PUNCTUL DE VEDERE STERLING ASUPRA DECIZIEI COMISIEI DE INDUSTRII: "Raportul Comisiei de anchetă este total lipsit de acurateţe!"

A consemnat Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 iunie 2009

Stephen Birrell susţine că Sterling este acuzat fără temei.

Stephen Birrell susţine că Sterling este acuzat fără temei.

Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi-a definitivat, joi, raportul de anchetă asupra contractului de concesiune din platoul continental al Mării Negre, încheiat între statul român, reprezentat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania canadiană Sterling Resources. Concluzia comisiei a fost aceea că actul adiţional nr. 11 la contractul de explorare a producţiei a fost întocmit în condiţii ilegale, pentru că ANRM nu a avut un mandat din partea Guvernului. De asemenea, nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care a legalizat acest act adiţional, a fost întocmită cu date şi informaţii false, fiind ascunse rezervele reale din perimetrul Mării Negre, iar compania Sterling Resources şi ANRM nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractele adiţionale anterioare, susţine Comisia Parlamentară. Potrivit preşedintelui comisiei, Iulian Iancu, Sterling nu a avut avizele şi autorizaţiile necesare derulării activităţiilor de explorare, nu poate demonstra că a realizat investiţii în Marea Neagră, nu deţine cartea petrolieră şi nu poate dovedi că are capacitatea tehnico-economică de a derula operaţiuni de explorare.

Vă prezentăm, în continuare, punctul de vedere al vicepreşedintelui companiei Sterling Resources, Stephen Birrell, privitor la activitatea şi raportul întocmit de Comisia de Industrii şi Servicii:

"După cum bine ştiţi, pe 28 aprilie, am fost audiat de către Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor. Am răspuns la fiecare întrebare şi acuzaţie adusă în mod public la adresa Sterling, şi, totodată, am depus în scris poziţia oficială a companiei privind aceste acuzaţii absolut false. La audierea din aprilie, am exprimat în mod clar rugămintea ca investigaţia aflată în derulare să acopere toate aspectele contractului dintre Sterling şi statul român.

Am sperat că membrii Comisiei de anchetă vor ajunge la o înţelegere completă şi că, în final, vor emite o judecată reală şi onestă, în special în vederea redactării raportului.

De asemenea, Sterling a crezut că toate acţiunile Comisiei vor fi bazate pe fapte reale şi nu pe acuzaţii false, care au fost făcute publice, în mod repetat.

Am sperat că preşedintele comisiei, Iulian Iancu, va invita la audieri toate părţile implicate în acest contract, în mod special pe foştii preşedinţi ai ANRM, Bogdan Găbudeanu şi Gheorghe Buliga, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi instituţiilor direct implicate în obţinerea autorizaţiilor de construcţii. Însă, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat.

Singurele persoane audiate de la demararea anchetei au fost actualul preşedinte al ANRM, Gelu Mărăcineanu, şi eu".

Imediat după audirea din aprilie, Sterling a înaintat domnului Iancu o scrisoare prin care ne arătam disponibilitatea de a reveni pentru audieri şi clarificări ori de câte ori va fi necesar. Cu toate acestea, nu am primit niciun răspuns şi nici nu am fost notificaţi că ar exista neclarităţi legate de poziţia Sterling.

În acest context, ne exprimăm dezamăgirea faţă de modul în care s-a desfăşurat ancheta. Constatăm că nu s-a examinat în profunzime contractul dintre Sterling şi statul roman, prin urmare, raportul Comisiei de anchetă este total lipsit de acurateţe".

Decizia comisiei de anchetă este că, în termen de 60 de zile de la aprobarea raportului în plenul Camerei Deputaţilor, cel mai probabil în şedinţa de astăzi, Guvernul să ia decizia rezilierii sau renegocierii contractului de bază, prin anularea contractului adiţional. Mai departe, cazul va fi deferit instanţelor de judecată, pentru a se stabili care sunt vinovaţii în acest caz şi care sunt daunele aduse statului român.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Toti sunt nemanjiti,nepatati si inofensivi,dornici ca tara noastra sa prospere,numai e,iar cei de la Sterling sa faca munca obsteasca....Cam asa ar fi toata problema vazuta de domnul director general,al lui Sterling.

    Ghinionul nostru este ca suntem o tara plina de spagari si comisionari in randurile guvernului si al Parlamentului si de aceea suntem in stare sa vindem tara ,pe un leu,doar ca spaga de milioane de euroi sa fie in buzunarele unuia dintre acesti politicieni.Cum sa nu vanda tara un Tariceanu cand era constient ca al doilea mandat nu al va mai vedea poate toata viata pe care o mai are??Era firesc sa o puna de o afacere "onorabila" care sigur sa incheiat in favoarea lui si a lui Sterling,in rest e vorba traditionala,"noi sa traim,restul ce conteaza". Ar trebuie spanzurati toti politicienii si poate ca de abia atunci mai avem o sansa sa devenim o tara de oameni cinstiti,dar ................este riscul sa vina altii,dornici de afirmare.Am ajuns o tara reprezentata de tigani (hoti ,talhari,violatori,ucigasi)si moldovencele(curve fara pic de caracter). 

    1. Tiganii si moldovencele macar au o scuza :FOAMEA; pericolul mare si dezastrele noastre vin de la cei de sus, care ne prada si ne vand cum vor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb