Unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, între care Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Carl Icahn, Michael Bloomberg şi George Soros, plătesc taxe infime faţă de creşterea averilor lor, iar în unii ani nu plătesc chiar deloc, potrivit unui articol publicat de ProPublica, bazat pe date confidenţiale ale fiscului american, IRS, referitoare la mii de oameni bogaţi, transmite CNBC, citat de G4Media.ro.
Articolul arată că averile a celor mai bogaţi 25 de americani au crescut, cumulat, cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018.
În schimb, o gospodărie americană din clasa de mijloc a câştigat în perioada respectivă circa 70.000 de dolari pe an şi a plătit taxe federale de 14%.
Cuplurile încadrate în categoria cu cele mai ridicate impozite au plătit un impozit de 37% pe veniturile mai mari de 628.300 de dolari, arată raportul.
ProPublica a subliniat că miliardarii, spre deosebire de majoritatea celorlalţi oameni ale căror câştiguri provin din venituri salariale convenţionale, beneficiază adesea de "strategii de evitare a impozitelor care nu sunt la îndemâna oamenilor obişnuiţi". Iar averea lor se bazează adesea în mare măsură pe creşterea valorii acţiunilor şi a imobilelor care nu sunt considerate impozabile, decât dacă aceste active ar fi vândute vândute, se menţionează în articol.
Potrivit calculelor ProPublica, "adevărata rată de impozitare" a averii lui Buffett a fost de doar 0,1%, sau impozite de 23,7 milioane de dolari la o creştere a averii de 24,3 miliarde de dolari, în perioada de cinci ani, notează sursa citată.
În acea perioadă, Buffett, CEO al Berkshire Hathaway, a declarat venituri impozabile legal de 125 de milioane de dolari.
Bezos, care în calitate de fondator al Amazon a devenit cea mai bogată persoană din lume, a plătit mai puţin de 1% rată reală de impozitare, potrivit ProPublica, sau 973 milioane de dolari, la o creştere a averii de 99 miliarde de dolari în perioada de cinci ani.
Venitul impozabil real al lui Bezos în acea perioadă a fost de 4,22 miliarde de dolari, se arată în raport.
În 2007, Bezos "nu a plătit niciun ban în impozitele pe venit federale" şi, de asemenea, a evitat orice obligaţie federală de impozit pe venit în 2011, informează G4Media.ro.
A doua cea mai bogată persoană din lume, CEO-ul Tesla, Elon Musk, a plătit o rată de impozitare reală de 3,27%, sau 455 milioane dolari, pentru o creştere a averii de 13,9 miliarde dolari, arată ProPublica. Musk, care a avut un venit real impozabil de 1,52 miliarde de dolari în perioada de cinci ani, nu a plătit impozite federale pe venit în 2018, potrivit ProPublica.
Bloomberg, fost primar din New York şi fondator al Bloomberg LP, a plătit o rată de impozitare reală de 1,3%, sau 292 milioane de dolari, în perioada analizată de ProPublica. Venitul său real impozabil a fost de 10 miliarde de dolari, se arată în raport.
Investitorul Soros nu a plătit impozite federale pe venit între 2016 şi 2018, ca rezultat al pierderilor din investiţiile sale, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia pentru ProPublica.
Icahn, un alt investitor reputat, nu a plătit nici un impozit federal pe venit în 2016 şi 2017, ani în care venitul său brut ajustat total a fost de 544 milioane dolari, se spune în articol. Icahn a declarat pentru ProPublica că a înregistrat pierderi fiscale în ambii ani, ca urmare a deducerilor în valoare de sute de milioane de dolari legate de dobânzile pe care le-a plătit pentru împrumuturi. Întrebat dacă este potrivit să nu fi plătit niciun impozit pe venit în anii anteriori, Icahn a spus că este nedumerit de întrebare, a scris ProPublica.
"Există un motiv pentru care se numeşte impozit pe venit. Motivul este că, indiferent dacă eşti o persoană săracă sau o persoană bogată, dacă nu ai venituri, nu plăteşti taxe", a spus Icahn.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2021, 08:58)
faci pe prostul sau esti doar nesimti mister Icahn ????
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2021, 12:15)
Nu am auzit sa plateasca nimeni impozit pt. cresterea valorii unor active care nu au fost valorificate, adica cresterea de valoare nu a fost incasata. Daca autorului acestui articol ii creste valoarea locuitei cu 6000 eur anul acesta, dar el nu si-a vandut locuinta, atunci considerati ca trebuie sa plateasca impozit 600 euro, numai pentru ca a crescut valoarea de piata? Ori insnuati ca ar trebui sa ne vindem tot ce avem la sfarsitul fiecarui an, ca sa aratam ca am platit impozit?. Cei care vehicueaza asemenea idei, au probleme de logica elementara,(daca sunt sinceri), ori si mai probabil au boala populismului.