Proteste de amploare în Kazahstan după decizia guvernului de a ridica plafonul preţurilor la gaz

G.B
Internaţional / 5 - 6 ianuarie 2022

Proteste de amploare în Kazahstan după decizia guvernului de a ridica plafonul preţurilor la gaz

Actualizare - UNIUNEA EUROPEANĂ: Intervenţia rusă în Kazahstan trebuie să respecte suveranitatea acestei ţări

Uniunea Europeană a cerut astăzi Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică, unde manifestaţiile antiguvernamentale au degenerat în violenţe soldate cu zeci de morţi, Citeşte mai mult...

---

Actualizare - OTSC a trimis o forţă de menţinere a păcii în Kazahstan

Rusia şi aliaţii săi au anunţat astăzi trimiterea unui contingent al forţelor de menţinere a păcii în Kazahstan, unde manifestaţiile antiguvernamentale s-au soldat cu zeci de morţi,Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Poliţia din Kazahstan anunţă eliminarea a zeci de protestatari

Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat astăzi în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Washingtonul îndeamnă autorităţile din Kazahstan la reţinere

Guvernul american a îndemnat autorităţile din Kazahstan să dea dovadă de "reţinere" şi doreşte ca manifestaţiile să se desfăşoare acolo "în mod paşnic", a afirmat ieri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în vreme ce ţara din Asia Centrală a decratat stare de urgenţă, Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Preşedintele Kazahstanului cere ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi împotriva ''teroriştilor''

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ieri ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele care afectează ţara sa şi care sunt opera, în opinia sa, a ''teroriştilor'' antrenaţi în străinătate, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă'', a declarat preşedintele kazah la televiziunea de stat, adăugând că în fruntea manifestaţiilor se află ''bande teroriste'' care au ''primit un antrenament aprofundat în străinătate''.

Cel puţin opt membri ai forţelor de ordine şi militari au fost ucişi în revoltele care afectează Kazahstanul de câteva zile, a anunţat Ministerul de Interne, citat de media locale. Potrivit sursei citate, 317 membri ai poliţiei şi ai Gărzii Naţionale au fost de asemenea răniţi ''de mulţimea furioasă''.

---

Actualizare - Kazahstanul a decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul

Kazahstanul a decretat astăzi stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, mulţimea luând cu asalt clădiri guvernamentale, dintre care unele au fost incendiate, relatează AFP, citată de Agerpres.

Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan.

Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

---

Actualizare - Preşedintele Tokaev promite un răspuns ferm

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis astăzi un răspuns 'ferm' la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

'În calitate de preşedinte şi începând de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cât mai ferm posibil', a avertizat Tokaev, exprimându-se în limba rusă la televiziunea publică, dând de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

În discursul său televizat, Tokaev nu a rostit numele fostului preşedinte, care nu a fost văzut sau auzit public de la începutul protestelor.

Cu internetul blocat în toată ţară, nu se ştie deocamdată dacă înlăturarea lui Nazarbaiev din funcţia de şef al Consiliului de Securitate i-a mulţumit pe protestatari.

Tokaev l-a retras din post şi pe un nepot al lui Nazarbaiev, care era numărul doi în Comitetul pentru Securitatea statului, succesorul KGB din perioada sovietică.

---

Actualizare - Almatî, sub controlul protestatarilor

Potrivit relatărilor unor jurnalişti independenţi, oraşul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este "aproape" sub controlul total al protestatarilor. Aceştia transmit că în oraş s-a instalat haosul, potrivit Digi24.

Conform datelor de trafic aerian, mai multe avioane private pleacă de pe aeroporturile din Kazahstan şi zboară spre Moscova şi Europa.

---

Actualizare - Internetul a fost oprit în Kazahstan

Totodată, cetăţenii nu mai pot retrage bani de la ATM-uri.

---

Actualizare - Rusia îndeamnă la dialog şi se opune revoltelor de stradă

Rusia a îndemnat astăzi la "dialog" în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească", a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

"Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor", a adăugat diplomaţia rusă.

Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa într-o "revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane".

Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

---

Un grup de manifestanţi a pătruns astăzi în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz, informează AFP, citată de Agerpres.

Poliţia a tras astăzi cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire.

Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei.

Protestatarii s-au adunat într-o piaţă din oraş şi se îndreptau în direcţia principalei clădiri a administraţiei locale. Manifestaţia se derula în mod haotic, iar poliţia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca în noaptea de marţi spre miercuri, când a dispersat o primă manifestaţie de circa 5.000 de persoane.

Manifestaţiile neautorizate în prealabil de către autorităţi sunt interzise în Kazahstan, fostă republică sovietică autoritară, dar care este totodată cea mai mare economie din Asia Centrală.

Protestele au început duminica, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat astăzi demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat astăzi despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că "au majorat preţul la gaz fără motiv", ceea ce "a dus la proteste în masă în întreaga ţară", potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Avem astazi in fatza ochilor, exemplul de urmat de toate popoarele asuprite si terorizate de catre niste bestii criminale, teleghidate din afara! Cel al unui popor darz si cu "sange in instalatie", poporul kazah, care in aceste zile, cu mainile goale si cu cocktailuri Molotov cat cuprinde(cu care distrug inclusiv tancurile) darama din toate temeliile lui, un stat securistic si dictatorial, mult mai periculos si mai dur decat Colonia noastra, cea de toate zilele!

    1. Corect !

      Tu,daca ai "sange in instalatie",de ce nu iesi pe strada ca sa ditrugi si sa "darami din temelii un stat dictatorial", asa cum este "colonia" noastra? De ce inciti alti oameni la revolta si nu incepi tu aceasta revolta? Nu este asa ca tu esti un las care stie doar sa faca zi de zi propaganda pe internet? Si cel mai probabil faci parte sau esti sustinator al partidului de hauristi cocliti! Uite cum in tara noastra au ajuns niste hoti psd-isti sa strige "hotii",iar niste extremisti de dreapta care incita la ura si sunt xenofobi,sa-i acuze pe toti ceilalti de "fascism"! Jegurile din partidul "aur" acuza pe toata lumea si pe toti politicienii de tradare,dar liderul lor,care seamana a rom devenit nazist(sa nu uitam ca nazistii au comis genocid si impotriva romilor!),s-a dus la Viktor Orban, ca sa-l pupe in fund! Liderul hauristilor declara ca-l admira pe dictatorul Ungariei,pe Viktor Orban! Pai cine este tradatorul?

      ...

      ...

      Si la americani cum a fost, in marea democratie cand oamenii au ocupat Capitoliu, nu ai sarit sa ii aperi pe protestari care au fost impuscati, aaa SUA poate sa faca ce vrea chiar sa isi impuste poprul nemultumit, restul care fac la fel sunt dictatori, asupritori, iar agenturile straine pot sa lucreze pentru binele poporului, ca la noi, am ramas fara nicio resursa in 32 de ani si suntem jecmaniti la utilitati de toti furnizorii ca asa este cand esti colonie. Mda, colonie UE si SUA.

      ...

      ...

    Din când în când : câte o nouă REVOLUȚIE . Implicit cere viteza evoluționistă ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb