PSD CONTESTĂ REZULTATELE  Afaceriştii, contra anarhiei politice

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 8 decembrie 2009

Au de ales: să o ţină înainte sau să tragă pe dreapta...

Au de ales: să o ţină înainte sau să tragă pe dreapta...

Condiţiile scenariului apocaliptic, avansat în ziarul BURSA de ieri, au fost îndeplinite când Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat victoria la limită, în alegerile prezidenţiale, a lui Traian Băsescu, când secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a informat că liderii partidului au decis să conteste rezultatele alegerilor şi când PNL, UDMR, PRM şi Partidul Verde au anunţat că solicită renumărarea voturilor în secţiile de peste hotare.

Ieri dimineaţă, ziarul BURSA a publicat un articol vizionar, intitulat "Periculosul fifty-fifty cere o victorie netă", în care a prevăzut ameninţarea de anarhie, în cazul unei egalităţi sensibile în rezultatele alegerilor (vezi ediţia precedentă).

Acolo a fost anticipată reacţia candidatului înfrânt şi faptul că nerecunoaşterea victoriei celuilalt deschide posibilităţi înfricoşătoare - suspendarea preşedintelui în exerciţiu, înlocuirea sa cu Mircea Geoană (care îl succede de drept, ca interimar, în calitatea sa de preşedinte al Senatului), constituirea şi validarea rapidă a guvernului Klaus Johannis şi renumărarea voturilor sub preşedinţia lui Geoană - îndelungata perioadă de haos, cu autorităţi în scădere de legitimitate, în condiţiile în care populaţia s-a radicalizat în jurul celor doi candidaţi.

BEC -rezultate finale: Traian Băsescu - 50,33%; Mircea Geoană - 49,66%

Este extrem de probabil ca alegerile să fi fost fraudate, aşa cum se petrece întotdeauna. În realitate, problema nu se pune în termenii "cine a fraudat alegerile?"; întrebarea corectă este "cine a fraudat alegerile mai mult?"

Ilustrativ este următorul dialog televizat ieri, între un reporter şi Victor Ponta, purtătorul de cuvânt în campania electorală a PSD-istului Mircea Geoană:

"-Cum explicaţi rezultatul favorabil pentru Băsescu?

-Sistemul lor a funcţionat mai bine.

-Despre ce sistem vorbiţi?

-Sistemul de fraudare.

-Înseamnă că sistemul dumneavoastră de fraudare a funcţionat mai slab?"

Replica finală a lui Victor Ponta a fost o ironie complet nejustificată: "-Asta-i o întrebare care vă face cinste!", deşi logica întrebării era conţinută în chiar explicaţiile pe care el le furnizase.

Aceeaşi fractură logică o regăsim şi în contestarea rezultatelor de către PSD, după ce, crezându-se învingători, cu doar o seară înainte, liderii partidului îl îndemnaseră pe Traian Băsescu să fie bărbat şi să-şi recunoască înfrângerea, în mod democratic.

"Nu ştie să piardă, dar o să înveţe", a spus Ion Iliescu despre Traian Băsescu, iar Mircea Geoană a supralicitat : " Îl înţeleg omeneşte (pe Traian Băsescu-nr) pentru că nu e uşor să ai un avantaj de 30 de puncte în faţa mea, în urmă cu 6 luni, şi să pierzi în această campanie. Dar din punct de vedere al omului de stat Traian Băsescu, cred că trebuie să procedeze neîntârziat la acea minimă procedură democratică de a accepta această înfrângere. Sunt convins că nu-i face plăcere".

Desigur, aceste declaraţii nu sunt şi autoreflexive, cînd Geoană se află în situaţia de înfrânt.

Ceva mai normal, Crin Antonescu declarase, seara, că va recunoaşte cifrele furnizate de BEC, dar, a doua zi, PNL s-a raliat la solicitarea de renumărare a voturilor din străinătate.

În aceste condiţii a înviat Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că nu trebuie respinsă ideea intrării la guvernare, alături de PDL, dacă liberalilor le este oferit postul de premier.

Ecuaţia se complică, deoarece Klaus Johannis a declarat că părăseşte proiectul PSD-PNL, iar varianta avansată de Tăriceanu pare să-i debarce pe Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Norica Nicolai, ba chiar, pe însuşi Dinu Patriciu (ca răsplată pentru faptul că acesta nu l-a mai sprijinit după ce Tăriceanu nu a mai fost premier).

După cum arătau aseară "mişcările de trupe" în peisajul politic, interesele pătimaşe şi lipsa de coerenţă ne îndreaptă spre o criză politică într-atât de gravă, încât aceea de până acum pare o glumă.

Dar perioadele de anarhie reprezintă un paradis pentru speculatorii de monedă, de pildă, care şi-au frecat palmele, exclamând fericiţi - "Se contestă alegerile?!, Este timpul să mai cumpărăm ceva euro pe lei!"

Oamenii legaţi de afacerile din economia reală sunt, însă îngrijoraţi. Împreună cu o serie de bancheri, ei au transmis legăturilor pe care le au în PSD şi PNL că nu agreează contestarea rezultatelor alegerilor.

Ceea ce s-a citit într-o oarecare diminuare a declaraţiilor razboinice liberale şi social-democrate, făcând ca vocea lui Tăriceanu să fie ceva mai sonoră.

Dacă politicienii vor da curs solicitării afaceriştilor, atunci vom înregistra o premieră - ar fi pentru prima oară, în România, când interesul pentru profit ne va fi ajutat să depăşim un dezastru politic şi economic.

Doamne ajută!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ponta vroia sa spuna :"Sistemul lor a funcţionat mai bine" ..decat anul trecut:::))))) ::))))) Adica sistemul e mai bun decat anul trecut::)) ::)))

    1. Profiti si tu de criza si anarhia asta, in felul asta nu,ti mai pleaca ziaristii in 6 luni si raman sa lucreze pe salariile de 2 lei pe care le dai, dar astepti performanta.

      esti un bou

      De acord,e un bou.

    deja, udmr si johannis au renuntat. ce majoritate puternica... ce proiect minunat...au fugit ca turcii la Plevna la primul obuz

    Nu esti capabil sa scrii un articol echidistant ! Basescu va face acelasi lucru pe care l-a facut in cei 5 ani de presedinte. Va dezbina in loc sa uneasca, va crea haos si instabilitate. Romani, Canada va asteapta ! Iar ramanii din diaspora care au votat Basescu se pare ca s-au adaptat perfect la vestul capitalist : munca, bani, munca, bani,... , dar uita de o trasatura atat de importanta a omului : LUCIDITATEA. V-ati decuplat total de la ceea ce se intampla in Romania ! Mare pacat ! Noi, cei ramasi acasa, vom suferi profund !

    1. Votant la comanda ? ce pachet ai primit? cu cati talanti te vinzi ?? 

    D-le Make cred ca esti fericit ca avem un presedinte ales de boschetari,cetateni fara un loc de munca ,de "fratii nostri de peste Prut",de muncitorii din constructii din strainatate.Dar d-ta sant sigur ca stii dar "e mai fumos sa fii portocaliu "decat impartial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb