Protestele din Hong Kong, ameninţare pentru un centru financiar major

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 octombrie 2014

Protestele din Hong Kong, ameninţare pentru un centru financiar major

Actualizare 12:47 Televiziunea rusă de stat: "SUA şi Marea Britanie au provocat protestele din Hong Kong"

Televiziunea de stat din Rusia susţine că protestele pro-democratie din Hong Kong sunt susţinute de către Marea Britanie şi Statele Unite, transmite publicaţia online The Telegraph.

Postul de televiziune Rossiya 24 a raportat că "liderii mişcării Occupy Central au fost special pregătiţi de către serviciile secrete americane", mai transmite sursa citată.

"Tactica protestatarilor reproduce exact începutul revoluţiilor portocalii, care au fost de fapt lovituri de stat", a raportat postul TV rusesc, referindu-se la demonstraţiile în masă care au demis guvernele din Georgia, Ucraina şi Kyrgyzstan în timpul anilor 2000.

"Mai mult, experţii cred că Marea Britanie se află în spatele protestelor din Hong Kong pentru că îşi pierde beneficiile economice pe care companiile britanice le-au avut după predarea coloniei către China", precizează postul TV.

Mass-media din China au acuzat protestatatii că au legături cu guvernul SUA. Wen Wei Po, un ziar pro-Beijing, a raportat săptămâna trecută că Joshua Wong, liderul studenţilor, în vârstă de 17 ani, s-a întâlnit frecvent cu membrii Ambasadei SUA din Hong Kong şi a primit donaţii de la americani. Wong a negat acuzaţiile.

Presa pro-Beijing a acuzat CIA-ul că s-a infiltrat în şcolile din Hong Kong şi a sugerat că Marea Britanie a plasat agenţi ai serviciilor secrete în structurile de conducere ale oraşului.

Rusia se apropie de China în contextul în care Moscova se confruntă cu sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană în Criza din Ucraina, potrivit sursei citate.

---------------

Protestele din Hong Kong nu generează, încă, temeri că regiunea va deveni următorul furnizor de probleme pentru economia mondială, dar preocupările se vor amplifica în cazul în care conflictul s-ar intensifica şi ar prinde şi China, potrivit economiştilor.

Hong Kong-ul are un statut de centru financiar major, care asigură capital Chinei. O eventuală escaladare a protestelor în Hong Kong ar putea reduce investiţiile SUA în China, iar ulterior ar afecta expansiunea ţării asiatice, situaţie care se va resimţi în economia globală, conform Capital Economics. Analiştii companiei de cercetare arată că un scenariu şi mai pesimist ar presupune trimiterea de trupe din China în Hong Kong, ceea ce ar atrage, ulterior, sancţiuni comerciale din partea altor ţări.

"Orice semn de creştere a tensiunilor între restul lumii şi o supra-putere economică şi militară precum China ar tăia, cu siguranţă, apetitul investitorilor pentru risc", subliniază John Higgins şi Gareth Leather, analişti la Capital Economics.

Sute de mii de protestatari au continuat, ieri, să demonstreze în centrul Hong Kong-ului, solicitând alegeri pe deplin democrate pentru liderii regiunii, ca răspuns la anunţul Beijingului potrivit căruia numai candidaţii aprobaţi vor putea să intre în cursa electorală din 2017. Manifestanţii vor ca actualul lider al Hong Kong-ului să demisioneze, iar alegerile să fie libere începând cu anul 2017. În prezent, liderul Hong Kong-ului, cunoscut ca preşedinte executiv al oraşului, este ales de 1.200 de membri ai unui comitet controlat de oameni loiali Beijingului.

După ce, luni, mii de oameni au ocupat cartierul Admiralty din oraş, ieri, liderii mişcării Occupy Central le-au solicitat participanţilor să rămână în stradă până astăzi, când începe vacanţa de o săptămână prilejuită de Ziua Naţională. Activiştii pro-democraţie acuză deturnarea politicii "o ţară, două sisteme" şi susţin că autorităţile chineze încearcă să blocheze politica şi independenţa economică a oraşului. Şeful Executivului din Hong Kong le-a cerut demonstanţilor să pună capăt imediat manifestaţiilor care perturbă funcţionarea centrului financiar al oraşului chinez. Poliţia a anunţat că nu va interveni în forţă în rândul protestatarilor.

De menţionat că Hong Kong-ul realizează numai 0,4% din PIB-ul mondial. Conform IHS Global Insight, economia oraşului va creşte cu 2,5% anul acesta, respectiv cu 3,2% în 2015. Regiunea este un mic partener comercial al SUA, cu 0,3% din importurile americanilor şi 2,7% din exporturi, conform Biroului pentru Comerţ din SUA. Bill Adams, analist senior la PNC Financial Group, este de părere că, dacă protestele pro-democraţie din Hong Kong nu vor deveni violente, atunci ele vor avea un impact minim asupra economiei globale şi a celei americane.

În opinia sa, printre cele mai mari riscuri se numără răspândirea demonstraţiilor spre China, ceea ce ar afecta a doua mare economie a lumii. China este un partener comercial major al SUA, responsabil de 25% din importurile Statelor Unite şi de 8,5% din exporturi. În aceste condiţii, administraţia americană a îndemnat autorităţile din Hong Kong să dea dovadă de reţinere în faţa protestatarilor.

Hong Kong este a şasea mare piaţă de acţiuni din lume, iar în Asia - a doua, după cea din Tokyo. Totodată, oraşul este al şaselea mare centru pentru tranzacţii valutare. Acest oraş menţine graniţele deschise către investitori şi nu impune controale asupra capitalului. Protestele din Hong Kong au afectat bursa locală, însă pe celelalte pieţe din lume influenţa a fost nesemnificativă, deocamdată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb