Partidul Social Democrat (PSD) nu este de acord cu propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor de a aloca un procent de doar 1,75% din PIB pentru Ministerul Apărării (MAp), potrivit unui comunicat de presă. Conform sursei citate, PSD consideră că ministrul finanţelor ""nu înţelege importanţa sectorului de apărare şi nu evaluează consecinţele subfinanţării bugetare, care se vor concretiza în nerespectarea angajamentelor asumate de România în calitatea de membru al Organizaţiei Tratatului Nord Atlantic (NATO) şi al Uniunii Europene (UE)"".
Social-democraţii cer ca suma alocată MAp să fie discutată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, concomitent cu bugetele celorlalte elemente ale sistemului de securitate naţională. ""O prioritate legislativă a PSD o constituie, în continuare, alocarea unui procent de 2,38% din PIB pentru MAp, având în vedere că în perioada guvernării social-democraţilor s-a respectat angajamentul de alocare anuală a bugetului pentru apărare"", se spune în comunicat.
Departamentul de Apărare al PSD consideră că poate fi identificată o soluţie mixtă, astfel încât programele de investiţii majore să fie parţial finanţate din alocaţia bugetară a ministerului, iar o altă parte din credite externe şi alte instrumente de finanţare externă specifice domeniului apărării.
PSD propune ca alte priorităţi bugetare să fie orientate spre asigurarea reconversiei profesionale a personalului disponibilizat din cadrul MAp şi a asistenţei post-carieră a veteranilor de război şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.
Susţinând programele privind minimalizarea posibilelor efecte ale disponibilizărilor preconizate în sectorul industriei de apărare, PSD va propune ca în bugetul anului viitor să se regăsească suma necesară restructurării companiei ROMARM, astfel încât să nu se ajungă la concedierea personalului. În acest context, PSD respinge recomandarea venită din partea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care propune lichidarea societăţilor din cadrul companiei.
Pentru relansarea industriei de apărare şi pentru finanţarea programelor de achiziţii, social-democraţii mai propun şi evaluarea imobilelor MAp şi a bunurilor ROMARM, care prin valorificare ar putea sprijini domeniul securităţii naţionale.
Ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, recent, în cadrul unei întâlniri cu membrii Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Camerei Deputaţilor că Apărarea are nevoie, în 2008, de alocarea a mai mult de 1,75% din PIB, deoarece în caz contrar nu ar fi posibilă respectarea angajamentelor faţă de NATO. Cu acest prilej, parlamentarii au fost informaţi despre stadiul îndeplinirii de către România a angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE, implementarea sistemului de planificare, programare, bugetare şi evaluare, derularea programelor de achiziţii majore ale Armatei României, participarea trupelor în teatrele de operaţii, politica de personal şi despre proiectele legislative ale ministerului.