Putin acuză Occidentul că a cauzat criza economică din Rusia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 decembrie 2014

Putin acuză Occidentul că a cauzat criza economică din Rusia

Situaţia de criză poate dura cel mult doi ani, conform liderului de la Kremlin, care nu anunţă nicio măsură pentru redresare

Rubla şi preţul petrolului scad din nou

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a criticat, ieri, Occidentul pentru că a cauzat criza economică din ţara sa şi anticipează că aceasta va avea nevoie de doi ani ca să se redreseze.

"Uneori cred că, poate, Occidentul va lăsa ursul să mănânce mure şi miere în pădure, poate că îl vor lăsa în pace", a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Moscova, utilizând o metaforă prin care se referă la renumita emblemă a Rusiei. Oficialul de la Kremlin a adăugat: "Vestul, însă, nu-l lasă în pace, pentru că întotdeauna va încerca să-l pună în lanţuri şi de îndată ce reuşeşte acest lucru, îi smulg colţii şi ghearele".

Afirmaţiile lui Putin au venit în contextul scăderii puternice din ultima vreme a preţului petrolului, al sancţiunilor pe care le-a impus Occidentul Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, respectiv al deprecierii masive a rublei (moneda naţională).

În condiţiile în care preţul petrolului a pierdut peste 40% după luna iunie până în prezent, rubla - peste 50% în ultimele luni, iar analiştii anticipează că economia Rusiei va intra în recesiune anul viitor şi că inflaţia ar putea atinge 25%, Putin se confruntă cu un test real privind puterea sa.

Liderul Rusiei a afirmat că sancţiunile impuse ţării sale sunt responsabile în proporţie de până la 30% de declanşarea crizei economice. "Situaţia actuală a fost provocată de factori externi", a spus Putin, apreciind că ieşirea din criză este "inevitabilă", în primul rând pentru că economia mondială continuă să crească.

"În cazul celui mai nefavorabil scenariu pentru conjunctura internaţională, situaţia poate dura doi ani, dar se poate corecta mai devreme", a declarat Putin, adăugând: "Vom folosi măsurile pe care le-am utilizat cu succes în 2008". Oficialul rus, care nu a oferit niciun detaliu privind măsurile viitoare, consideră că este posibilă atât redresarea rublei, cât şi o nouă depreciere, din cauza factorilor "de incertitudine".

Tatiana Stanovaia, analist la Centrul pentru Tehnologii Politice din Moscova, este de părere că lipsa de detalii din declaraţiile lui Putin arată că nici preşedintele, nici guvernul de la Moscova nu au o viziune anume privind scoaterea ţării din criză. "Ei se bazează pe faptul că preţul petrolului îşi va relua creşterea. Asta este singura strategie pe care o are guvernul nostru", a avertizat Tatiana Stanovaia.

Pe parcursul conferinţei de presă a lui Vladimir Putin, care a durat trei ore, pieţele au fost volatile: rubla s-a depreciat faţă de dolar, după ce anterior câştigase 1%; indicele MICEX al bursei ruse a urcat cu 5,5%, iar preţul petrolului - cu aproape 3%. Mai târziu, însă, cotaţia petrolului a revenit pe scădere. Preţul ţiţeiului WTI cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 0,5% la ora 10:53, pe piaţa americană, la 56,20 dolari barilul, iar cel al petrolului Brent, tranzacţionat la Londra - cu 0,1%, la 61,10 dolari/baril.

Rubla s-a depeciat cu 0,6% la ora 18:45 pe piaţa din Moscova, la 60,60 unităţi/dolar, după un avans de 12% în ziua precedentă.

"Rubla scade, pentru că Putin nu a anunţat nicio schimbare importantă a cursului politic sau economic, deşi unii se aşteptau la acest lucru", a declarat, potrivit Bloomberg, Oleg Popov, administrator de active la "Allianz Investments" din Moscova.

Tot ieri, randamentul titlurilor de stat din Rusia cu scadenţa la zece ani a urcat cu 15 puncte de bază, la 13,62%.

Cotaţia grâului a crescut, ieri, până la cel mai ridicat nivel din luna mai până în prezent, pe fondul îngrijorărilor că livrările de profil din Rusia vor fi restricţionate. Preţul grâului cu livrare în martie a urcat cu 1,8%, la ora 10:55, la Chicago Board of Trade, atingând 6,60 dolari/buşel (un buşel = 27 kilograme). Mai devreme, cotaţia a fost de 6,77 dolari/buşel, cea mai ridicată din 20 mai până în prezent.

Un sondaj Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research arată că, şi în situaţia actuală de criză, 81% din ruşi îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin, chiar dacă şi-au diminuat încrederea în economie.

Producătorii auto "General Motors" (GM), "Audi" şi "Jaguar Land Rover" şi-au suspendat, săptămâna aceasta, vânzările de maşini în Rusia, din cauza deprecierii rublei.

GM şi-a întrerupt marţi livrările către distribuitorii din Rusia, "ca să ţină sub control riscurile". La rândul său, producătorul german "Audi" a stopat marţi vânzările de maşini în Rusia, acestea fiind programate să reînceapă după ce compania va stabili o nouă listă de preţuri.

Miercuri, "Jaguar Land Rover" a sistat până astăzi inclusiv vânzările auto în Rusia.

Rusia nu poate rămâne, în condiţiile actuale, ţară membră a sistemului financiar mondial, conform premierului britanic, David Cameron.

"Actuala situaţie din această ţară este rezultatul unei influenţe combinate a preţurilor petrolului şi a sancţiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru nu-i permite Rusiei să rămână membră a sistemului financiar mondial", a declarat Cameron, care se pronunţă pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si nu-i asa? Nu are dreptate? Nu a inceput totul cu semnarea acordului (aminat nu refuzat) de aderare la UE? Nu se continua balamucul cu razboi si disconfort european, sustinut de americani, nu se mai stie pentru ce scop, avind in vedere ca se interzice si la ei fracturarea la exploatarea gazului de sist?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb