Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a schiţat, vineri, un gest de conciliere faţă de manifestanţii care îi solicită demisia, după un nou îndemn al oficialilor europeni la încetarea violenţelor faţă de protestele pasnice, potrivit AFP.
"Suntem împotriva violenţei, vandalismului şi acţiunilor care îi ameninţă pe alţii în numele libertăţii. (...) Îi primim cu inima deschisă pe cei care au solicitări democratice", a spus Erdogan.
Pe un ton mai conciliant decât cel din cursul nopţii, când a denunţat cu fermitate manifestaţiile, premierul a dat asigurări că nu are "ezitări privind revendicările democratice".
Erdogan a denunţat campania de "minciuni şi dezinformare" din reţelele de socializare pe tema protestelor violente din Turcia.
Bursa de la Istanbul a salutat imediat schimbarea de ton a premierului turc, închizând şedinţa de vineri cu o creştere de peste 3%.
Europenii i-au cerut din nou liderului turc să respecte democraţia.
Astfel, comisarul european pentru Extindere Stefan Fule a spus că "recursul excesiv la forţă nu-şi are locul într-o democraţie", subliniind că manifestanţii au dreptul legitim să-şi exprime opoziţia.
Şi cancelarul german Angela Merkel a ridicat tonul la autorităţile turce, insistând asupra necesităţii de a "discuta problemele cu tinerii ţării" şi cerând ca nicio "violenţă să nu fie exercitată împotriva manifestanţilor".
La revenirea în ţară, Erdogan, numit uneori "sultan" de criticii săi, adoptase un ton mult mai ferm. El ceruse, în faţa a mii de partizani ai săi, stoparea imediată a protestelor, "care şi-au pierdut caracterul democratic şi au deviat spre vandalism".
1. Gesturile impuse nu au valoare
(mesaj trimis de Theodor Marcean în data de 09.06.2013, 07:28)
Toate gesturile de conciliere,impuse de UE guvernantilor Turciei,Romaniei,Italiei...nu fac altceva decat sa ascunda fata adevarata a unor dictatori convinsi.