PROPUNERE ASF, REFUZATĂ DE ACŢIONARI Armătura nu va relua procedura de majorare a capitalului social

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie 2013

Acţionarii Armătura (ARM) au respins, marţi, propunerea făcută de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de reluare a procedurii de majorare a capitalului social al companiei, în baza hotărârii Adunării Generale ale Acţionarilor de pe 7 martie, referitoare la reducerea şi majorarea capitalului social, se arată într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţionarii au constatat că la Armătura nu a avut loc o reducere şi majorare de capital social "clasică", în conformitate cu Legea 31/1990, ci a avut loc o substituire de acţiuni vechi cu noi acţiuni emise.

În Adunarea Generală a Acţionarilor de pe 7 martie, acţionarii au decis reducerea capitalului social de la 4 milioane lei la valoarea "zero" şi, apoi, majorarea acestui înapoi la 4 milioane lei. Hotărârea de reducere a capitalului social a venit ca urmare a pierderilor rezultate din activitatea societăţii în ultimii cinci ani, având în vedere diminuarea activului net.

Hotărârea a mai prevăzut ca majorarea să se realizeze doar prin exercitarea dreptului de preemţiune a acţionarilor înscrişi în registrul acţionarilor la data de înregistrare, stabilită ca fiind 22 martie, subscrierea şi plata acţiunilor urmând să se facă până cel târziu la data expirării perioadei de exercitare a dreptului de preemţiune.

Potrivit deciziei acţionarilor ARM, această reducerea capitalului social de la 4 milioane lei la valoare "zero" înseamnă reducerea valorii acţiunilor la valoarea zero, acţiunile fiind substituite cu noile acţiuni emise de societate şi oferite spre subscriere doar acţionarilor înregistraţi la data de înregistrare prin exercitarea dreptului de preemţiune.

Raportul Armătura mai indică: "S-a constatat că operaţiunea de reducere şi majorare a capitalului social se încadrează în Legea 297/2004 privind piaţa de capital, în Regulamentul CNVM numărul 1/2006 şi în Directivele CE 2003/71/CE, 2010/73/EU, 2004/109/CE şi 2007/36/CE".

Astfel, acţionarii consideră că această operaţiune este scutită de obligaţia de a publica un prospect de acţiuni, având în vedere că s-au substituit acţiunile cu valoare "zero" ca urmare a reducerii capitalului social cu acţiuni cu valoare nominală, din aceeaşi categorie prin subscrierea de acţiuni de către acţionari prin exercitarea doar a dreptului de preferinţă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a atenţionat compania, săptămâna trecută, că operaţiunile de modificare a capitalului social care au avut loc până acum încalcă legislaţia în vigoare, ducând la pierderea calităţii de acţionar pentru mulţi dintre actualii deţinători de titluri ai companiei.

ASF a precizat că, în cazul operaţiunii de majorare de capital, nu sunt incidente prevederile legislaţiei invocate de Consiliul de Administraţie (CA) al "Armătura", potrivit căreia nu este necesară întocmirea şi publicarea unui prospect proporţionat. Aceste prevederi se aplică operaţiunilor care vizează substituirea acţiunilor aflate deja în circulaţie şi nu au ca efect majorarea capitalului social al unei companii, prin consolidarea sau splitarea valorii nominale, indica raportul Autorităţii.

Compania "Herz Armaturen" şi-a majorat deţinerea la "Armătura" la 58,25%, în urma reducerii şi a majorării capitalului social, de la 32,99%, cât avea înainte de derularea operaţiunilor. Compania austriacă a subscris, în cadrul primei etape a majorării de capital, 13.197.352 acţiuni, egal cu numărul de titluri din portofoliu anterior reducerii la zero a capitalului social, pentru ca, în a doua etapă, să subscrie 10.101.749 acţiuni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb