Protan ar putea relua activitatea în circa o săptămână

A.G.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 16 septembrie 2008

Concesionarul serviciilor de ecarisaj al deşeurilor animale, Protan, a anunţat că şi-ar putea relua activitatea în circa o săptămână, după ce va fi pus în funcţiune noul sistem de canalizare, a declarat ieri, directorul general al societăţii, Cris-tina Miu. "Noi putem relua activitatea în circa o săptămână după ce vom finaliza probele tehnologice la noua canalizare. Oricum, va fi foarte dificil de a procesa deşeurile, deoarece cu cât sunt mai vechi cu atât creşte dificultatea procesării", a spus Cristina Miu. Aceasta a precizat că societatea, care este în pericol de a fi închisă la 30 noiembrie dacă nu pune în funcţiune o staţie de epurare a apei, a solicitat o derogare astfel încât noua ins-talaţie să fie pusă în funcţiune la 30 noiembrie 2009. "Iniţial, în negocierile cu autorităţile europene s-a obţinut o derogare până în 2010, cu menţiunea de a investi în staţia de epurare şi schimbarea tehnologiei. Noi am cerut să facem întâi staţie de epurare şi ulterior să investim în tehnologie deoarece staţia poate fi mult mai eficientă din punctul de vedere al consumului", a spus reprezentantul Protan.

Procesatorii de carne susţin că în două săptămâni nu vor mai putea depozita deşeurile de animale

Procesatorii de carne din România susţin că în cazul în care concesionarul serviciilor de ecarisaj la nivel naţional, Protan, va rămâne închis, deşeurile animale nu vor mai putea fi depozitate, iar fabricile ar putea fi închise, a declarat ieri, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Producătorii nu mai au capacitatea de a depozita aceste deşeuri, aşa că nu este exclus să ajungem să se închidă fabricile de procesare a cărnii pentru că, dacă eşti prins că arunci acest deşeuri, eşti închis fără discuţii", a spus Minea, citat de Rompres, cu ocazia unei conferinţe de presă comună cu reprezentanţii Protan. Acesta a precizat că situaţia este chiar mai gravă în cazul micilor procesatori sau a carmangeriilor, care nu au capacităţi de refriegare a deşeurilor, iar carcasele de animale moarte ar putea fi aruncate la întâmplare.

"Marii procesatori şi-au cons-truit astfel de frigidere pentru situaţii de urgenţă, dar micii producători sau carmangeriile nu au aşa ceva. Nu este exclus ca în două săptămâni să se umple ţara de carcase de porc sau vacă", a explicat Minea. Acesta a precizat că după închiderea Protan, în urmă cu şapte zile, din cauza astupării canalizării societăţii de către o firmă care lucrează la un şantier din apropiere, circa 700 de tone de deşeuri animale a-au strâns deja în frigiderele unor procesatori. Preşedintele Romalimenta a precizat că din punctul de vedere al procesatorilor, statul trebuie să găseas-că o soluţie la criza din domeniul depozitării deşeurilor animale.

"Oricum, dacă luăm această cantitate Protanului i-ar trebui mult timp să le proceseze pentru că este foarte mult. Problema este că noi respectăm toate avizele şi cheltuim bani, iar Guvernul nu caută o soluţie pentru această problemă. Situaţia este simplă, cu cât ţii mai mult aceste deşeuri, cu atât acestea put", a explicat Minea.

Problema închiderii Protanului este şi o ameninţare pentru sănătatea consumatorilor de produse din carne deoarece procesatorii sunt nevoiţi să ţină carcasele deşeurilor de categoria I în fabrici, iar deşeurile sunt în mare parte infestate. Societatea Protan a anunţat, la jumătatea săptămânii trecute, că şi-a închis temporar unitatea din Popeşti - Leordeni, cu activitate de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală, din cauza unui sabotaj tehnologic petrecut marţi după-amiază, când canalizarea exterioară a fabricii a fost distrusă în mod deliberat.

"Deşi obiectul de activitate al companiei Protan, ecarisajul, a fost declarat activitate publică de interes naţional, conform Legii 73/2006, persoane cu interese imobiliare în zona Popeşti Leordeni sabotea-ză în mod repetat activitatea companiei", a declarat recent directorul general al Protan, Cristina Miu.

Reprezentanţii firmei atrag atenţia asupra faptului că oprirea activităţii sucursalei Protan din Popeşti Leordeni poate genera un adevărat dezastru ecologic în România, deoarece este singura unitate autorizată să neutralizeze deşeuri animale de categoria I. Reţeaua Protan a fost înfiinţată în anii "50. În 2002, Protan a fost privatizat de fosta APAPS, pachetul majoritar fiind preluat de compania Phoenix-Farm. După semnarea contractului de concesiune, în mai 2006, o nouă echipă de management şi-a asumat res-ponsabilitatea aducerii la standarde europene a unităţilor Protan şi a respectării calendarului de conformare în vederea aderării la UE. Societatea Protan are încheiate contracte de colectare şi neutralizare a deşeurilor cu 1.500 de agenţi economici şi cu peste 1.200 de consilii locale şi primării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb