Protecţia investitorilor, prioritatea lui Alexe Gavrilă la CNVM

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2012

Alexe Gavrilă: "Îmi doresc să întăresc în cadrul CNVM atribuţia privind protecţia investitorilor".

Alexe Gavrilă: "Îmi doresc să întăresc în cadrul CNVM atribuţia privind protecţia investitorilor".

Alexe Gavrilă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după ce a primit validarea Parlamentului, în toamna anului trecut, ne-a acordat un interviu despre proiectele sale la CNVM.

"Îmi doresc să întăresc în cadrul CNVM atribuţia privind protecţia investitorilor şi să propun organizarea unei structuri interne distincte care să colaboreze mai strâns cu entităţile pieţei şi cu asociaţiile profesionale în detectarea şi prevenirea practicilor care pot aduce prejudicii intereselor pieţei de capital româneşti", ne-a spus domnia sa.

Domnul Gavrilă ne-a mai vorbit şi despre "deficitul" de imagine al Comisiei, dar şi despre situaţiei pieţei de capital locale.

Interviu cu domnul Alexe Gavrilă, vicepreşedinte CNVM

Reporter: Care consideraţi că sunt principalele neajunsuri pe piaţa de capital autohtonă?

Alexe Gavrilă: Dificultăţile cu care se confruntă piaţa de capital românească (ex. capitalizarea bursieră raportată la PIB, foarte mică, în comparaţie cu ponderea raportată în alte ţări, lichiditatea scăzută, interesul moderat al investitorilor instituţionali şi al celor străini) au fost în ultima perioadă destul de mediatizate şi aş dori să am o abordare ceva mai optimistă pornind de la convingerea fermă că putem să punem umărul pentru înlăturarea acestora.

Reporter: Ce face Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pentru dezvoltarea pieţei de capital din Româ-nia?

Alexe Gavrilă: În opinia mea piaţa de capital autohtonă are potenţial pentru o bună dezvoltare în următorii ani dacă toţi cei care avem putere de decizie, atât în aparatul de stat cât şi în mediul privat, conştientizăm interesul naţional în sprijinirea acestui segment important al economiei. Un prim pas în acest sens a fost deja iniţiat prin oferta "Transelectrica" derulată prin intermediul BVB, ofertă care credem că se va încheia cu succes şi va întări convingerea statului că piaţa de capital poate deveni un finanţator important al acestuia. Continuarea derulării unor astfel de oferte, în special cu privire la companiile din domeniul energetic, va contribui în mod firesc la creşterea interesului investitorilor străini şi a celor instituţionali şi implicit la creşterea capitalizării bursiere şi la sporirea lichidităţii. În acest context, consider că fondurile de pensii ar trebui să privească cu mai multă încredere oportunităţile de investiţii în piaţa de capital autohtonă şi cred că CNVM ar putea iniţia organizarea unei întâlniri de lucru cu colegii din Comisia de Supraveghere a Sis-temului de Pensii Private pentru identificarea soluţiilor care pot încuraja fondurile de pensii pentru a investi în companiile listate pe piaţa de capital din România.

Nu în ultimul rând, pentru a face faţă competiţiei tot mai acerbe a celorlalte burse din piaţa unică europeană cred că în viitorul nu foarte îndepărtat cele două burse de la Bucureşti şi de la Sibiu ar trebui să reanalizeze oportunitatea unei fuziuni cu luarea în considerare a beneficiilor ce ar putea fi aduse pieţei autohtone prin consolidarea unor operaţiuni, prin creşterea capitalului propriu şi prin reducerea costurilor.

Reporter: Când aţi fost validat în funcţia de vicepreşedinte CNVM, eraţi de părere că imaginea Comisiei are nevoie să fie îmbunătăţită. Credeţi că s-a făcut vreun pas în acest sens până acum? Care ar fi măsurile care ar putea îmbunătăţi pe viitor imaginea Comisiei?

Alexe Gavrilă: Cu privire la imaginea Comisiei, cred în continuare că aceasta trebuie îmbunătăţită în sensul de a ne face mai vizibili publicului interesat de piaţa de capital. După cum ştiţi, imaginea se construieşte în special prin comunicare şi aş putea spune că din acest motiv CNVM este în deficit de imagine. Desigur, ne asumăm această lipsă şi vom încerca să îndreptăm această situaţie cumunicând mai mult cu presa, în special cu privire la deciziile pe care le luăm. Şi spun aceasta întrucât agenda de lucru a CNVM este extrem de încărcată, iar deciziile noas-tre cele mai importante sunt luate după ample dezbateri în şedinţe împreună cu specialiştii din executivul CNVM dar şi după consultări cu entităţile pieţei implicate. De asemenea, CNVM trebuie să "înveţe" să explice mai bine şi pe înţelesul tuturor deciziile luate în îndeplinirea atribuţiilor sale.

Ca un plus pentru imaginea Comisiei aş adăuga că suntem des-chişi pentru consultări cu oricare din instituţiile pieţei de capital. De ceva timp avem întâlniri periodice cu boardul BVB anga-jân-du-ne să promovăm o politică comună pentru sprijinirea pieţei şi vă pot spune că în cel mai scurt timp veţi avea şi o probă a acestei bune colaborări.

Reporter: Consideraţi că v-aţi familiarizat cu activitatea CNVM? Ce măsuri concrete aţi propune în funcţionarea Comisiei sau a pieţei de capital?

Alexe Gavrilă: Cu activitatea CNVM m-am familiarizat foarte repede având în vedere că am participat la şedinţă şi la luarea deciziilor încă din prima zi de lucru la Comisie şi pot spune cu certitudine că experienţa pe care am dobândit-o în cadrul Consiliului Concurenţei în cei peste 7 ani de activitate îmi este extrem de folositoare în cadrul CNVM. În ce priveşte măsurile pe care le-aş lua în funcţionarea Comisiei, după cum am precizat şi la audierile din cadrul Comisiilor Parlamentare, îmi doresc să întăresc în cadrul CNVM atribuţia privind protecţia investitorilor şi să propun organizarea unei structuri interne distincte care să colaboreze mai strâns cu entităţile pieţei şi cu asociaţiile profesionale în detectarea şi prevenirea practicilor care pot aduce prejudicii intereselor pieţei de capital româneşti. De asemenea, sunt de părere că măsurile preventive, prin monitorizarea şi supravegherea mai atentă a actorilor din cadrul pieţei trebuie să prevaleze măsurilor corective, prin aplicarea de sancţiuni.

Reporter: Aţi mai menţionat, în luna septembrie, că piaţa din Ro-mâ-nia are potenţial pentru un număr mai mare de investitori. "Aceştia ar putea fi activaţi dacă CNVM ar reuşi să transmită mesaje încurajatoare în acest sens.

Trebuie să se ştie că poţi face o investiţie şi fără să te împrumuţi de la bancă. În opinia mea, CNVM ar trebui să fie un simbol al siguranţei şi al supravegherii", ne-aţi declarat în septembrie. Care sunt câteva măsuri concrete luate/pe care le poate lua CNVM în scopul atragerii investitorilor?

Alexe Gavrilă: În opinia mea, CNVM trebuie să-şi asume rolul de "principal educator" al publicului interesat. CNVM trebuie să iniţieze un parteneriat naţional pentru educarea investitorilor individuali, parteneriat în care să fie implicate Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Bursele de Valori, Asociaţiile Profesionale etc.

Reporter: Vă place activitatea în cadrul supraveghetorului pieţei bursiere? Care sunt diferenţele faţă de activitatea la Consiliul Con-curenţei?

Alexe Gavrilă: Mi-am dorit acest post şi am aşteptat mai mult de un an pentru a primi validarea Parlamentului României. Prin urmare, da, îmi place activitatea în cadrul Comisiei şi sunt mulţumit că pot contribui cu propria-mi experienţă la activitatea acesteia. Dacă ar fi să compar cele două autorităţi, n-aş porni de la diferenţe, ci m-aş referi mai degrabă la unele asemănări: ambele instituţii sunt autorităţi administrative autonome şi funcţionează după aceleaşi principii; o parte din atribuţiile definite în Legea pieţei de capital se regăsesc la o scară mai mare şi în Legea Concurenţei - ex. promovarea intereselor investitorilor, respectiv consumatorilor şi menţinerea încrederii în pieţe (piaţa de capital/piaţa concurenţială); ambele autorităţi beneficiază de un personal executiv cu experienţă, foarte bine pregătit.

"Cred că CNVM ar putea iniţia organizarea unei întâlniri de lucru cu colegii din Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private pentru identificarea soluţiilor care pot încuraja fondurile de pensii pentru a investi în companiile listate pe piaţa de capital din România".

"Pentru a face faţă competiţiei tot mai acerbe a celorlalte burse din piaţa unică europeană, cred că în viitorul nu foarte îndepărtat cele două burse de la Bucureşti şi de la Sibiu ar trebui să reanalizeze oportunitatea unei fuziuni".

"După cum ştiţi, imaginea se construieşte în special prin comunicare şi aş putea spune că din acest motiv CNVM este în deficit de imagine. Desigur, ne asumăm această lipsă şi vom încerca să îndreptăm această situaţie cumunicând mai mult cu presa, în special cu privire la deciziile pe care le luăm".

"CNVM trebuie să-şi asume rolul de < principal educator > al publicului interesat".

"Îmi place activitatea în cadrul Comisiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb