• AVAS spune că nu are mijloace pentru a interveni în managementul societăţilor private
Circa o mie de salariaţi ai Aro Cîmpulung au blocat ieri o intersecţie, timp de trei ore, cerînd anularea contractului de privatizare a societăţii. De asemenea ei au mai solicitat şi găsirea unei soluţii de continuare a activităţii pentru cei 1.200 de angajaţi, care nu şi-au primit salariile de cîteva luni. AVAS a luat act de protestul spontan declanşat de salariaţii de la Aro Cîmpulung, precum şi de revendicările acestora privind plata salariilor şi preluarea de către stat a uzinei.
Într-un comunicat de presă, conducerea AVAS spune că, pe parcursul ultimelor luni, a avut mai multe întîlniri atît cu liderii sindicali, cît şi cu reprezentanţii conducerii uzinei, în decursul cărora au fost analizate situaţia societăţii şi derularea contractului de privatizare. Astfel, în cadrul unei întîlniri desfăşurate la sfîrşitul lunii august, la Cîmpulung Muscel, în prezenţa vicepreşedintelui AVAS, Corin Nicolae Lunganu, administraţia societăţii, reprezentată de Fernando Bedros, s-a angajat să-şi onoreze obligaţiile salariale aferente lunilor iunie şi iulie 2005, plata avansului pentru luna august, precum şi obligaţia de a realiza şi plata celorlalte drepturi restante faţă de salariaţi, în momentul în care societatea va dis-pune de lichidităţile necesare.
De asemenea, în luna septembrie, la sediul AVAS, a avut loc o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii cumpărătorului pentru analizarea derulării contractului. Părţile au constatat că unele dificultăţi constau în realizarea notificării către Consiliul Concurenţei, în vederea acordării ajutorului de stat, necesar pentru depăşirea situaţiei. În acest sens, AVAS s-a arătat dispusă să asiste reprezentanţii cumpărătorului pentru a completa documentaţia necesară notificării. Totodată, AVAS a propus reprezentantului Cross Lander încheierea unui act adiţional pentru a debloca situaţia generată de nerespectarea clauzelor contractuale decătre cumpărător. În acest act erau prevăzute condiţiile de recunoaştere de către AVAS a investiţiilor tehnologice şi de dezvoltare. La această propunere, cumpărătorul a răspuns negativ şi în termeni ultimativi.
Comunicatul de presă mai prcizează: "În dimineaţa zilei de 10 octombrie 2005, conducerea AVAS a răspuns solicitării domnului Fernando Bedros, director general al ARO, pentru o nouă întîlnire, în cadrul căreia Autoritatea şi-a reiterat disponibilitatea de a acorda cumpărătorului întregul sprijin, în condiţiile legii. Din nefericire, însă, din situaţia prezentată de Fernando Bedros a rezultat că acesta nu are soluţii la problemele cu care se confruntă societatea. AVAS a subliniat încă o dată faptul că problemele enunţate sînt de stricta competenţă a managementului societăţii şi, mai mult, decurg exclusiv din calitatea Cross Lander de proprietar al uzinei".
În ceea ce priveşte cererea salariaţilor ca AVAS să preia managementul societăţii, Autoritatea reaminteşte că acest lucru nu este posibil în condiţiile în care pentru SC ARO SA există un contract de privatizare în derulare. Din punct de vedere legal, AVAS nu are mijloace pentru a interveni în managementul societăţilor private.
În plus, în acest moment, pe rolul instanţelor din România, se află mai multe acţiuni în derulare care pot conduce la soluţii legale în ceea ce priveşte societatea, pe care părţile vor trebui să le respecte.