Proiectul EWISA, coordonat de Poliţia de Frontieră, va putea transforma imaginile video în analiză de risc

Ioana Dogaru
Miscellanea / 6 februarie 2016

Proiectul EWISA (Early Warning for Increased Situational Awareness) va îmbunătăţi capacitatea de reacţie a autorităţilor responsabile cu supravegherea frontierei terestre prin elaborarea unui sistem de analiză video de care va putea beneficia orice stat membru UE, informează un comunicat de presă Ewisa.

"Există un parteneriat format din patru agenţii de aplicare a legii - Poliţia de Frontieră Română, ca şi coordonator, Poliţia de Frontieră din Finlanda, Guardia Civil din Spania şi Centrul de Studii de Securitate al Ministerului de Interne Elen. Proiectul acesta are un buget de 14 milioane de euro, din care fiecare ţară are un buget dedicat pentru cheltuieli proprii, în medie de 1,2 milioane de euro, şi există şi un buget de 8,1 milioane de euro pentru achiziţia de servicii de cercetare-dezvoltare, care îi revine ţării noastre în calitate de coordonator al proiectului", a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef Andrei Voicu.

Prin acest proiect, care este o premieră în Europa, se doreşte obţinerea unei situaţii operaţionale mai detaliate prin combinarea imaginilor video şi radar cu celelalte surse de informaţii, cum ar fi bazele de date, precum şi citirea automată a caracterelor, detectarea automată a mişcărilor, numărarea ţintelor şi detectarea anomaliilor, se arată în comunicatul Ewisa.

"Conceptul proiectului a fost dezvoltat având la bază rezultatele analizelor de risc, fiind adaptat la contextul de securitate actual al UE, astfel încât să fie îmbunătăţite performanţele de intervenţie în timp real. Ameninţările la care face referinţă proiectul sunt migraţia ilegală, contrabanda, traficul cu droguri şi materiale periculoase şi traficul de arme", a arătat Andrei Voicu.

El a amintit de fluxul masiv de migranţi care a trecut frontierele UE în ultimul an, care reprezintă dovada "clară" a necesităţii creşterii capacităţii de reacţie a autorităţilor responsabile cu supravegherea frontierei prin crearea unui sistem de avertizare timpurie, care să permită acestora să acţioneze în timp util.

"Noi avem un sistem de supraveghere la frontieră, probabil cel mai bun din Europa, alţii - mai puţin şi astfel încercăm să obţinem elementele comune care ne apropie şi ne-a luat foarte mult timp să găsim aceste elemente comune, pentru că şi nivelul de cerinţe la fiecare ţară diferă", a afirmat managerul de proiect Andrei Voicu.

El a precizat că în luna iunie va fi organizată o licitaţie publică, va fi organizată şi o conferinţă la Bruxelles în care va fi anunţată lansarea licitaţiei, iar până la sfârşitul verii vor fi analizate ofertele.

"Vom merge pe cel puţin două soluţii pe care le vom verifica în paralel, nu vrem să luăm doar un singur câştigător, vom încerca să avem doi în aşa fel încât să testăm cât mai mult din ceea ce dorim, să putem avea competiţie şi să putem să avem ce compara", a mai declarat Andrei Voicu.

Proiectul EWISA a debutat pe 1 septembrie 2014, momentul semnării acordului cadru de finanţare cu CE, precum şi a acordului de parteneriat cu membrii consorţiului şi va dura până în august 2018.

"La finalul perioadei de implementare ce va dura 46 de luni, proiectul doreşte să obţină un sistem de analiză video de care va putea beneficia orice stat membru UE şi care va îmbunătăţi capacitatea de reacţie a autorităţilor responsabile cu supravegherea frontierei terestre", a precizat comisarul-şef Daniel Boba, manager de proiect.

Fiecare ţară din cadrul proiectului îşi va testa în timp real sistemul prin nişte scenarii prestabilite, la frontierele externe ale Uniunii Europene.

România va testa acest sistem în regiunea Halmeu, la frontiera cu Ucraina, Finlanda la frontiera cu Rusia, în Grecia la frontiera cu Turcia, iar Spania în Melilla (Nordul Africii), la frontiera cu Marocul.

"Sistemele vor fi instalate în zona verde, respectiv în spaţiile dintre punctele de trecere a frontierei", a explicat Andrei Voicu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb