Pesediştii s-au hotărît. Dacă lupta din partid a devenit ineficientă, iar Guvernul nu poate fi încă atacat, de teama alegerilor anticipate, ţinta principală trebuie să fie doborîrea primului om în stat, Traian Băsescu. Astfel, reprentanţii PSD solicită, într-un comunicat de presă, "partenerilor internaţionali, inclusiv Parlamentului European şi parlamentelor naţionale din spaţiul euro-atlantic, să nu accepte continuarea unor acţiuni politice iresponsabile ale preşedintelui Traian Băsescu, care ar putea afecta grav sănătatea şi funcţionalitatea democraţiei româneşti, în momente extrem de importante pentru integrarea europeană a ţării".
Scopul final, declarat în comunicat, poate fi chiar declanşarea procedurilor pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu.
Purtătorul de cuvînt al PSD, Titus Corlăţean, ne-a declarat că PSD va lua toate măsurile legale interne, în ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui, dar şi externe în cadrul cărora se prevede "un contact mult mai strîns cu Parlamentul European."
Adrian Năstase şi-a explicat clar poziţia, în acest sens, imediat după întîlnirea maraton cu liderii organizaţiilor locale. Preşedintele Camerei Deputatilor a precizat că partidul trebuie să renunţe la lupta internă, în favoarea luptei împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu şi a lui Traian Băsescu.
Regula generală, în această privinţă, a fost stabilită încă de la întîlnirea de la Scroviştea dintre Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Octav Cosmîncă. Încă de atunci, mai marii PSD au stabilit paşii care trebuie urmaţi pentru discreditarea lui Traian Băsescu pe plan internaţional. Un avantaj, în acest sens, speculat de pesedişti este declaraţia preşedintelui, în opinia căruia este prioritară, în politica externă, apropierea de axa Londra- Washington.
Motivul principal al nemulţumirii celor din PSD este, însă planul pediştilor, pus la cale la Predeal, în ceea ce priveşte schimbarea regulilor care să permită înlocuirea preşedinţilor celor două camere.
Pesediştii acuză "deturnarea de către preşedintele Traian Băsescu, prin presiuni, a voinţei populare exprimate la 28 noiembrie 2004, pentru determinarea unei majorităţi parlamentare şi guvernamentale convenabile acestuia."
Iar lista cu motivele pentru care Traian Băsescu ar trebui să fie sancţionat de forurile internaţionale continuă. De exemplu amestecul preşedintelui în viaţa partidelor politice, în cea a Consiliului Superior a Magistraturii sau în cea a Ministerului de Interne.