Manifestanţii thailandezi au anunţat astăzi că sunt gata să formeze propriul guvern, calificând drept ilegitim cabinetul interimar condus de Niwatthamrong Boonsongpaisan, care a venit la putere ieri, 7 mai, după plecarea prim-ministrului Yingluck Shinawatra, membră a partidului populist Pheu Thai ("Pentru Thailandezi"), demisă de Curtea Constituţională a Thailandei, informează AFP.
"Mâine vom lua măsuri pentru a numi un nou guvern", a declarat pentru AFP Akanat Promphan, purtător de cuvânt al manifestanţilor.
Protestele din Thailanda durează de pe 31 octombrie. În decembrie, manifestanţii cereau plecarea de la putere a premierului thailandez. Atunci, oamenii au pătruns în masă şi fără să întâmpine rezistenţă, în complexul în care se află sediul Guvernului. Poliţia a folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc împotriva răzvrătiţilor.
Pe 18 februarie, un poliţist thailandez a fost împuşcat mortal, iar alţii au fost răniţi în timpul unei operaţiuni a forţelor de ordine pentru a prelua controlul asupra zonelor ocupate de manifestanţi, care cereau îndepărtarea de la putere a Guvernului, anunţa un oficial din poliţie.
Tulburările au pornit de la un proiect de amnistie care urma să graţieze persoane implicate în diverse incidente petrecute în cursul unor demonstraţii începând cu 2004. Pe această listă, figura şi fratele premierului de atunci, magnatul de telecomunicaţii Thaksin Shinawatra. Chiar dacă opoziţia venită şi din Partidul Democrat, şi din mişcarea pro-guvernamentală Cămaşa Roşie au determinat respingerea unanimă a proiectului de către Senatul Thailandei, protestele, conduse de fostul prim-ministru democrat Suthep Thaugsuban, au continuat şi au luat o turnură mai amplu anti-guvernamentală.
Alt factor de nemulţumire a maselor populare a fost acela că judecătorii Curţii Constituţionale de la Bangkok au invalidat un amendament propus de Guvern la Constituţia din 2007, larg criticată. Amendamentul ar fi transformat Senatul într-un organism în întregime ales.