PSD ÎŞI FREACĂ SATISFĂCUT PALMELE CCR - undă verde pentru înlocuirea lui Bogdan Chiriţoiu, de la şefia Consiliului Concurenţei

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 24 septembrie 2020

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

Curtea Constituţională a României (CCR) dă frâu liber dorinţei reprezentanţilor PSD de a schimba actuala echipă de conducere a Consiliului Concurenţei şi, mai ales, de a-l înlocui din funcţie pe preşedintele instituţiei respective, Bogdan Chiriţoiu, care a avut în dese rânduri poziţii oficiale opuse susţinerilor social-democraţilor.

Magistraţii CCR au decis ieri că legea adoptată de majoritatea parlamentară condusă de PSD pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, este constituţională, respingând ca neîntemeiate obiecţiile formulate de parlamentarii PNL şi USR, şi de preşedintele Klaus Iohannis. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, iar argumentele reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Propunerea de modificare a legii concurenţei a aparţinut senatorilor PSD, Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, şi a fost adoptată tacit în 2018 de către Camera Deputaţilor, iar 30 iunie 2020 a primit 77 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi 15 abţineri la Senat, în calitate de cameră decizională.

Actul normativ adoptat de majoritatea parlamentară condusă de PSD măreşte numărul membrilor plenului Consiliului Concurenţei de la 7 la 11, numirea acestora revenind plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere. În vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul guvernului.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, USR şi PNL au arătat că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esenţial forma adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi generând astfel deosebiri majore de conţinut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, parlamentarii celor două partide au susţinut că modul în care se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivităţii legii, cel al egalităţii în drepturi precum şi prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional.

USR şi PNL au precizat că modificările aduse la Legea Concurenţei de către PSD sunt în contradicţie cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 şi 102 din TFUE în mod eficace.

Directiva prevede clar că persoanele membre în organele decizionale ale autorităţilor naţionale de concurenţă "pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern".

Or, în cazul de faţă, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, şi anume ca urmare a unei intervenţii politice a actualei majorităţi parlamentare controlate de PSD.

De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, "statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităţilor naţionale administrative de concurenţă sunt selectaţi, recrutaţi sau numiţi în conformitate cu proceduri clare şi transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern".

Aceleaşi argumente au fost prezentate în obiecţia ridicată şi de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respectivul act normativ, dar majoritatea din CCR nu a considerat că normele europene primează în faţa dreptului intern.

Şansa lui Bogdan Chiriţoiu de a rămâne în funcţie se află la preşedintele Klaus Iohannis, care, după ce CCR va publica decizia şi motivarea aferentă, va avea timp să studieze documentul respectiv şi argumentaţia, dar va putea să solicite Parlamentului o reexaminare a legii res­pective. Acest lucru va însemna o amânare cu cel puţin două luni a promulgării actului normativ, timp în care au vor avea loc alegerile parlamentare, iar noul Legislativ ar putea fi condus de o altă majoritate, nesubordonată PSD, care să menţină mandatele actualilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, chiar dacă vor mai numi în plus alţi patru membri, conform noii legi.

Pe ordinea de zi a CCR s-au mai aflat ieri şi obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1 992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, obiecţii formulate de Guvernul României şi de Preşedintele României, dar magistraţii au decis amânarea dezbaterilor pentru data de 7 octombrie 2020.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cc ce coloratura are?

    cat va mai fi politizata si ac institutie? 

    de ce este politizitata ac institutie?

    ca sa apere interesele unui partid sau altul in mod voalat? 

    de ani de zile am visul asta , sa plece sobolanul care a facut un rau imens Romaniei , sabotand capitalul romanesc in favoarea celui strain si pe care l-a sustinut pe fata cu nesimtire si tupeu . voi vota cu sapte maini ca budha psd daca v-a reusi sa alunge otreapa . dar sint sanse mici , pentru ca johanis sustine haita de pradatori ai Romaniei .

    1. Spune și de laea 6 case !

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb