Noul coordonator al ajutorului de urgenţă al ONU, Tom Fletcher, a avertizat că în Fâşia Gaza criminalitatea a scăpat de sub control, relatează luni dpa.
"Asistăm la colapsul legii şi ordinii şi la jefuirea armată sistematică a proviziilor noastre de către bande locale", a denunţat luni Fletcher, în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu.
Este aproape imposibil de adus chiar şi o fracţiune din ajutorul necesar în teritoriul palestinian aflat în conflict, unde, a avertizat responsabilul ONU, condiţiile de trai sunt aproape insuportabile.
Nordul Fâşiei Gaza se află practic sub asediu de peste două luni, iar potrivit ONU există riscul să se instaleze foametea.
Din 6 octombrie, Israelul a respins mai mult de 100 de cereri de a permite livrările de ajutoare ale ONU, a menţionat Fletcher, care conduce Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).
Totodată, Israelul îşi continuă atacurile în zone dens populate, cu consecinţe devastatoare, a mai spus acesta.
"Intensitatea susţinută a violenţelor înseamnă că nicăieri în Gaza civilii nu pot fi în siguranţă. Şcolile, spitalele şi infrastructura civilă au fost transformate în moloz", a subliniat el.
Luni, şi organizaţia neguvernamentală Oxfam a reclamat faptul că numai 12 camioane cu ajutoare umanitare constând în apă şi alimente au reuşit să le distribuie în nordul Fâşiei Gaza în ultimele două luni şi jumătate, evocând "amânări deliberate şi obstrucţii sistematice din partea armatei israeliene".
Israelul insistă că ajutoarele ajung în Fâşia Gaza în cantitate suficientă, dar ONU nu este capabil să le distribuie. În opinia dreptului internaţional - de exemplu a Curţii Internaţionale de Justiţie -, Fâşia Gaza este un teritoriu ocupat şi, prin urmare, Israelul este responsabil de menţinerea ordinii în teren, notează dpa.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii afirmă că Israelul are datoria de a asigura că oamenii sunt aprovizionaţi cu tot ce au nevoie. Totuşi, mai aminteşte dpa, Israelul nu se mai consideră putere de ocupaţie pentru că armata sa s-a retras din Fâşia Gaza în 2005.
Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, considerate fiabile de ONU, peste 45.000 de palestinieni, în majoritate civili, au fost ucişi în campania militară israeliană declanşată după atacul lansat în Israel de mişcarea islamistă Hamas pe 7 octombrie 2023, soldat cu peste 1200 de morţi.