Putin a vorbit la telefon cu Merkel despre extinderea armistiţiului în Ucraina

E.D.
Internaţional / 27 iunie 2014

Actualizare 16:10 Poroşenko prelungeşte cu 72 de ore armistiţiul

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat astăzi că va prelungi cu 72 de ore armistiţiul decretat unilateral în urmă cu o săptămână în estul ţării şi al cărui termen expira în această seară, a indicat o sursă diplomatică europeană citată de AFP.

"Preşedintele Poroşenko a propus prelungirea cu 72 de ore a regimului de încetare a focului, pentru a permite îndeplinirea unor condiţii", precum "eliberarea ostaticilor" sau controlul frontierei ruso-ucrainene, a precizat sursa citată.

Potrivit ITAR-TASS, preşedintele Poroşenko, aflat la Bruxelles, unde a semnat Acordul de Asociere a Ucrainei la UE, i-a informat pe liderii europeni în legătură cu această decizie.

---

Actualizare 15:18 Kievul prelungeşte cu 12 ore armistiţiul în estul Ucrainei

Consiliul ucrainean pentru securitatea naţională a decis prelungirea cu 12 ore a armistiţiului în estul Ucrainei, în încercarea de a permite relansarea negocierilor, afirmă surse citate de ziarul The Guardian.

Armitiţiul, decretat de preşedintele Petro Poroşenko acum o săptămână, urma să expire vineri la ora 22.00 (22.00, ora României), însă Administraţia de la Kiev l-a prelungit până sâmbătă la ora 10.00 (10.00, ora României).

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a avertizat că vor exista "riposte dure şi adecvate" împotriva insurgenţilor proruşi care nu predau armele şi nu respectă armistiţiul.

---

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Ankela Merkel au discutat despre situaţia din Ucraina într-o conversaţie telefonică, potrivit unei informaţii difuzate de Kremlin.

Sursa citată afirmă că cei doi lideri "au continuat schimbul de păreri" asupra problemei asistenţei internaţionale în soluţionarea crizei ucrainene.

De asemenea, Putin şi Merkel au discutat despre controlul asupra acordului de încetare a focului la care s-au angajat guvernul de la Kiev şi insurgenţii separatişti dar şi despre nevoia de prelungire a încetării focului precum şi despre organizarea unui grup de contact regulat şi despre eliberarea ostaticilor.

Preşedintele rus a subliniat agravarea situaţiei umanitare în zonă şi a menţionat numărul în creştere de refugiaţi care trec graniţa în Rusia.

Informaţia difuzată de Kremlin vine în contextul în care SUA au transmis joi, prin şeful diplomaţiei americane, John Kerry, că aşteaptă "în orele următoare" dovezi că Rusia cere insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei să depună armele.

Acordul de încetare a focului declarat unilateral de Kiev expiră vineri. Tot vineri expiră şi măsura similară anunţată luni de separatişti.

Kievul a precizat că decizia luată săptămâna trecută este parte a planului de pace al preşedintelui Poroşenko iar insurgenţii "care nu au comis crime şi torturi" pot depune armele şi se vor putea bucura de amnistie.

Separatiştii nu au dat semne că ar fi, într-adevăr, dornici să depună armele.

Forţele guvernamentale au raportat mai multe ciocniri izolate cu insurgenţii pe parcursul ultimelor zile. Cel mai grav incident a avut loc marţi, la Slaviansk, unde combatanţii pro-Rusia au doborât încă un elicopter de transport ucrainean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb