PSD ŞI ALDE I-AU RETRAS SPRIJINUL POLITIC PREMIERULUI GRINDEANU Dragnea: "Toţi miniştrii PSD şi-au depus demisiile; alături de ALDE vom forma un nou Guvern" / Grindeanu: "Nu îmi dau demisia"

Mina Irina
Politică / 14 iunie 2017

Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea (Sursa foto: captură Youtube)

Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea (Sursa foto: captură Youtube)

  • document ataşat Raportul de evaluare a miniştrilor Cabinetului Grindeanu
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 24:00 Sorin Grindeanu: "Acum, PSD dă decizia (de numire a premierului, n.r.) lui Iohannis. Eu nu vreau să se întâmple asta. Eu nu vreau să am semne de întrebare dacă va fi sau nu premier de la PSD. Eu nu vreau să risc. (...) Am demisia scrisă, o înaintez când se anunţă noul premier de la PSD".

    ----------

    Actualizare 23:58 Sorin Grindeanu: "Nu mă simt folosit de Liviu Dragnea. Am încercat în aceste şase luni să fac ce pot mai bine. Dar se pare că soarta noastră fusese scrisă în urmă cu şase luni. (...) Sunt anumite lucruri pe care nu le-aş mai face".

    ----------

    Actualizare 23:55 Sorin Grindeanu: Da, aş mai accepta funcţia de premier.(...) Da, am făcut erori, nu e un Guvern perfect, dar am încercat cu deschidere să fac bine. E o poziţie onorantă. Dar aş accepta în cu totul alte condiţii. De exemplu, toată echipa a fost nominalizată şi făcută de domnul Dragnea. N-aş mai accepta aşa ceva".

    ---------

    Actualizare 23:53 Sorin Grindeanu: "Mi s-a propus funcţia de vicepremier în schimbul demisiei"

    ---------

    Actualizare 23:50 Sorin Grindeanu: "Aş fi făcut câteva schimbări (în Cabinet, n.r.), dar în niciun caz nu aş fi făcut lucrurile în forma desfăşurată în ultimele săptămâni. Aş fi avut discuţii cu cei vizaţi şi-i anunţam eu. Ştiţi de ce? Toată această presiune pe care au creat-o, punând-o pe umerii miniştrilor, a dus întreaga structura administrativă la un anumit blocaj administrativ. De aceea deciziile nu se fac la TV. Decizia se ia şi o anunţi".

    ----------

    Actualizare 23:47 Sorin Grindeanu: "Nu am ştiut că punem guvern din şase în şase luni. Probabil că doamna Lia Olguţa Vasilescu avea informaţiile şi ştia că după cinci luni va veni un raport de evaluare făcut de domnul Vâlcov.

    ---------

    Actualizare 23:45 Sorin Grindeanu: "Nu văd motivele statutare să fiu exclus. Dincolo de deciziile a 60 de oameni există un statut după care ne ghidăm. Articolul 20 al statului spune că «validarea premierului se face în Congres»".

    ---------

    Actualizare 23:44 Sorin Grindeanu: "Nu am primit nici o demisie până acum. O să iau deciziile mâine. Acum nu există nimic oficial".

    ----------

    Actualizare 23:41 Sorin Grindeanu: "Voi rămâne premier până când Iohannis va desemna un alt candidat din partea PSD. Eu vreau ca PSD să rămână la guvernare".

    ----------

    Actualizare 23:40 Sorin Grindeanu: "Mai cred că azi PNL, USR, preşedintele Iohannis sunt foarte invidioşi pe serviciul făcut de PSD lor, pe modul în care CEx al PSD a făcut un cadou PNL, USR şi preşedintelui Iohannis. S-a inventat o opoziţie la guvern în interiorul PSD.(...) Voi rămâne în PSD. Sunt membru de 21 de ani. Forţa PSD nu e dată de CEx şi de 60 de oameni".

    ----------

    Actualizare 23:37 Sorin Grindeanu: "Promovarea procesului de extindere a ţărilor din Balcanii de Vest e trecută tot la nerealizare, în condiţiile în care acum câteva zile m-am întors din Croaţia. În concluzie: a trebuit să se dea motivul să se arate că acest guvern nu şi-a făcut treaba şi trebuie să plece acasă. Sincer, e păcat pentru membrii PSD şi pentru români. Cred că merităm mai mult respect".

    ----------

    Actualizare 23:36 Sorin Grindeanu: "La fiscalite-buget, 18 măsuri neîndeplinite au termen în 2018, alte cinci măsuri nu au termene. Toate au fost trecute la nerealizările lui Grindeanu şi Viorel Ştefan. La educaţie mi se reproşează că nu am făcut programe de dezvoltare a tuturor copiilor de la naştere până la majorat. La politică externă, printre nerealizări e trecută dezvoltarea relaţiilor cu Rusia. Îmi asum".

    ----------

    Actualizare 23:34 Sorin Grindeanu: "Revin la acel ceaslov prezentat de Vâlcov: rar mi-a fost dat să văd aşa ceva. Iată câteva exemple: la nerealizări sunt incluse două măsuri la care însuşi Dragnea a anunţat că se renunţă: TVA zero la locuinţe şi la publicitate. Chiar nu am răspuns la aşa ceva".

    ----------

    Actualizare 23:32 Sorin Grindeanu: "Am tot auzit pe surse de o evaluare a guvernului, a miniştrilor şi a mea. Am participat la întâlniri cu preşedintele partidului, cu colegi. Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare că e o metodă corectă - mie nu. Cred că această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, şi cu fiecare ministru, ca să fie una reală. Marea majoritate a miniştrilor nu au participat la întâlniri de acest tip şi pentru ei a fost o premieră făcută de domnul Darius Vâlcov, care, din câte ştiu, nu mai e membru PSD. Această comisie celebră din partid care analizează activitatea guvernului - nu am aflat nici azi cine mai e în ea în afară de Vâlcov. Nu ştie nimeni din cine e formată. Cred că ce s-a întâmplat azi de fapt era o justificare pentru a mi se spune «trebuie să pleci, să-ţi dai demisia»".

    ----------

    Actualizare 23:28 Sorin Grindeanu: "Pe 19 mai, acum o luna, domnul Dragnea spunea aşa: «Mă mulţumesc toate ministerele ca cetăţean şi preşedinte de partid». Repet: acum o lună. Ce s-a schimbat între timp? Chiar nu am reuşit să aflu în şedinţa CEx. Nu mi-am dorit deloc să ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD şi România. Înainte de şedinţă am încercat să înţeleg de ce există această furie de a schimba propriul guvern după doar şase luni, un guvern care a performat şi are rezultate. Am vrut să înţeleg de ce timp de o lună domnul Dragnea şi alţii au vorbit desre remanieri, analize şi demisii. Mi-e foarte greu să înţeleg de unde aceste lucruri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniştri, puşi de tine acolo? Nu am găsit un răspuns, decât unul singur, poate: dorinţa unui singur om de a avea toată puterea".

    -----------

    Actualizare 23:25 Sorin Grindeanu: "Revin la celebrele măsuri din programul de guvernare. Am văzut vreo 390 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului. Dar totodată sunt de vină că nu sunt îndeplinite măsuri cu termen de finalizare 2018. Vă rog să studiaţi. Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Eu ştiu că suntem încă ţară membră UE şi trebuie să respectăm sancţiunile UE. Poate că domnul Vaclov şi ceilalţi ştiu altceva. Şi de-asta trebuie să plec, probabil".

    -----------

    Actualizare 23:20 Sorin Grindeanu: "I-am propus preşedintelui Dragnea să ne asumăm amândoi responsabilitatea şi să ne dăm demisiile. Nu am văzut ce s-a întâmplat, sau poate mi-a scăpat în declaraţiile de după".

    -----------

    Actualizare 23:19 Sorin Grindeanu: "Nu mă agăţ de scaunul de premier, sper ca această criză să se încheie cât mai rapid".

    ------------

    Actualizare 23:17 Sorin Grindeanu: "Mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului doar ca să demisionez.(...) Nu îmi dau demisia. Acest Guvern este al României, nu al Comitetului Executiv. Îmi dau demisia doar după ce Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Lucrul acesta l-am anunţat în Comitetul Executiv".

    ------------

    Actualizare 23:11 Sorin Grindeanu: "Le mulţumesc românilor pentru susţinere.(...) Sunt în acest partid de 21 de ani. Colegii mei care mă cunosc foarte bine ştiu că de multe ori le spuneam că PSD nu este partidul nimănui, nici al lui Dragnea, al lui Stănescu, Bădălău şi alţii. Forţa acestui partid a stat şi stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie".

    -----------

    Actualizare 23:11 Sorin Grindeanu: "Le mulţumesc românilor pentru susţinere".

    ----------

    Actualizare 23:00 Dragnea: "Grindeanu nu a fost exclus din partid. Eu şi mai mulţi colegi i-am făcut mai multe propuneri. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri şi calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu va mai fi premier, noi având de gând ca, în partea a doua a şedinţei Comitetului Executiv, să începem să reconstruim. N-am mai avut cu cine".

    ---------

    Actualizare 22:58 Dragnea: "Nu am spus că Sorin Grindeanu va fi exclus din partid. Au fost propuneri azi în acest sens, dar am solicitat să nu fim de acord cu aşa ceva. Un premier e legitim cât timp are sprijiul politic al formaţiunii care l-a votat. PSD şi ALDE i-au retras, la acest moment, sprijinul politic lui Grindeanu".

    ----------

    Actualizare 22:52 Dragnea: "Am redactat o adresa oficială către preşedintele României. Îl vom informa oficial despre deciziile luate şi propunerile ulterioare".

    ----------

    Actualizare 22:50 Dragnea: "Refuzul demisiei, o abordare necinstită din partea lui Sorin Grindeanu"

    ----------

    Actualizare 22:47 Dragnea: "Mâine, la Comitetul Executiv, vom discuta o propunere de nou premier. Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de funcţie, nu sunt sigur că el va demisiona. Grindeanu mi-a cerut demisia, pentru că am numit miniştrii".

    ---------

    Actualizare 22:42 Dragnea: "Nu mai putem vorbi în acest moment de un Guvern, deoarece toţi miniştrii şi-au dat demisia. Sper ca Grindeanu să ia act de deciziile adoptate de forurile statutare care i-au dat această funcţie politică".

    ---------

    Actualizare 22:38 Tăriceanu: "Aştept un gest de onoare din partea lui Grindeanu. Fără sprijin, Guvernul nu poate funcţiona. (...) Nu se poate în felul ăsta. Cel care-şi asumă rolul de premier trebuie să aibă anvergura necesară".

    ----------

    Actualizare 22:31 Dragnea: "Am decis să spunem adevărul, oricât ar fi de crud. Un procent foarte mare de măsuri din program nu sunt puse în practică".

    ----------

    Actualizare 22:29 Tăriceanu: "Actualul Guvern a avut o performanţă slabă".

    -----------

    Actualizare 22:25 Dragnea: "Am luat act de anunţul prim-ministrului că îşi va da demisia. Toţi membrii PSD din Guvern şi-au depus demisiile. Alături de ALDE vom forma un nou Guvern".

    -----------

    Actualizare 22:22 Dragnea: "Premierul nici măcar nu a aşteptat votul din Comitetul Executiv. Nu căutam neapărat demisia sau demiterea premierului".

    -----------

    Actualizare 22:17 Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu fac declaraţii, după şedinţa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 22:12 Protest de susţinere pentru premierul Sorin Grindeanu în Piaţa Victoriei

    Un număr de 50 de oameni protestează, în această seară, în Piaţa Victoriei, pentru susţinerea premierului Sorin Grindeanu.

    Protestatarii au început să se strângă în faţa Guvernului, începând cu ora 19.00, relatează News.ro. Ei au afişat pancarte cu "#rezist #insist", "PSD, ciuma roşie" şi au păpuşi îmbrăcate în zeghe cu feţele lui Ion Iliescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Traian Băsescu şi Liviu Dragnea.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 22:03 Surse: Dragnea i-a propus lui Sorin Grindeanu şefia ASF sau pe cea a Curţii de Conturi în schimbul demisiei

    Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a propus lui Sorin Grindeanu să demisioneze din funcţia de prim-ministru, urmând să primească în schimb funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), vacantă în momentul de faţă, au declarat pentru News.ro surse participante la şedinţa Comitetului Executiv Naţional.

    Sorin Grindeanu a refuzat oferta lui Liviu Dragnea, situaţie în care liderul PSD i-a promis postul de preşedinte al Curţii de Conturi, după ce Nicolae Văcăroiu îşi va încheia mandatul, sau chiar menţinerea în Guvern ca vicepremier.

    Şi aceste propuneri au fost refuzate de către premier. Mai mult, acesta i-a spus lui Dragnea că va renunţa la postul de premier doar dacă Liviu Dragnea convoacă un Congres extraordinar al partidului, iar preşedintele Iohannis oferă garanţii că viitorul premier va fi desemnat tot din rândurile PSD.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 21:48

    Comitetul Executiv al PSD a decis, astăzi, după cinci ore şi jumătate de dezbateri, să retragă sprijinul politic al partidului pentru guvernul Grindeanu, cu 68 de voturi favorabile, informează News.ro.

    Votul pentru retragerea sprijinului politic a fost unanim. Totodată, s-a decis ca cei care refuză să plece din Guvern să fie excluşi din partid, mai anunţă sursa citată.

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 21:13 Surse: Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea şi a spus că demisionează doar dacă Iohannis anunţă că numeşte premier tot de la PSD

    Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a spus că el demisionează din fruntea Guvernului doar dacă preşedintele Klaus Iohannis anunţă că desemnează un premier tot de la PSD, au declarat pentru News.ro surse din partid.

    Conform surselor citate, Grindeanu i-a cerut demisia lui Dragnea, spunându-i liderului PSD că el a numit miniştrii şi, prin urmare, eşecul miniştrilor este şi eşecul lui.

    Sorin Grindeanu a mai spus în şedinţa Comitetului Executiv că va demisiona de la conducerea Executivului doar dacă şeful statului anunţă că desemnează un premier tot de la PSD, pentru că nu vrea să cedeze guvernarea opoziţiei.

    La această oră, premierul a ajuns la Guvern, unde urmează să facă declaraţii în această seară.

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 21:01 Sorin Grindeanu a plecat de la şedinţa conducerii PSD

    Premierul Sorin Grindeanu a plecat de la şedinţa Comitetului Executiv al PSD în jurul orei 20.50, transmit televiziunile de ştiri.

    Sorin Grindeanu s-a limitat să spună că "nu a fost niciun vot" în şedinţa Comitetului Executiv şi că va face declaraţii la Palatul Victoria.

    "Mă duc la Guvern, aştept decizia partidului", a spus Sorin Grindeanu, la ieşirea de la şedinţa conducerii partidului.

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 20:55 PSD îi reproşează lui Grindeanu neînţelegerea programului de guvernare şi lipsa măsurilor "revoluţionare"

    Evaluarea Guvernului Grindeanu, prezentată astăzi în şedinţa Comitetului Executiv (Cex), arată că au fost îndeplinite doar 50 de măsuri, dintr-un total de aproape 400, concluziile raportului indicând că Executivul nu a înţeles "viziunea" programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018, scrie News.ro.

    Portivit raportului de evaluare, printre neîmplinirile imputate Guvernului se numără realizarea codului economic, reducerea TVA de la 20% la 18%, maximum 50 de taxe, informatizarea şi interoperabilitatea instituţiilor care percep taxe, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru angajaţii statului, credite fără dobândă pentru tineri, impozite 0% pentru venituri mai mici de 2.000 de lei pe lună pentru salariaţi, redevenţe, impozit pe venit de 10%, reducerea contribuţiilor, plan de raţionalizare a cheltuielilor publice, lista neagră a firmelor care nu respectă contractele cu statul, transferul ELCEN în patrimoniul Capitalei.

    Unele dintre aceste măsuri aveau termen de implementare ianuarie 2018, precum reducerea TVA de la 20%, la 18%, notează agenţia citată.

    Concluziile raportului arată deficienţe în mai multe capitole, precum lipsa coordonării între ministere / ministere-prim-ministru, neînţelegerea viziunii programului, ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare, lipsa unui control strict, zilnic, al implementării măsurilor din partea persoanei desemnate de către coaliţie să conducă echipa ministerală, nereuşită în asigurarea suportului din partea aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi / revoluţionare, abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă, întârzieri majore în implementarea calendarului de investiţii, adoptarea unor măsuri contrare celor din programul de guvernare, senzaţia de abandonare a luptei cu marea evaziune, comunicarea incompletă a motivelor pentru care s-au luat unele măsuri, dar şi a ţintelor urmărite, inexistenţa unei strategii de dezvoltare a principalelor sectoare / motoare economice, opacitatea în derularea actului guvernamental, neprezentarea la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri, incapacitatea atragerii suportului societăţii pentru sprijinirea proiectelor majore ale coaliţiei, neprezentarea publică a situaţiei existente la preluarea mandatului, potrivit sursei citate.

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 19:59 USR: Dragnea pedepseşte Guvernul Grindeanu pentru eşecul planului de subminare a Justiţiei

    Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, foloseşte programul de guvernare pe post de paravan în faţa românilor pentru a justifica demiterea premierului Sorin Grindeanu şi a ministrului Tudorel Toader care nu au dat curs planurilor sale de subminare a Justiţiei din ţara noastră, susţine Uniunea Salvaţi România (USR), într-un comunicat trimis Redacţiei.

    Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat: "Domnul Liviu Dragnea înţelege prin guvernarea României lupta împotriva Justiţiei, iar oricine din Guvern se opune acestei ideii de a albi activitatea liderului PSD în raport cu justiţia are de suferit. După fostul ministru al Justiţiei, întregul Guvern este tras la răspundere. De altfel, un Guvern incompetent şi nociv pentru Români chiar în propria evaluare a PSD. Doar trei membri din acest Guvern, întâmplător chiar oamenii de casă ai domnului Dragnea, au fost socotiţi satisfăcători. Această luptă din cadrul majorităţii este o luptă toxică pentru România şi ne arată că avem de ales între o persoană condamnată penal şi un Guvern incompetent".

    USR anunţă că nu va susţine Guvernul Grindeanu în cazul unei eventuale moţiuni de cenzură, deoarece consideră că este "un guvern toxic" pentru ţara noastră.

    În conferinţa săptămânală de presă, Dan Barna a afirmat: "A apărut pe surse informaţia că USR ar susţine Guvernul Grindeanu în situaţia unei eventuale moţiuni de cenzură pe care PSD ar face-o. Este o ştire complet falsă. În niciun caz Uniunea Salvaţi România nu va susţine un guvern despre care am spus în întreaga perioadă că este un guvern incompetent şi un guvern toxic pentru România. Asta ca să fie o dezminţire oficială a acelei ştiri care înţeleg că circulă în spaţiul virtual".

    Partidul Uniunea Salvaţi România atrage atenţia că în spatele scandalului iscat de conflictul între Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu se ascunde, de fapt, realitatea că până în prezent coaliţia PSD - ALDE nu a reuşit să îndeplinească programul de guvernare, potrivit comunicatului.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 19:40 Lia Olguţa Vasilescu a cerut demisia lui Grindeanu: "Trebuie să fie clar că nu ne putem agăţa de scaun"

    În şedinţa Comitetului Executiv al PSD, Olguţa Vasilescu a spus, potrivit site-ului Comisarul.ro: "Trebuie să se termine scandalul ăsta cât mai repede. Spunea Sorin că ne-a căutat prin ministere, dar vă reamintesc şi că am discutat faptul că unii se duc şi vorbesc pe la colţuri despre programul de guvernare. Sunt şocată de declaraţiile dumneavoastră din cursul zilei, că dacă PSD nu vă vrea mai sunt şi alţii (partide politice, n.r). Cred că trebuie să fie clar că nu ne putem agăţa de scaun. Partidul ne numeşte, el ne retrage. Pentru că vă respect atât de mult, aş vrea să nu vă văd în rolul lui Zgonea".

    În replică, Sorin Grindeanu a spus că nu va demisiona, precizează sursa citată.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 19:30 Surse: Grindeanu a anunţat în CEx că nu se retrage: "În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă ca în ultima lună"

    Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD, că nu se retrage din funcţia de prim-ministru şi a afirmat că, în 20 de ani de politică, nu a avut campanie atât de agresivă ca aceasta din ultima lună, din partea unor colegi de partid, au relatat pentru News.ro surse social-democrate.

    Conform surselor citate, Grindeanu a aflat chiar în şedinţa CEx concluziile evaluării partidului asupra activităţii guvernamentale, iar când a luat cuvântul a întrebat cine a făcut raportul, precizând că el îl vede acum în premieră.

    Grindeanu a susţinut că, dintr-un număr de 97 de măsuri prevăzute în programul de guvernare pentru primele două trimestre, doar nouă nu sunt realizate, au precizat sursele citate.

    "În 20 de ani nu am avut campanie atât de agresivă cum am avut în ultima lună din partea unor colegi", le-a mai spus premierul membrilor CEx.

    Sorin Grindeanu i-a anunţat pe aceştia că nu se retrage din funcţia de premier, au precizat sursele citate.

    Acesta este cel de-al patrulea refuz din ultimele zile al premierului Grindeanu de a demisiona.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 19:15 Surse: Grindeanu, în Comitetul Executiv: "L-am trezit pe Klaus Iohannis cu OUG 13. Acum îi daţi Guvernul. De ce?"

    Premierul Sorin Grindeanu le-a spus social-democraţilor reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional că l-au "trezit" pe preşedintele Klaus Iohannis cu Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 13, reproşându-le că acum vor să îi dea Guvernul, au declarat pentru News.ro surse din partid.

    Potrivit surselor, Sorin Grindeanu a spus în şedinţa din această seară: "A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în Comitetul Executiv. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?".

    Conform aceloraşi surse, la rândul său, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, i-a spus lui Liviu Dragnea: "Vă rog să înţelegeţi situaţia reală, nu ce vă prezintă Darius Vâlcov".

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 19:05 Surse: Preşedintele nu vrea să-i primească pe Dragnea şi Tăriceanu la "negocieri" pe tema Grindeanu

    Surse din PSD au declarat că preşedintele Klaus Iohannis a respins orice discuţie cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu pe tema înlocuirii premierului Grindeanu şi nu a acceptat să-i primescă pe cei doi lideri pentru a dezbate acest subiect, scrie Comisarul.ro.

    Potrivit surselor, Dragnea şi Tăriceanu au vrut să meargă la Cotroceni pentru a-i explica preşedintelui care sunt argumentele schimbării premierului Grindeanu.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 18:43 Tăriceanu: ALDE i-a retras sprijinul politic premierului Grindeanu

    Liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că partidul pe care îl conduce a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu şi a precizat că miniştrii ALDE şi-au pregătit demisiile.

    Tăriceanu a afirmat: "Noi am votat astăzi retragerea sprijinului politic pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. De asemenea, colegii mei care sunt membri în Executiv m-au înştiinţat că sunt cu demisiile la purtător, dar mi le-au înaintat mie în a-mi arăta că sunt solidari cu această decizie a Biroului Politic Central (n.r. - al ALDE) de retragere a sprijinului politic şi, ca atare, nu ştiu ce se va întâmpla la PSD, nu vreau acum să anticipez, chit că aş putea".

    El a precizat că majoritatea măsurilor din programul de guvernare, precum înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, nu au fost realizate de Cabinetul Grindeanu: "Cantitativ vorbind sunt, dintr-un total de peste 390 de măsuri, 260 care nu sunt implementate, nu sunt abordate. Deci, cantitativ nu stăm bine, dar mult mai importantă e latura calitativă. Sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate şi care nu au fost pornite, cum ar fi, de exemplu, înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare, titlurile de stat pentru cetăţeni, în aşa fel încât statul să nu se mai împrumute de pe piaţă, de la bănci, ci să aibă posibilitatea să se împrumute la costuri cât mai mici. (...) Noi am trecut prin Parlament legea salarizării unitare, dar acest lucru ar fi trebuit corelat cu o reformă importantă a principalelor servicii publice, fie că vorbim de învăţământ, fie că vorbim de sănătate, de administraţie, de ordine publică".

    Tăriceanu a mai spus că, după ce se va încheia Comitetul Executiv al PSD, va avea loc şi o şedinţă a coaliţiei.

    El a mai susţinut că aceeaşi configuraţie politică (PSD+ALDE) trebuie să propună viitorul premier.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 18:36 Surse: ALDE a votat retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, potrivit Hotnews.ro.

    Miniştrii ALDE urmează să-şi dea demisia mâine la Guvern, în ideea că vor fi numiţi în viitorul Cabinet, adaugă site-ul citat.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 18:30 Darius Vâlcov a terminat de citit raportul de evaluare. În acest moment, a început să vorbească premierul Grindeanu, potrivit HotNews.ro.

    (C.R.)

    -----------

    Actualizare 18:25 ALDE a decis retragerea sprijinului premierului Sorin Grindeanu

    ALDE a decis, în şedinţa de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din partid.

    Conform surselor citate, în cazul în care Grindeanu refuză să plece din fruntea Guvernului, miniştrii ALDE sunt dispuşi să demisioneze.

    În acelaşi timp, în vederea formării noului Cabinet, ALDE vrea păstrarea actualei structuri a Guvernului, numărul miniştrilor ALDE şi este împotriva cooptării altor partide în Guvern, au declarat aceleaşi surse.

    (C.R.)

    -----------

    Actualizare 18:09 Surse: Ministrul Apărării, Ministrul Culturii, Ministrul Finanţelor, Ministrul Justiţiei, Ministrul pentru IMM-uri şi Ministrul Comunicaţiilor nu au demisionat, potrivit Hotnews.ro

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 18:04 Gabriel Leş - ministrul Apărării, Tudorel Toader - ministrul Justiţiei şi Augustin Jianu - ministrul Comunicaţiilor nu vor demisiona decât la cererea lui Sorin Grindeanu, care la rândul său refuză să demisioneze, anunţă Comisarul.ro.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 17:52 Raportul de evaluare a Guvernului este prezentat, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, de Darius Vâlcov, autorul acestuia, potrivit Comisarul.ro.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 17:22 PSD a publicat raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu: Programul de guvernare a fost realizat în proporţie de 13%

    PSD a publicat raportul de evaluare a miniştrilor Guvernului Grindeanu. Dintr-un număr de 393 de măsuri promise în programul de guvernare al PSD, raportul arată că au fost îndeplinite doar 50 (13%), iar 107 (27%) au fost îndeplinite parţial, informează România TV.

    Potrivit raportului, un număr de 236 de măsuri sunt neîndeplinite.

    Astfel, la capitolul Economie, nicio măsură nu a fost îndeplinită, două au fost realizate parţial şi 17 sunt neîndeplinite.

    La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate şi buget, sunt 17 măsuri îndeplinite, patru realizate parţial şi 40 neîndeplinite.

    La Fonduri europene, o măsură este îndeplinită şi şapte măsuri sunt neîndeplinite.

    La capitolul Turism, o măsură este îndeplinită, adică înfiinţarea ministerului Turismului, trei sunt realizate parţial şi nouă sunt neîndeplinite.

    În pivinţa Politicilor pentru IMM-uri, două măsuri au fost îndeplinite, trei sunt realizate parţial, iar cinci sunt neîndeplinite.

    Raportul de evaluare a miniştrilor PSD a fost publicat cu puţin înainte de ora 16.00, oră la care a început şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

    Într-o discuţie informală cu jurnaliştii acreditaţi la Palatul Victoria, premierul Sorin Grindeanu a afirmat astăzi că este posibil ca unii dintre membrii Cabinetului său să demisioneze în cursul zilei.

    Puteţi consulta, ataşat, raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 16:38 Surse: Toţi miniştrii PSD au demisionat din Guvern, dar demisiile vor fi activate doar după votul din Comitetul Executiv; Grindeanu nu a demisionat

    Toţi miniştrii PSD din Cabinetul Grindeanu au demisionat astăzi, la cererea conducerii formaţiunii, potrivit unor surse din partid citate de HotNews.ro.

    Sursele au precizat că demisiile vor fi activate doar după votul liderilor PSD din Comitetul Executiv al partidului şi că premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat.

    Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a declarat pentru site-ul citat că nu a demisionat: "Voi demisiona doar dacă mi-o va cere premierul Sorin Grindeanu".

    Nici ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, nu a demisionat, el nefiind prezent la întâlnirea dintre miniştrii PSD şi conducerea partidului, mai scrie Hotnews.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 16:33 Firea: "Nu am cerut demiteri, ci schimbarea modului de lucru şi a comunicării cu Executivul, în favoarea bucureştenilor"

    Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat astăzi că ea nu a cerut demiterea cuiva, ci schimbarea modului de lucru şi a comunicării între Executiv şi autorităţile locale, în favoarea bucureştenilor.

    Înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, Firea a spus, potrivit News.ro: "Eu am cerut schimbarea modului de lucru, nu schimbarea unui ministru sau altuia sau demiterea cuiva. Dacă puteţi relua declaraţiile mele, veţi vedea că eu am dorit în numele bucureştenilor - nu al meu personal - să se schimbe modul de lucru, colaborarea, comunicarea între autorităţile publice locale, deci şi Primăria Capitalei şi primăriile de sector, cu cetăţenii".

    (S.A.)

    ------------

    Actualizare 16:20 Dragnea: "Eu nu am cerut şi nu cer demisiile nimănui"

    Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii, că nu a cerut demisia nimănui.

    "Eu nu am cerut şi nu cer demisiile nimănui", a susţinut Liviu Dragnea, care a recunoscut că "nu suntem într-o situaţie foarte confortabilă şi nici nu putem lăsa ca lucrurile să evolueze ca până acum".

    Întrebat în continuare despre demisiile miniştrilor şi a premierului, Dragnea a răspuns: "Dar de ce trebuie să discutăm neapărat de asta?".

    Dragnea a mai susţinut că nu este certat cu premierul Sorin Grindeanu: "Nu sunt probleme personale. Între noi este ţara".

    Liderul PSD a mai spus că şedinţa Comitetului Executiv Naţional va analiza raportul de evaluare a aplicării programelor de guvernare, iar "deciziile se vor lua democratic şi vor fi făcute publice".

    El a precizat, înainte de a intra în sala în care are loc şedinţa, că 60% din măsurile angajate prin programul de guvernare nu au fost îndeplinite, la care se adaugă un "procent serios de măsuri îndeplinite parţial".

    Dragnea a afirmat: "Deciziile se vor lua democratic. Noi nu trebuie să guvernăm pe ascuns, trebuie să fie o guvernare total transparentă. Întârzierile de astăzi trebuie ştiute de toată lumea şi să propunem ulterior care sunt măsurile pentru a recupera rapid aceste întârzieri, pentru a face modificările necesare, care vor reieşi în urma acestei discuţii. Din păcate, e vorba nu numai de 60% dintre măsurile neîndeplinite, ci şi de un procent serios de măsuri îndeplinite parţial (...). Mie, cel puţin, nu mi-a fost uşor să iau decizia de a discuta public despre aceste lucruri, dar nu este guvernul nostru, este guvernul României".

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 16:11 A început şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu au sosit la Palatul Parlamentului

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 16:07 Mihai Tudose, întrebat dacă demisionează în cazul în care PSD i-o va cere: "Da, fără niciun fel de problemă"

    Mihai Tudose, ministrul Economiei, a declarat astăzi, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional a PSD, că, dacă partidul îi va cere să renunţe la funcţie, atunci îşi va depune demisia "fără niciun fel de problemă".

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 16:02 PSD Iaşi anunţă că îl susţine pe premierul Sorin Grindeanu

    Organizaţia Municipală Iaşi a PSD anunţă că îl susţine pe Sorin Grindeanu şi Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a programului de guvernare.

    PSD Iaşi a transmis, pe Facebook: "Organizaţia Municipală Iaşi a Partidului Social Democrat îl susţine pe domnul Sorin Grindeanu şi Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a Programului de Guvernare ales de români în decembrie 2016. Organizaţia Municipală a PSD Iaşi consideră că pentru a performa şi a obţine rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului şi parlamentarii PSD, formaţiune care a propus actuala formulă guvernamentală. Organizaţia Municipală Iaşi a Partidului Social Democrat îl susţine pe domnul Sorin Grindeanu şi Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a Programului de Guvernare ales de români în decembrie 2016. Organizaţia Municipală a PSD Iaşi consideră că pentru a performa şi a obţine rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului şi parlamentarii PSD, formaţiune care a propus actuala formulă guvernamentală".

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 15:53 Ministrul Educaţiei: "Mi-am îndeplinit toate măsurile, dar mă supun deciziei PSD; şi Grindeanu face parte din acelaşi partid"

    Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat astăzi că el şi-a îndeplinit măsurile prevăzute în programul de guvernare, precizând că i se pare normal să se supună deciziei pe care partidul o va lua cu privire la o posibilă remaniere.

    Înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, Pavel Năstase a afirmat, citat de News.ro: "Eu cred că am îndeplinit măsurile care au fost prevăzute în programul de guvernare, suntem la zi. Eu am fost numit în această funcţie, nu am dat concurs, deci partidul va decide, conducerea partidului va decide ce se va întâmpla şi mă supun deciziei respective. Mi se pare normal".

    Întrebat ce va face dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere să rămână alături de el în Guvern, ministrul a spus că şi prim-ministrul face parte din acelaşi partid.

    "Şi premierul face parte din acelaşi partid, tot din PSD şi eu cred că azi va fi o întâlnire de analiză, de discuţii şi de luat decizii", a răspuns el.

    Ministrul a susţinut că nu îşi aduce aminte de demisiile în alb pe care şi le-au depus membrii Cabinetului la preluarea portofoliilor, în condiţiile în care el nu şi-a dat o asemenea demisie.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 15:22 Surse: Toţi miniştrii au decis să-şi dea demisiile din Guvern

    Toţi miniştrii din Cabinetul Grindeanu au decis să-şi dea demisiile în bloc, pentru a forţa astfel demisia premierului Sorin Grindeanu, potrivit unor surse citate de Antena 3.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 14:42 Victor Ponta îi ia apărarea lui Sorin Grindeanu: "Azi Liviu Dragnea va propune ceva greşit pentru PSD şi pentru România"

    Fostul premier Victor Ponta a publicat astăzi o scrisoare adresată membrilor Comitetului Executiv Naţional al PSD în care susţine că "Liviu Dragnea va propune ceva profund greşit pentru PSD şi pentru România" şi a anunţat că, dacă se va ajunge la o moţiune de cenzură, va iniţia un grup de parlamentari PSD care să se opună unei astfel de greşeli.

    Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook: "Scrisoare deschisă către membrii CEX al PSD - vă rog azi să îl convingeţi pe Liviu Dragnea să pună pe primul loc interesele PSD şi ale României (chiar dacă asta înseamnă să renunţe la orgoliul şi nemulţumirile strict personale)! Şi mai ales vă rog să nu îl lăsaţi pe Liviu Dragnea să greşească din nou!

    1. Conducerea unui partid care îşi execută public Prim-Ministrul şi Guvernul la mai puţin de 6 luni de la alegeri, fără absolut niciun motiv obiectiv care să fie explicat votanţilor săi şi opiniei publice, este o Conducere care greşeşte!

    2. Conducerea unui partid care, fără niciun motiv obiectiv şi nicio criză sau presiune politică, pune la dispoziţia Preşedintelui ţării mandatul de Prim-Ministru pe care îl deţine - este o Conducere care greşeşte!

    3. Conducerea unui partid care îşi sancţionează Miniştrii (numiţi cu mari laude şi complimente tot de către aceeaşi Conducere în urmă cu câteva luni) pe baza unei aşa zise "Analize" făcute în mod secret de persoane care în mod evident nu se pricep chiar la toate domeniile şi nu îşi asumă public concluziile, fără a explica public care sunt greşelile şi fără a da ocazia respectivilor miniştri măcar de a fi ascultaţi - este o Conducere care greşeşte!

    Nu puteţi ignora faptul că echipa guvernamentală nu a fost făcută de Sorin Grindeanu, ci de către Liviu Dragnea - dacă sunt miniştri slabi e de vină cine i-a propus! Nu puteţi ignora că Preşedintele PSD, "singurul care ştie Programul din scoarţă în scoarţă", şi-a asumat monitorizarea acestuia şi numirea tuturor secretarilor de stat, şefi de agenţii şi directori regionali! Nu puteţi ignora că până acum o săptămâna toate "trompetele" Conducerii proclamau faptul că Programul este îndeplinit "la virgulă", ca acum să aflăm de la aceleaşi "trompete" că totul e un dezastru!

    4. Conducerea unui partid care cere şi acceptă demisii în alb de la reprezentanţii săi în Guvern nu doar că încalcă legea, justifică bănuielile şi acuzaţiile de şantaj, dar mai ales dă un mesaj profund de neîncredere tocmai în cei pe care i-a desemnat ca cei mai competenţi şi eficienţi reprezentanţi ai săi în cele mai importante funcţii publice! Am fost ministru şi nici Adrian Năstase, nici Mircea Geoană nu mi-au cerut mie sau altcuiva demisii în alb / am fost Preşedintele PSD şi nu am cerut nimănui o demisie în alb! Conducerea care a procedat astfel a greşit profund.

    5. Conducerea unui Partid ( la Putere sau în Opoziţie chiar) care solicită demisia unui Guvern fără a spune public şi clar cu cine doreşte să înlocuiască acel Guvern este o Conducere care greşeşte / cine va acredita autorităţile de management pentru fondurile europene? Cine va face rectificarea bugetară? Cine va asigura examenele şcolare şi începutul noului an şcolar? Cine se ocupă de criza nesoluţionată a medicamentelor?

    6. Conducerea unui Partid care consideră că obedienţa faţă de Preşedintele său este condiţia necesară şi suficientă pentru a fi Prim-Ministru sau Ministru (ignorând competenţa, viziunea, onestitatea şi caracterul) este o Conducere care greşeşte!

    7. Conducerea unui Partid care foloseşte abuziv un document abstract şi cu multiple imperfecţiuni - "Programul de Guvernare" - ca pe o Biblie sau Coran pe baza căruia se stabilesc "credincioşii şi ereticii" şi se decid "excomunicările" este o Conducere care greşeşte!

    Numai Partidele Comuniste foloseau în răfuielile interne abaterile de la "Programul Partidului" sau de la "Învăţăturile lui Marx şi Engels" - pe care oricum nu le citise nimeni.

    Conducerea unui partid care se complace în minciuna că alegerile au fost câştigate cu Programul Fabulos de Guvernare greşeşte ( victoria în alegerile din 2016 unde PSD a luat cele 3 milioane de voturi ale sale într-o prezenţă catastrofală de sub 40% s-a bazat pe realizările PSD în 2012-2015, pe dezastrul funcţional şi de comunicare al Guvernului Tehnocrat şi mai ales pe greşelile uriaşe făcute de PNL, Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş care i-au "ţinut acasă" pe alegătorii lor).

    Atenţie mare - Liviu Dragnea nu a luat PSD de la 20% şi l-a dus la 40% / dar invers, de la 40 la 20 sunt toate premisele să reuşească!

    8. Conducerea unui Partid ai cărui membrii vorbesc în şoaptă sau pe la colţuri că "Şeful chiar greşeşte, dar ce putem să facem", după care ridică mâna şi votează în unanimitate deciziile pe care şi ei le consideră eronate este o Conducere greşită / Partidul Democrat s-a supus orbeşte voinţei "Şefului" şi a dispărut de pe scena politică - PNŢCD şi-a dat jos propriul Guvern şi a dispărut - chiar nu vreau ca PSD să urmeze aceste exemple.

    9. Conducerea unui Partid care nu studiează prevederile Constituţiei, ale legilor sau chiar ale propriului Statut privind încetarea mandatului de Prim-Ministru sau de ministru greşeşte! Vă rog să îmi arătaţi articolul din Constituţie, din lege sau chiar din Statutul PSD care prevede că votul CEX duce la demiterea Primul-Ministrului.

    10. Conducerea unui partid care încearcă să se folosească de alte partide pentru răfuieli interne greşeşte! Norocul nostru că nici ALDE şi nici UDMR nu au căzut în această capcană şi au răspuns cu inteligenţă şi demnitate (cum este să vrei sprijinul UDMR contra propriului Premier când pregătim frumosul, dar dificilul an centenar 2018?!?!)

    11. Conducerea unui partid care îşi dă afară un Premier Grindeanu care are peste 40% încredere publică la solicitarea unui lider Dragnea care are sub 20% greşeşte!

    12. Conducerea unui partid care ignoră semnificaţia şi consecinţele profunde pe termen lung pentru România ale Noului Parteneriat cu SUA (confirmate prin vizita la Washington a preşedintelui Iohannis) este o conducere care greşeşte!

    13. Conducerea unui partid care aşteaptă de la parlamentarii săi să voteze liniştiţi o Moţiune de cenzură contra propriului guvern este o Conducere care greşeşte! Dacă se ajunge prin absurd la aşa ceva (Doamne Fereşte), eu voi iniţia un Grup de Parlamentari PSD care să se opună prin vot unei asemenea greşeli.

    14. Conducerea unui Partid care îşi bate joc de membrii săi loiali şi serioşi este o Conducere care greşeşte profund! Sorin Grindeanu a făcut politică DOAR în PSD - a fost alături de Partid şi la putere şi în opoziţie - a câştigat alegeri în Timiş, acolo unde ştim cât de greu este pentru PSD - nu a cerut să fie Prim-Ministru, ci a acceptat funcţia ca o soluţie la criză din decembrie ( când eu am zis că nu l-aş fi numit încă Prim-Ministru toată Camarila a sărit pe mine că nu îl susţin)! O conducere care îşi da afară fără explicaţii şi fără motive obiective asemenea oameni este o Conducere care greşeşte!

    Stimaţi colegi,

    - am făcut politică DOAR în PSD începând cu anul 2001 - am fost lider al PSD, vicepreşedinte şi preşedinte PSD, deputat, ministru şi Prim-Ministru susţinut de PSD - această activitate îmi dă dreptul să vă adresez solicitări oficiale pe care nu le puteţi ignora ( aş fi făcut acest lucru în mod direct la şedinţa de azi dacă aş fi fost măcar invitat - Statutul PSD care prevedea că foştii preşedinţi sunt membri ai CEX a fost modificat în 2016 în aşa fel încât Iliescu, Năstase, Geoană sau Ponta să nu poată fi prezenţi)!

    Mă adresez dvs. deoarece nu am posibilitatea unei comunicări directe cu Liviu Dragnea (cel care mă numea "prietenul" său şi spunea că mă iubeşte la fel de mult ca şi pe Sorin Grindeanu sau pe Valeriu Zgonea)!

    Nu este un secret pentru absolut nimeni că în CEX se validează formal ceea ce decide în mod absolut şi exclusiv Liviu Dragnea - procedurile ipocrite în care iau cuvântul "tovarăşii" de la Olt sau Giurgiu, iar Liviu chiar iese din sală "să nu influenţeze" nu fac decât să crească ridicolul showului şi să definească o lipsă de curaj în a-şi asuma deciziile care de fapt îi aparţin în totalitate!

    Azi însă Liviu Dragnea va propune ceva profund greşit pentru PSD şi pentru România - iar dvs. aveţi măcar datoria să încercaţi să îl răzgândiţi!

    Trăiesc azi în PSD senzaţia pe care am avut-o în 14 Martie 2006 când la Hotelul "Confort" de la Otopeni tot un CEX a decis în mod greşit "execuţia" lui Adrian Năstase şi cedarea funcţiei de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (pe care reuşisem să o apărăm cu succes timp de un an)! Atunci însă măcar votul a fost 37-14 - unanimităţile de azi sunt cu atât mai condamnabile! Uitaţi-vă în jur şi vedeţi câţi dintre cei 37 se mai află azi alături de dvs.! Şi îi puteţi întreba dacă atunci au făcut bine?

    Până la ora 16 încă se mai poate găsi o soluţie - după aceea va fi prea târziu şi cei care au provocat criza vor fi responsabili!"

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 14:19 Dragnea i-a convocat la o discuţie pe toţi miniştrii cu o oră înainte de Comitetul Executiv care va discuta soarta Guvernului Grindeanu

    Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a convocat astăzi pe toţi miniştrii partidului din Cabinetul Grindeanu la o întâlnire la sediul grupului din Camera Deputaţilor, potrivit unor surse din partid citate de Hotnews.ro.

    Convocarea a fost făcută pentru ora 15.00, cu o oră înainte de începerea şedinţei Comitetului Executiv al PSD în care va fi discutată soarta Guvernului Sorin Grindeanu, mai scrie site-ul citat, care precizează că, la acest moment, Dragnea se află într-o întâlnire cu Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 14:05 Surse: Grindeanu va cere un congres extraordinar al PSD

    Premierul Sorin Grindeanu intenţionează să ceară astăzi, la Comitetul Executiv al PSD, organizarea unui congres extraordinar al partidului la care să se decidă soarta sa politică şi a Guvernului, potrivit unor surse din partid citate de Hotnews.ro.

    Grindeanu a spus, de altfel, într-o discuţie informală cu ziarişti relatată de News.ro, că "Guvernul nu este al Comitextului Executiv al PSD, ci al României", indicând că acest organism de conducere al partidului nu are puterea de a-l da jos din funcţia de premier.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 13:55 Grindeanu, amenintat cu excluderea din PSD; Dragnea i-ar fi oferit conducerea ASF dacă demisionează din funcţia de premier

    Premierul Sorin Grindeanu este ameninţat cu excluderea din PSD în cadrul şedinţei Comitetului Exectutiv programată în această după-amiză, au declarat pentru Hotnews.ro surse din partid.

    Potrivit acestora, ameninţările cu excluderea vin dupa ce Liviu Dragnea i-ar fi oferit ieri premierului Grindeanu conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), un post bine plătit, dacă va renunţa la funcţia de şef al Guvernului, precizează sursa citată.

    (A.I.)

    ---

    Actualizare 13:38 Grindeanu, întâlniri la Palatul Victoria cu liderii PSD din teritoriu înaintea Comitetului Executiv Naţional

    Premierul Sorin Grindeanu are, miercuri, la această oră, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa Comitetului Executiv al partidului, întâlniri cu liderii unor organizaţii judeţene social-democrate, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu, au declarat pentru News.ro surse politice.

    Potrivit surselor citate, premierul Sorin Grindeanu are întâlniri cu lideri social-democraţi din teritoriu, printre care preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, liderul de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, precum şi cu secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

    De asemenea, la Palatul Victoria au mai fost miniştrii Dezvoltării, Sevil Shaidehh, Internelor, Carmen Dan, şi Justiţiei, Tudorel Toader, transmite agenţia de presă.

    (A.I.)

    ---

    Actualizare 13:22 Florin Iordache vrea demisia lui Grindeanu

    Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a lansat miercuri, la Antena 3, un atac la adresa premierului Sorin Grindeanu pe care îl vede "responsabil" pentru minusurile anumitor miniştri sau pentru neîndeplinirea unor măsuri din programul de guvernare şi că formula firească pentru o remaniere este demisia, transmite Stiripesurse.ro.

    Florin Iordache a afirmat: "Din punctul meu de vedere, lucrurile ar trebui să se desfăşoare într-un cadru normal. Fiecare dintre miniştri a fost evaluat, fiecare ştie ce s-a făcut, ce nu s-a făcut. Aşa cum au fost numiţi printr-un vot al CEX-ului, aşa pot fi demişi. Nu este un capăt de ţara dacă anumiţi miniştri sau chiar întreg guvernul este demis".

    Potrivit sursei citate, atunci când a fost întrebat dacă s-ar putea ajunge la o moţiune de cenzură, având în vedere că premierul a spus că nu demisionează, Iordache a răspuns: "Ar fi culmea. dar atât timp cât constatăm în urmă evaluării că întreg guvernul nu şi-a făcut treaba, formula firească ar fi demisia".

    Fostul ministru a declarat: "Nu credeţi că principalul realizator al celor care nu au fost îndeplinite sau al minusurilor care sunt în acest moment este premierul? Nu este premierul repsonsabil pe problemele anumitor miniştri? PSD a câştigat alegerile împreună cu ALDE avem o coaliţie şi ceea ce e foarte important înaintea unui nume este programul de guveranre dacă constatăm că are minusuri în punerea în aplicarea cea mai bună soluţie este remanierea".

    (A.I.)

    ---

    Actualizare 12:48 Boc: "Nu aş vrea să fiu în locul lui Grindeanu; şi PDL a trecut prin momente de criză, dar noi le-am discutat în familie"

    Fostul premier Emil Boc a comentat, miercuri, situaţia din PSD, afirmând că nu ar vrea să fie în locul lui Sorin Grindeanu şi că are o senzaţie de "deja vu", pentru că şi în timpul guvernării PDL au fost momente de criză, însă ele au fost discutate "mai mult în familie", transmite News.ro.

    Emil Boc a afirmat: "Nu aş vrea să fiu în locul lui (Grindeanu - n.r.), ăsta e primul lucru pe care... Privesc mai detaşat şi cu un fel de deja vu. (...) În toate guvernele apar momente de criză. Credeţi că nu am trecut şi noi prin momente de criză? Noi le-am dezbătut mai mult în familie decât în faţa presei şi în dezbateri publice".

    Fostul lider PDL a spus că şi lui i s-a cerut demisia ca premier şi a trebuit să treacă prin "10-11 moţiuni de cenzură", precizează sursa citată.

    Fostul premier a declarat: "Nu aş vrea să fiu în locul domnului Grindeanu, care are o situaţie grea de gestionat, dar sunt convins că PSD are resursele politice să găsească o soluţie în primul rând pentu stabilitatea României. Care va fi, vom vedea".

    (A.I.)

    ---

    Actualizare 11:55 Sorin Grindeanu: "Nu mi-a fost cerută direct demisia"

    Premierul Sorin Grindeanu le-a declarat, miercuri dimineaţă, jurnaliştilor că nu i-a fost cerută demisia, cel puţin nu în mod direct, potrivit surselor din presă.

    Sorin Grindeanu a mai spus că se aşteaptă ca mai mulţi miniştri să-şi dea demisia dacă li se va cere acest lucru de la partid, transmite Digi24.ro.

    El a vorbit cu jurnaliştii în faţa Guvernului, într-o discuţie aparent degajată, şi a spus că nu îşi va da demisia, precizează sursa citată.

    (A.I.)

    ---

    Actualizare 10:34 Grindeanu şi-a anulat programul oficial de miercuri, urmând să participe doar la Comitetul Executiv Naţional al PSD

    Premierul Sorin Grindeanu şi-a anulat, ieri, participarea la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, eveniment care are loc la Palatul Victoria începând cu ora 12.15, urmând să meargă doar la Comitetul Executiv Naţional al PSD care se va reuni de la ora 16.00, la Parlament, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

    Şi ieri, premierul ar fi trebuit să participe la Conferinţa "Jump to Smart 1.0", biroul de presă al Guvernului anunţând, însă, că Sorin Grindeanu şi-a anulat prezenţa la eveniment.

    Actualizare 10:24 Raluca Turcan: "Refuzul lui Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea pune în evidenţă ridicolul în care a ajuns PSD"

    Refuzul premierului Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea, deocamdată neoficial, nu face decât să pună în evidenţă ridicolul în care a ajuns PSD, a declarat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

    Raluca Turcan a scris: "Refuzul premierului Grindeanu de a demisiona la ordinul lui Dragnea, deocamdată neoficial, nu face decât să pună în evidenţă ridicolul în care a ajuns PSD. După o jumătate de an în care reprezentanţii PSD au intoxicat opinia publică cu ideea că actuala guvernare ar fi fost una de un succes nemaiîntâlnit, astăzi, PSD nu reuşeşte să producă un argument raţional şi coerent pentru care doreşte demisia Guvernului. Practic, Grindeanu reuşeşte să aducă PSD într-un moment istoric, unic pentru ridicol în întreaga perioadă post-decembristă, adică acela de a iniţia o moţiune de cenzură pentru demiterea propriului guvern".

    Ea spune că Guvernul Grindeanu trebuia să-şi depună mandatul încă de la momentul OUG 13, în luna februarie, iar conflictul curent este rezultatul ambiţiilor lui Liviu Dragnea, conform sursei citate.

    (M.I.)

    --------

    Liderii PSD se reunesc azi, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a stabili ce decizie iau cu privire la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, în condiţiile în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului să demisioneze, acesta refuzând în două rânduri să facă un asemenea gest, după cum au precizat surse politice, transmit surse din presă.

    Soarta guvernului urmează să fie tranşată de liderii social-democraţilor, în contextul în care mai mulţi membri ai partidului sunt nemulţumiţi de activitatea Executivului şi de întârzierea aplicării unor măsuri din programul de guvernare. Surse politice au declarat, pentru News.ro, că doar miniştrii Agriculturii, Muncii şi Internelor ar fi trecut evaluarea făcută de liderii PSD, procesul de evaluare fiind finalizat în cursul zilei de luni.

    Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD se vor reuni, de la ora 16, la Parlament, pentru a decide care este calea de urmat în condiţiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcţia de prim-ministru. În consecinţă, trebuie să se decidă drumul de urmat: fie Grindeanu rămâne premier în fruntea unui cabinet remaniat, fie se încearcă forţarea plecării sale prin retragerea sprijinului politic sau prin moţiune de cenzură, conform sursei citate.

    Opinia Cititorului ( 14 )

    1. Un an intreg au sustinut un guvern in slujba strainilor si nu considerau imoral. Acum vorbim de un guvern format in urma alegerilor si pentru ca nu au reusit sa faca minuni vor sa cada. Ipocritilor!

      La cernut : sita va reține Mega IQ -urile ?

      1. poate ca prim ministru nu vrea sa cumpere armament din strainatate.

      nico paguba. grindeni , la kil.

      Penalul tovras Valcov a evaluat guvernul? Pai dupa ce reguli? Nu baronul de teleorman stia programul "din scoarta in scoarta"?

      De unde putea un saraman puscaribail ce are in mintea lui prealuminatul de teleorman? 

      Daca au ajuns sa-i evalueze un tov. penal Valcov,e clara treaba.

      Se duce tara de rapa frate. 

      Psd saboteaza Romania.

      A pus un guvern sacrificabil cu un program nerealizabil si dezastruos daca-l implementeaza chair si partial, iar acum, ca scuza ieftina pentru ca nu l-au putut implementa, vor sa destabilizeze Romania.

      RUSINE !!! 

      Mascarada Psd ca nu fac autostrazi !!!

      E vara construieste Psd care ai condus dupa '89 tara ! 

      Demisiile sunt in alb la Dragnea, rade pe cine vrei dar construieste!

      Datoria tari creste tic-tac. 

      ceașcă a zis : V-am dat PLAN bun - VOI nu l-ați realizat ...

      Ce e cu primul ministru?Are un comportament bizar.E afectat rau.

      1. Are ordin să stârnească scandalul național. Iarăși #rezist, prostii, numiri, respingeri, mafia securistă își ia țara înapoi.

      Hai ca-ncepe sa-mi placa de Grindeanu; omul nu asculta de Guru de Teleorman si ramane prim ministru. Nu stiu de ce, dar cand vad haos in PSD ma bucur. Care o fi subtextul acestei incapatanari a lui Grindeanu ? Eu-s de dreapta oricum, dar omul asta incepe sa-mi para ca ar avea ceva coloana vertebrala; o fi asa ?

      1. cârtiță securistă cu coloană vertebrală? Nu și la figurat! :(

        Iti dai cu parerea cam mult..si nu stii mai nimic despre care emiti judecati de valoare! Nu e locul tau aici!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb