Proteste pentru demolarea construcţiei Cathedral Plaza din Bucureşti

A.G.R.
Politică / 5 iulie 2009

Aproximativ 60 de reprezentanţi ai mai multor organizaţii neguvernamentale şi credincioşi au protestat, duminică, în faţa Catedralei Sf. Iosif din Capitală, cerând demolarea construcţiei Cathedral Plaza.

Protestatarii şi reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi ai Grupului Civic au ameninţat că vor organiza în fiecare duminică un miting de protest, până vor fi sistate lucrările la clădirea de lângă Catedrala Sf. Iosif.

Credincioşii au fost rugaţi de organizatorii mitingului să protesteze în tăcere, luând din biserică, fiecare, câte o lumânare.

Ei au solicitat oprirea construcţiei de lângă catedrală deoarece ar pune în pericol această clădire de patrimoniu. Protestatarii au susţinut că autorizarea unei asemenea construcţii lângă un lăcaş de cult reprezintă încă o dovadă că afacerile imobiliare sunt mai importante decât liniştea şi credinţa.

Preşedintele Grupului Civic Bucureşti, Mariana Duma, a precizat că societatea civilă protestează împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti de continuare a lucrărilor la acest "mastodont" lângă un monument istoric, lucru care este ilegal.

"Dorim să atragem atenţia opiniei publice şi, în primul rând, autorităţilor că noi nu ne vom lăsa şi vom continua să protestăm ori de câte ori va fi cazul. Nu există niciun motiv pentru care autorităţile să dorească să continue acest bloc, în afară de interesele imobiliare clare. Vrem să începem un şir de mitinguri aici, în faţa catedralei, în ideea de a le arăta autorităţilor că cetăţenii, societatea civilă nu sunt de acord cu corupţia, ilegalităţile, cu anumite curţi de apel care dau câştig de cauză mafiei imobiliare. Noi dorim să apărăm patrimoniul, valorile", a declarat Mariana Duma.

Reprezentantul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a susţinut că o soluţie ar fi declararea terenului pe care se află Cathedral Plaza ca fiind de utilitate publică.

"Încercăm să punem presiune pe autorităţi să rezolve situaţia aceasta. În prezent, acesta sunt chestiuni tehnice. Îmi este greu să cred că se va găsi o soluţie, în schimb există posibilitatea de declarare de utilitate publică, demolarea construcţiei, despăgubirea investitorului, răscumpărarea terenului şi păstrarea unui parc în locul clădirii. Este o decizie politică", a susţinut reprezentantul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

La rândul său, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, le-a mulţumit celor care, în mod paşnic, au înţeles să fie aproape de Catedrala Sf. Iosif "în aceste momente grele". "Decizia Curţii de Apel Ploieşti este una nedreaptă, pentru că ştim foarte bine că în spatele acestei autorizaţii sunt multe acte ilegale şi multe nereguli. Prin protestul nostru vrem, practic, să tragem un semnal de alarmă, nu numai pentru Catedrala Sf. Iosif, care este monument de arhitectură şi istoric, dar şi pentru Biserica Armenească şi pentru monumentele istorice din Bucureşti, care sunt puse în primejdie", a afirmat episcopul.

El a explicat să s-a ajuns în acest punct pentru că, văzând că nu s-a făcut dreptate, oamenii au recurs şi la astfel de acte de protest, care vor continua. "Vom încerca să mergem în continuare pe calea legală, apelând şi la alte sisteme juridice, care sper să vadă care este realitatea, dreptatea şi să fie alături de noi", a mai spus PS Cornel Damian.

În final, reprezentanţii societăţii civile care au organizat protestul le-au cerut credincioşilor să îşi "exercite puterea de convingere şi asupra altor bucureşteni", pentru a veni în sprijinul acestei acţiuni, având în vedere că nu este doar o problemă a Bisericii Romano-Catolice, ci a întregii populaţii din Capitală.

În 2 iulie, arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu le-a solicitat preşedintelui Traian Băsescu şi autorităţilor competente să ia toate "măsurile legale posibile" pentru ca imobilul cu 19 etaje construit în imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif să dispară.

Apelul adresat autorităţilor de înaltul ierarh vine după ce Curtea de Apel Ploieşti a decis, pe 25 iunie, că autorizaţia imobilului de 19 etaje este legală, hotărârea fiind definitivă şi, în baza ei, lucrările care au fost oprite de mai multă vreme pot fi reluate, informeaza Agerpres.

Lucrările la Cathedral Plaza au început în 1998 şi au generat un scandal care nu s-a încheiat nici până în prezent. Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a contestat în instanţă autorizaţia de construire emisă de Primăria sectorului 1 şi a avut câştig de cauză la Tribunalul Dâmboviţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb