PROIECTUL DE MODIFICARE A LEGII PIEŢEI DE CAPITAL Guvernul vrea să lase ridicarea dreptului de preferinţă la majorările de capital pe mâna majoritarilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2014

Guvernul vrea să lase ridicarea dreptului de preferinţă la majorările de capital pe mâna majoritarilor

Proiectul de modificare a legii pieţei de capital iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) aduce o schimbare în stabilirea ridicării dreptului de preferinţă al acţionarilor la majorările de capital.

În proiect se arată că, în cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar, ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie noile acţiuni trebuie să fie hotărâtă în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, la care participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 75% din drepturile de vot prezente sau reprezentate.

Astfel, decizia ar cădea în mâinile acţionarilor majoritari. Spre deosebire, actuala lege ia în considerare părerea majorităţii acţionarilor, în actul normativ fiind stipulat că, la AGA în care se discută ridicarea dreptului de preferinţă a acţionarilor de a subscrie acţiunile, participă cel puţin 3/4 din numărul titularilor capitalului social.

"Este suspect cum legea organică 31/1990, a societăţilor comerciale, protejează investitorii minoritari, în vreme ce 297, dacă s-ar modifica conform proiectului Finanţelor pe majoritari", au comentat surse din piaţă.

Recent, MFP a lansat în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr 297/2004 privind piaţa de capital, precizând că are în vedere adaptarea legislaţiei în domeniu prin eliminarea obstacolelor existente. În acest context, ieri, ar fi avut loc o întâlnire la Ministerul Finanţelor la care au participat şi Asociaţia Brokerilor, şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, pe tema proiectului de lege.

Proiectul MFP vizează ridicarea pragului limită de deţinere la operatorii de piaţă de la 5% la 20%, dar şi eliminarea pragului la SIF-uri.

Proiectul de act normativ vizează şi simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni, precum şi eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF şi ale operatorilor de piaţă a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, conform MFP.

O altă modificare adusă legii 297/2004 este că Depozitarul Central va fi organismul centralizat care va avea rol în distribuirea dividendelor, conform proiectului, care mai stabileşte reducerea termenului de plată a dividendelor la maximum 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii AGA de aprobare a acestora. Proiectul urmează să ajungă în Parlament, pentru aprobare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. OK......,cu conditia ca sa rascumpere

    actiunile celor lipsiti de drept la celmai mare pret al pietei sau lavaloarea de piatza dupa activul 

    net stabilit prin regulile IFRS,dupa optiunea asociatului eliminate de la subscriere actii noi

    1. I: De ce nu o fi fost introdusa vreo modificare in interesul minoritarilor (de ex vot cumulativ obligatoriu la alegerea CA) ?

      R: Actionarii minoritari nu dau spaga si nu finanteaza campanii electorale, asa ca pot fi "omorati". 

    Presedintele tarii atrage atentia ca a fost refuzat de conducatorul unui serviciu secret, cu toate ca presedintele conduce CSAT. Deci, serviciile de informatii sunt deasupra tuturor,nu? Daca da, de ce? De ce se protejeaza sefii serviciilor, pe ei, pe altii si pe tinerii politicieni? Nu cumva este fostul FSN care se protejeaza impotriva unor procese privind asasinarea, furtul averii publice ulterioare, simularea democratiei, manipularea generalizata din presa? Ba da. Totusi, remarc faptul ca singurul om care dezvaluie aceste lucruri a ramas presedintele tarii, ales totusi de cetateni. Atentie mare acum, deoarece putem constata ca acest PSD si PC, impreuna cu acel PNL si cu acel PDL, imbacsit de politruci, hoti si corupti, foloseste cele mai puternice arme politice, administrative si financiare, panicat parca, sa invinga pentru a conduce majoritar Romania. Nu vom mai avea pe nimeni care sa li se opuna acestor oameni, de care sa ne agatam pentru a primi adevarul anumitor situatii. Presa, televiziunea, justitia, parchetul, serviciile de informatii, economia, relatiile externe, poate si apararea tarii, devin toate ale acelor oameni din fostul FSN, care si-au permis sa fure, sa traiasca in lux, sa sacrifice tot si pe toti, sa-si transfere banii in strainatate, sa distruga reputatia tarii noastre, sa ne aduca la disperare chiar si atunci cand economia mondiala era pe val. Pentru ca atunci cand a fost in criza, am fost si noi in criza, normal. Dar in ultimii ani economia mondiala nu a mai fost in criza, iar noi da. Cresterea economica romaneasca a fost scriptica si nu la nivel investitional. Deci, SIF-urile sunt politizate si ele acum, sa sustina campania acestei caracatite uriase care in mod agresiv doreste tot si pe toate. Si la fel ca ordonantele, promisiunile de bani multi, minciunile despre autostrazi si drumuri expres, despre mariri de pensii si redeschideri de spitale, liberarea traseismului politic, minciunii si parvenitismului, SIF-urile sunt si ele mituite cu aceasta promisiune, cu acest proiect de lege. Dar ce au fost si ce mai sunt totusi, SIF-urile? Cine le conduce inca de atunci? Cine a profitat de ele? De ce nu face nimeni o analiza a acestor evenimente, inainte sa ia masurile promise, care vor inlatura orice intentie sau opozitie a actionarilor minoritari si multi? Domnilor, suntem iar pe o muchie foarte subtire, dupa 25 de ani de "pribegie sociala".

    1. Felicitari Toma Necredinciosu'

      Inc-o revolutie ca alfel nu se mai poate cu acesti pungasi care conduc acum si care vor conduce si dupa alegerile Prezidentiale, ca urmare a alectoratului aproape analfabet, ce urmeaza a se prezenta la urne pentru a-l vota pe Ponta, in urma pomenilor electorale pe care le face acest PSD- PC.

      Cred ca ar trebui sa ne rugam de Nemti(Germani) sa ne preia ca un LAND al lor, sa vina cu legile lor si sa confiste tot ce s-a furat din 90 încoace.! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb