Lansat în primăvara anului 2014, programul "Cu mic, cu mare din nou la şcoală" a reuşit să readucă în băncile şcolii 377 de adulţi (majoritatea tinere mame) pentru a-şi finaliza cel puţin două clase din ciclul primar, abandonat în urmă cu 10-20 de ani, informează un comunicat de presă remis redacţiei.
Beneficiarii provin din 13 comunităţi defavorizate din zona Munteniei, acolo unde şcoala nu a reuşit să învingă riscul de abandon şcolar asociat în general acestor comunităţi.
"Acest proiect a fost o exemplificare, la scară mică, a efortului de care e nevoie la nivelul întregii societăţi pentru recuperarea unei resurse de muncă, de dezvoltare şi de stabilitate de care astăzi, în mod nepermis, nu ţinem cont", spune Daniela Vişoianu, reprezentantă a Asociaţiei C4C - Communication for Community şi preşedintă a Coaliţiei pentru Educaţie.
Conform sursei citate, proiectul a adus resursele financiare necesare, prin alocaţii lunare ca beneficiarii să treacă mai uşor peste barierele materiale, chiar sociale, mai ales în cazul femeilor de etnie romă. De asemenea, a mobilizat întregul mecanism de resurse educaţionale, de la profesori/învăţători la mediatori şcolari, de la directori şi inspectorişcolari la specialişti din cadrul organizaţiilor neguvernamentale.
Nevoia de schimbare în abordarea ideii de şcoală a reieşit şi din prezentările unor proiecte care au ca ţintă prevenirea abandonului/părăsirii timpurii a şcolii, derulate de organizaţii neguvernamentale ca United Way, World Vision, Salvaţi Copiii sau IDEE - Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie.
"Totul pleacă de la abordare. Ne uităm cu invidie la rezultatele generale ale sistemelor de învăţământ din alte ţări - Finlanda este referinţa preferată. Dar uităm să amintim că acolo copilul este văzut, în primul rând, ca o responsabilitate a societăţii: statul este primul chemat să aibă grijă ca acel copil să fie format şi dezvoltat pentru a-şi găsi un loc în societate", conchide Daniela Vişoianu.
Proiectul "Cu mic, cu mare, din nou la şcoală", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în Oameni", a fost implementat de către Asociaţia C4C - Communication for Community şi Inspectoratele Şcolare din judeţele Călăraşi, Gorj şi Prahova. Pentru informaţii suplimentare, puteţi accesa www.c4c.ro şi www.fonduri-ue.ro