Protestele din Orientul Mijlociu iau amploare

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2011

Protestatarii au adus poze cu flori de iasomie în timpul unei demonstraţii în faţa biroului de reprezentare chinez din Hong Kong, duminică 20 februarie 2011, urmând chemările pentru o "Revoluţie a Iasomiei", după un apel online misterios care chema oamenii să demonstreze în peste douăsprezece oraşe din China, se pare după modelul valului de proteste pro-democraţie din Orientul Mijlociu.

Protestatarii au adus poze cu flori de iasomie în timpul unei demonstraţii în faţa biroului de reprezentare chinez din Hong Kong, duminică 20 februarie 2011, urmând chemările pentru o "Revoluţie a Iasomiei", după un apel online misterios care chema oamenii să demonstreze în peste douăsprezece oraşe din China, se pare după modelul valului de proteste pro-democraţie din Orientul Mijlociu.

MAE a postat avertismente de călătorie pentru şapte ţări din nordul Africii şi Orientul Mijlociu

Orientul Mijlociu şi nordul Africii sunt, în ultima perioadă, martore la ample mişcări de protest în­dreptate împotriva guvernelor. Ministerul Afacerilor Externe al ţării noastre a postat pe site, în ultimele zile, o alertă de călătorie privind şapte ţări din zonă - Algeria, Bah­rain, Egipt, Iran, Libia, Tunisia şi Yemen.

Proteste au mai avut loc în Maroc şi Kuwait.

MAE avertizează că există "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase" şi le recomandă românilor "să manifeste atenţie sporită în locurile publice". De asemenea, în unele din aceste ţări, ameninţarea teroristă şi pericolul răpirii unor persoane, inclusiv cetăţeni străini, rămân actuale. MAE recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite călătoriile în zonă.

Românii care ignoră avertismentul şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Pentru Iran, Ministerul Afacerilor Externe sfătuieşte pe cetăţenii ro­mâni să evite deplasările care nu sunt necesare în această ţară, date fiind potenţialele surse de risc şi insecuritate existente.

Două vase iraniene de război, prin Canalul Suez

Două nave de război iraniene vor trece, astăzi, din Marea Roşie în Marea Mediterană, prin Canalul Suez, potrivit Reuters, care citează o informaţie furnizată ieri de oficiali egipteni. Oficialii israelieni au anunţat, săptămâna trecută, că prezenţa navelor iraniene este "o provocare care dovedeşte că tupeul şi încrederea de sine a Iranului cresc de la o zi la alta", iar Israelul "va acţiona împotriva lor".

Potrivit Sky News, va fi pentru primă dată din 1979 când nave de război iraniene traversează Canalul Suez.

Televiziunea iraniană Al Alam a anunţat, ieri dimineaţă, că navele trecuseră deja prin Canalul Suez şi se îndreaptă spre Siria. Oficiali egipteni au precizat, însă, că fregata şi vasul de aprovizionare vor începe traversarea luni dimineaţa.

Vineri, Egiptul a aprobat trecerea navelor de razboi iraniene prin Canalul Suez, autorităţile indicând că nu au "niciun temei legal" să nu permită accesul celor două vapoare. Navele transportă echipament militar sau material nuclear ori chimic.

Ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, a spus că, "spre regretul lui, comunitatea internaţională nu arată promptitudine pentru a confrunta provocările iraniene recurente".

China - apel pe Internet pentru o "revoluţie a iasomiei"

Un anunţ răspândit pe Internet le cerea chinezilor să se adune, ieri, în mai multe oraşe, pentru "o revoluţie a iasomiei", nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului a preşedintelui tunisian. Apelul a venit în contextul în care preşedintele Hu Jintao le-a spus, sâmbătă, liderilor chinezi să "rezolve problemele majore care ar putea dăuna armoniei şi stabilităţii societăţii". Partidul Comunist din China este marcat de ameninţarea revoltelor populare, din cauza creşterii preţurilor la alimente şi case, dar şi a altor probleme sociale.

Sursa apelului nu este cunoscută, însă autorităţile s-au grăbit să opreas­că răspândirea lui în mediul online. Căutările pentru cuvântul "iasomie" au fost blocate, sâmbătă, pe mai multe pagini de internet din China, iar Boxun.com, pagina electronică unde mesajul a apărut prima dată, a anunţat că este ţinta unui atac informatic şi nu poate fi accesat. Mesajul le cerea oamenilor să strige: "Vrem mâncare, vrem locuri de muncă, vrem case, vrem obiectivitate".

Mai mulţi activişti au fost închişi sau hărţuiţi de forţele de securitate, iar unii dintre ei au fost avertizaţi să nu participe la demonstraţiile de ieri. Su Yutong, un activist care locuieşte în Germania, a scris pe Twitter că cel putin 14 persoane au fost reţinute de autorităţi.

China a limitat informaţiile legate de protestele din Orientul Mijlociu..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb