achiziţia vizată;
d) acţionarul să aibă capacitatea de a respecta cerinţa ca grupul din care va face parte operatorul de piaţă să aibă o structură care să permită exercitarea unei supravegheri eficiente, realizarea schimbului eficient de informaţii între autorităţile competente şi împărţirea responsabilităţilor între aceste autorităţi;
e) în legătură cu operaţiunea de subscriere la capitalul social al operatorului de piaţă/achiziţionarea de acţiuni ale operatorului de piaţă, să nu existe nicio suspiciune cu privire la faptul că o operaţiune de spălare de bani sau de finanţare a unor acte de terorism, în sensul prevederilor art. 2 lit. a), respectiv lit. a1) din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism, cu modificările şi completările ulterioare, a fost, este săvârşită sau s-a încercat săvârşirea ei ori că achiziţionarea/ subscrierea ar putea creşte un astfel de risc.
f) persoanele fizice sau juridice acţionare să nu deţină sau să nu fi deţinut direct sau indirect controlul asupra unei societăţi care, în ultimii 3 ani, a intrat în incapacitate de plată sau care a fost sancţionată cu retragerea autorizaţiei din motive imputabile acestora;
g) persoanele juridice acţionare sau persoanele ale căror continuatori de drept sunt acestea nu au fost sancţionate de către o autoritate competentă cu retragerea autorizaţiei;
h) să nu se afle sub incidenţa sancţiunilor prevăzute la art. 273 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 297/2004 aplicate de A.S.F. sau al unor sancţiuni similare aplicate de Banca Naţională a României sau de alte autorităţi de supraveghere şi reglementare în domeniul economic şi financiar din statele membre sau nemembre".
Totodată, dacă amendamentele se vor aproba în forma propusă, atunci orice intenţie de achiziţie de acţiuni emise de operatorul de piaţă, care conduce la deţinerea, în mod direct sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, a 20% din drepturile de vot, trebuie notificată acestuia în termen de maximum 2 zile lucrătoare de la data adoptării deciziei.
Intenţia de achiziţie menţionată trebuie să fie supusă aprobării ASF, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la aprobarea ei de către organul statutar al operatorului de piaţă.
Până acum, interzicerea cumulului de funcţii nu a permis membrilor din conducerea SIF-urilor să acceadă la Consiliul Bursei, deşi se află printre cei mai mari acţionari ai BVB.
SIF Transilvania este unul dintre cei mai mari acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti, cu o deţinere de 7,17%, conform raportării de la jumătatea anului.
Deţineri de 5% din acţiunile BVB au SIF2 Moldova şi SIF5 Oltenia, în timp ce SIF4 Muntenia are 4,32%, conform raportărilor de la jumătatea anului.
1. protejare capital
(mesaj trimis de pagubit de piata în data de 16.10.2015, 12:12)
foarte bine! Locuri caldute la ASF! problema mare este cresterea increderii in piata de capital,pentru ca dupa marile pagube produse de SSIF-uri micilor investitori,cine mai are incredere !? Daca ai bani si vrei sa nu-i mai, ai du-te cu ei si joaca-i la ":bursa:" Depozitarul Central nu-ti garanteza siguranta actiunilor chiar cand se afla la ei. Domnilor sefi gandti reglementari care sa-l apere pe micul investitor de fraude! Un dmedic ce este acuzat de malpraxis ise ridica dreptul de profesare,un trader,broker ise ridica numai pe 5 ani. Unde este dreptatea?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2015, 15:30)
Unde-i dreptatea? A furat-o Misu [...] bine pe investitorii de retail Pisu si o da la pensionare altuia la fel de grobian![...] de jigodie patibulara!Si cand spun dracu, nu ma refer la [...] de sotie a ta!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2015, 15:26)
Dar relaxarea introducerii voastra in varful [...] mamilor voastre,jigodiilor patibulare,se poate realiza? Misule,[...] gat cu fierul incins iar pe tiitoarea ta [...] negrii prin ghenele iadului. [...] de ati avut de-a face cu nimirea acestui criminal la conducerea unei organizatii de tip mafiot.Vascule, [...] in veci amin pe tine si pe toti evaluatorii tai!idem pentru toata conducerea statului care a inchis ochii la punerea in aplicarea a esafodajului pietei de capital autohtone!Basescule, [...] lui Hrebenciuc, [...] familia ta [...] cu furtunul de vidanja [...]!!Sper sa existe iad doar ca sa va stiu in chinuri eterne!Oi fi tu fata mare Basescule dar [...] ca o [...] in ultimul stadiu de degradare.