Propunerile privind limitarea riscului la credite, formulate la sugestia instituţiilor internaţionale

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iulie 2008

Noile propuneri de reglementări pentru limitarea ris-cului la credite înaintate de Banca Naţională a României au fost formulate la sesizările Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Băncii Mondiale cu privire la necesitatea întâmpinării unei situaţii de supraîndatorare în Româ-nia, a declarat, ieri, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, într-o emisiune televizată. "În aceste vremuri de criză, avem cerinţe de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi ieri (n.r. miercuri) am primit o depeşă de la Banca Mondială care ne cere să avem grijă ca nu cumva în România să ajungă un proces de supraîndatorare a populaţiei", a spus acesta, citat de Rompres. Potrivit consilierului BNR, BCE a arătat că, în contextul general, există condiţii de stres în ceea ce priveşte creditarea, iar în acest condiţii sunt recomandabile măsuri administrative.

În ceea ce priveşte măsurile pe care băncile sunt obligate să le ia, potrivit noului regulament, Adrian Vasilescu a afirmat că există un test de stres pentru bancă, nu pentru client. "Testul de stres e făcut de bancă şi se referă numai la condiţiile băncii. El are în vedere trei aspecte: dobânda cea mai mare a băncii, cea mai mare depreciere a leului şi cele mai înalte comisioane ale băncii respective, toate analizate pe un termen scurt înapoi. Se face o analiză cu 18 luni în urmă pe aceste condiţii. Documentul precizează că scopul este să deschidă ochii celui care ia credit".

Consilierul BNR a precizat că băncile din România au solicitat intrarea în vigoare a prevederilor regulamentului din 30 august. Potrivit regulamentului lansat în dezbatere publică de BNR, care ar putea intra în vigoare la data de 16 iulie, nivelul maxim al gradului de îndatorare a fost limitat la 40 la sută. Decizia de acordare a creditului trebuie să aibă în vedere preponderent concluziile unei analize de risc. Banca analizează capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor certe cu caracter de permanenţă care nu poate depăşi cu mai mult de 20 la sută veniturile declarate la fisc în anul anterior, documentate. Prin excepţie, băncile pot lua în calcul niveluri ale veniturilor ce depăşesc cu mai mult de 20 la sută veniturile declarate fiscal în anul anterior, numai după obţinerea de la client a documentelor justificative care să dovedească caracterul de continuitate a acestora.

De asemenea, potrivit noului regulament, banca realizea-ză pentru fiecare potenţial client analize de tip stress-test pentru evaluarea capacităţii de rambursare a creditului în condiţii nefavorabile, pe baza informaţiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluării, utilizând cea mai ridicată rată a dobânzii, după caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei naţionale inclusiv în cazul creditelor indexate şi cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile, practicat de bănci în respectiva perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb