Proiectul legii pieţei de capital consolidate a fost aprobat, ieri, de Guvern şi a fost trimis pentru adoptare la Parlament. "Pentru a putea încheia pînă în iunie capitolul trei de negociere cu Uniunea Europeană privind libera circulaţie a serviciilor, trebuie să apară legea pieţei de capital care să pună în concordanţă reglementările noastre cu cele europene", a declarat ieri la Guvern, preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache. Domnia sa a precizat că în proiect este prevăzută posibilitatea fuziunii celor două pieţe - Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi piaţa electronică Rasdaq - motiv pentru care BVB va trebui să îşi schimbe statutul din instituţie publică în societate comercială. Termenul prevăzut pentru unificarea celor două pieţe este de 18 luni, iar decizia şi modalitatea acesteia (prin fuziune, absorbţie sau achiziţionarea directă de acţiuni) trebuie să aparţină celor două pieţe.
"Totuşi, noi credem că termenul pentru unificare este prea îndepărtat, iar dacă cele două burse nu vor găsi o soluţie pentru a se uni, probabil că ne vom gîndi la elaborarea unui regulament de unificare care să prevadă exact această modalitate", a precizat Gabriela Anghelache. Declaraţia şefului CNVM se vrea ca o amenţiare la adresa reprezentanţilor celor două pieţe care încă nu au căzut de acord pentru o formulă comună de unificare.
Contopirea celor două pieţe şi introducerea unor criterii mai dure de listare va conduce la delistarea a mai mult de trei sferturi din companiile tranzacţionate pe Rasdaq. "Din cele 4.700 de societăţi listate pe Rasdaq, foarte puţine sînt tranzacţionate efectiv şi doar circa o sută îndeplinesc criteriile Bursei de Valori", a comentat preşedintele CNVM posibilitatea dispariţiei de pe piaţa a unor companii. Doamna Anghelache a precizat că va exista o alternativă pentru companiile care nu îndeplinesc condiţiile pieţei, prin crearea "unei platforme multilaterale de tranzacţionare. "Noi vom autoriza funcţionarea unor structuri alternative de tranzacţionare, ale căror reguli vor fi stabilite chiar de cei care le vor pune în practică; singura noastră condiţie va fi să se respecte transparenţa", a afirmat Gabriela Anghelache. Cu alte cuvinte, brokerii sau conducerea BVB vor putea crea sisteme alternative de piaţă, mai puţin rigide, pentru emitenţii care nu îndeplinesc condiţiile bursei.
• Noile condiţii de listare a emitenţilor la Bursă
Criteriile pentru tranzacţionarea unei companii au devenit mult mai riguroase. Firmele care vor dori să se listeze pe noua piaţă de capital vor trebui să aibă un capital social minim de 1 milion de euro. Mai mult, pentru a fi acceptată pe bursă, o companie va trebui să aibă 3 ani de activitate şi o dispersie publică a acţiunilor (lichiditatea) de minimum 20% din total. Legea mai prevede că societăţile listate vor trebui să prezinte semestrial şi anual rapoarte de activitate auditate şi trimestrial rapoarte neauditate.
• Societăţile de brokeraj autohtone vor fi concurate de brokerii europeni
Legea va permite societăţilor de brokeraj să tranzacţioneze pe toate pieţele din Uniunea Europeană, fără autorizaţii suplimentare. Condiţiile de tranzacţionare şi avizare vor fi similare cu cele din Uninea Europeană, ceea ce va permite crearea unui «paşaport comun» pentru toate societăţile de intermediere a tranzacţiilor. "Practic, brokerii din România vor putea tranzacţiona liber pe pieţele din Europa, iar brokerii europeni vor putea intermedia tranzacţii pe bursa noastră, fără alte autorizaţii", a precizat Gabriela Anghelache.
• Piaţa de capital va avea un depozitar central
Bursa va avea un sistem centralizat de decontare a tranzacţiilor. Introducerea depozitarului central pentru efectuarea decontărilor pe bursă ar trebui sa aducă mai multă siguranţă şi condiţii optime de decont.