Proiectul celor 271 de societăţi de pe Rasdaq, undeva între Bursă, CNVM şi Finanţe

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2009

Gabriela Anghelache: "Ca instituţie de reglementare, nu putem să obligăm aceste societăţi printr-un act administrativ să se supună regulilor pieţei reglementate, având în vedere cerinţele de transparenţă şi lichiditate".

Gabriela Anghelache: "Ca instituţie de reglementare, nu putem să obligăm aceste societăţi printr-un act administrativ să se supună regulilor pieţei reglementate, având în vedere cerinţele de transparenţă şi lichiditate".

Încă un proiect menit să sporească lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti riscă să fie suspendat pe termen nelimitat, după ce principalele instituţii ale pieţei de capital nu reuşesc să se pună de acord asupra modului în care 271 de companii listate pe Rasdaq ar putea fi transferate pe piaţa reglementată.

Proiectul, iniţiat de Bursa de Valori Bucureşti, a bătut deja de câteva ori drumul dintre BVB, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Ministerul Finanţelor, fără vreun rezultat vizibil. Mai mult decât atât, timpul lucrează în defavoarea proiectului Bursei, unele dintre cele 271 de companii riscând să nu mai îndeplinească, din cauza scăderii lichidităţii, cerinţele formale de tranzacţionare pe piaţa reglementată.

"Mărul discordiei" dintre aceste instituţii vizează acceptul expres al celor 271 de societăţi de a se supune regulilor pieţei reglementate, în condiţiile în care reprezentanţii BVB consideră că un astfel de consimţământ nu mai este necesar. Conducerea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare susţine, însă, că acceptul celor 271 de societăţi este esenţial pentru implementarea acestui proiect, riscând, altfel, să aibă probleme în justiţie. În prezent, Ministerul de Finanţe a întors proiectul la CNVM, solicitând arbitrului pieţei de capital să se consulte cu acţionarii celor 271 de societăţi şi cu reprezentanţii Bursei.

"Ca instituţie de reglementare, nu putem să obligăm aceste societăţi printr-un act administrativ să se supună regulilor pieţei reglementate, având în vedere cerinţele de transparenţă şi lichiditate cărora trebuie să se supună", a declarat, pentru ziarul Bursa, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, adăugând: "Bursa de Valori Bucureşti vrea să rezolve această situaţie printr-o simplă măsură administrativă, însă noi considerăm că emitenţii trebuie să îşi dea acordul, altfel riscăm să ne acţioneze în instanţă. Oricum, acestea sunt chestiuni aflate în dezbatere".

Reprezentanţii Bursei au refuzat să comenteze acest punct de vedere.

În proiectul iniţial, Bursa a avut în vedere ca emitenţii eligibili pentru transferul pe piaţa reglementată să aibă o capitalizare medie anuală de peste un milion de euro, să funcţioneze de peste trei ani, să aibă un free-float (acţiuni liber tranzacţionate pe piaţă - n.r.) de peste 25% şi să înregistreze un număr de peste 52 de tranzacţii în ultimele 12 luni, dar a luat în considerare şi emitenţii cu notorietate sau valori de tranzacţionare relevante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb