Încă un proiect menit să sporească lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti riscă să fie suspendat pe termen nelimitat, după ce principalele instituţii ale pieţei de capital nu reuşesc să se pună de acord asupra modului în care 271 de companii listate pe Rasdaq ar putea fi transferate pe piaţa reglementată.
Proiectul, iniţiat de Bursa de Valori Bucureşti, a bătut deja de câteva ori drumul dintre BVB, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Ministerul Finanţelor, fără vreun rezultat vizibil. Mai mult decât atât, timpul lucrează în defavoarea proiectului Bursei, unele dintre cele 271 de companii riscând să nu mai îndeplinească, din cauza scăderii lichidităţii, cerinţele formale de tranzacţionare pe piaţa reglementată.
"Mărul discordiei" dintre aceste instituţii vizează acceptul expres al celor 271 de societăţi de a se supune regulilor pieţei reglementate, în condiţiile în care reprezentanţii BVB consideră că un astfel de consimţământ nu mai este necesar. Conducerea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare susţine, însă, că acceptul celor 271 de societăţi este esenţial pentru implementarea acestui proiect, riscând, altfel, să aibă probleme în justiţie. În prezent, Ministerul de Finanţe a întors proiectul la CNVM, solicitând arbitrului pieţei de capital să se consulte cu acţionarii celor 271 de societăţi şi cu reprezentanţii Bursei.
"Ca instituţie de reglementare, nu putem să obligăm aceste societăţi printr-un act administrativ să se supună regulilor pieţei reglementate, având în vedere cerinţele de transparenţă şi lichiditate cărora trebuie să se supună", a declarat, pentru ziarul Bursa, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, adăugând: "Bursa de Valori Bucureşti vrea să rezolve această situaţie printr-o simplă măsură administrativă, însă noi considerăm că emitenţii trebuie să îşi dea acordul, altfel riscăm să ne acţioneze în instanţă. Oricum, acestea sunt chestiuni aflate în dezbatere".
Reprezentanţii Bursei au refuzat să comenteze acest punct de vedere.
În proiectul iniţial, Bursa a avut în vedere ca emitenţii eligibili pentru transferul pe piaţa reglementată să aibă o capitalizare medie anuală de peste un milion de euro, să funcţioneze de peste trei ani, să aibă un free-float (acţiuni liber tranzacţionate pe piaţă - n.r.) de peste 25% şi să înregistreze un număr de peste 52 de tranzacţii în ultimele 12 luni, dar a luat în considerare şi emitenţii cu notorietate sau valori de tranzacţionare relevante.